retusálás címlap Photoshop Vogue címlapfotó Naomi Cambell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A modellszakmában csak a fekete párducként ismert szupermodell a Vogue thaiföldi kiadásának novemberi címlapján mintha sokat veszített volna bőrszínéből. A modell rajongói kiakadtak, a fotós védekezett, majd kijavította a hibát.

A legnagyobb divatmagazin thai kiadása számára Naomi Campbellről, a divatvilág rocksztárjáról, készített címlapfotót Marcin Tyszka. A képet látva több fórumon is felháborodtak a divatrajongók, akik szerint a gyönyörű, 43 éves modellt a fotós egyszerűen kihipózta. Egy portál szerint felháborító, hogy a fotósok mostanában nemcsak túlretusálják a modelleket, de a bőrszínűket is megváltoztatják, ha arról van szó.

Forrás: AFP, Vogue
Forrás: AFP, Vogue

A fotós reagált a kritikákra. Levelét a Vogue Thailand közzétette Facebook-oldalán is. Ebben arról ír, hogy valamennyi képére jellemzően a lágy színek és a pasztell tónusok - ilyen a stílusa. Nemcsak a címlapfotó, hanem a sorozat összes képe ilyen - köszönhetően a világításnak és a sminknek. A fotós amúgy azt is elárulta, hogy a 43 éves modell bőre tökéletes és ránctalan, és ez nem az utómunkának köszönhető. Hozzátette azt is, hogy Naomi és a modell ügynöke is imádták a fotót. Szerinte a szupermodellek egyébként is olyanok, mint a színésznők, különböző karaktereket vesznek fel minden fotózás alkalmával.

Fél nappal a botrány kirobbanása után Marcin Tyszka feltöltötte a végleges címlapot Facebook-oldára. A különbség szemmel látható.

Forrás: Facebook/Marcin Tyszka
Forrás: Facebook/Marcin Tyszka

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.