Menekülj a borongós őszből Faróba!

Faro Portugália utazás kikapcsolódás programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itthon a november szürke és hideg, de Európa egyes részein még ilyenkor is élvezetes az időjárás, és különösen Algarve ideális egy hosszú hétvégére, mielőtt kezdetét venné a karácsony előtti rohanás. Az utószezonban nincs tolongó turistatömeg, a szállásárak alacsonyabbak, és mindazt a szépséget, amit Portugália napsütötte régiója kínál, sokkal nyugodtabb tempóban élvezheted.

Hagyd, hogy hatalmába kerítsen a város

Faro Portugália déli partján fekszik, és a csodálatos Algarve régió szíve, ahol az égszínkék tenger, a festői strandok és az ínycsiklandó fogások vetekednek a francia Riviérával vagy a dél-olaszországi Amalfi-parttal. Ellentétben számos tengerparti üdülőhellyel, ahol minden a turisták szórakoztatásáról szól, Farónak lelke van, és olyan látványt nyújt, mint egy megelevenedő képeslap. A vonzó kikötő, a bájos sétányok és a történelmi városközpont vizuális élvezetet jelent, és minden sarkon a múlt egy darabjába ütközöl. Faro igazi varázsa a csendes negyedekben rejlik, és eltérően más nagyvárosoktól, ahol az útikönyvek szinte kötelezővé teszik a fő látnivalókat, itt akkor is rengeteg élményben lesz részed, ha céltalanul bolyongsz a szűk utcákon. Faro története a római korban kezdődött, amikor a várost Ossonobának hívták. A 9. században egy rövid életű hercegség központja volt, és védőfalat húztak köré - ebben az időben kezdték el Santa Maria, később Harune néven emlegetni. A 13. század közepén a mórok itt győzedelmeskedtek III. Alfonz portugál király seregei felett, és Faro a 16. század közepében vált az Algarve régió közigazgatási központjává.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A Bairro Ribeirinho negyed különösen érdekes látnivalója a Palácio dos Bívar, amely a legszebb klasszicista épület Algarvében, míg a 18. századi Solar do Capitao-Mor szép példája Faro barokk építészetének.

Az erődítményfallal körülvett 9. századi óváros vagy Cidade Velha három városrészből áll, és mindegyikük jelzi Faro fejlődésének különböző szakaszait. A Vila-Adentro a legrégebbi, amelyhez három kapu vezet. Mouraria területét bevásárló utcák uralják, Bairro Ribeirinho régen a halászok és hajósok negyede volt, ma az éjszakai élet központja. A nemesi rezidenciák a város pompájáról tanúskodnak az elmúlt évszázadokban, és ha a macskaköves sikátorokban bóklászol, bepillantást nyerhetsz Faro mór örökségébe. A történelmi óváros igazán hangulatos, és ékköve vitathatatlanul a 13. századi katedrális (Sé), ami az 1755-ös földrengés után nyerte el mai gótikus, reneszánsz és barokk stílusát. Gyönyörű 17. és 18. századi csempéi, festményei és csodálatosan díszített aranyoltára különösen figyelemre méltó, míg a mögötte lévő Régészeti Múzeum a közeli Estoi romjait őrzi. Ha nem riadsz vissza egy kis testmozgástól, mászd meg a toronyhoz vezető lépcsőket, és csodálatos kilátás tárul eléd a tipikusan portugál piramis alakú tetőkre és a 17. századi püspöki palotára. A közelben lévő Szent Ferenc-templomot gazdagon díszített belső tere miatt érdemes felkeresned, ám Faro kétségkívül legbizarrabb látványossága a barokk Carmo-templom kápolnája, melynek falait szerzetesek csontjai és koponyái díszítenek. A kikötőnél lévő Regionális Néprajzi Múzeumban bepillantást nyerhetsz a hagyományos algarve-i életmódba, a Tengerészeti Múzeum pedig pontos képet ad az ország haditengerészeti történetéről.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A madarak szerelmeseinek kötelező program a Farótól csak egy rövid hajóútra található, lagúnákkal tűzdelt Ria Formosa Természeti Park. Húzd fel a gumicsizmát, készítsd elő a távcsövet, és tölts egy nyugodt napot Algarve egyik legcsodálatosabb helyén.

A Life.hu extra tippje: Hotel a sziklák tetején, csodás kilátással - Sheraton Algarve - 189.900 Ft/fő/6 éjtől




Hab a tortán

Bár a csendesebb őszi hónapokban kevesebb étterem tart nyitva, de választék akad bőven, és a személyzet ilyenkor kevésbé elfoglalt, ezért mindig szívesen mesélnek az életükről. A kávézóknak itt külön személyisége van, és a hangulatodtól függően megtapasztalhatod Faro klasszikus vagy épp legmodernebb arcát. A mindig nyüzsgő Pasterlaria Bijou egy hangulatos kávézó, amely olyan regionális különlegességeket kínál, mint pl. a "Dom Rodrigo" és a "Florentinas". A Bonjour Creperiában elkölthetsz egy finom reggelit, a Dos Irmaos rusztikus éttermében pedig megkóstolhatod a cataplanában készült ínycsiklandó finomságokat. A város egyik legnépszerűbb sétálóutcája a Rua de Santo Antonio remek butikokkal és szuvenír standokkal - a legtöbb üzlet vasárnap kivételével minden nap nyitva van 10-től 19 óráig. Shoppingolás után irány a csodálatosan hosszú, aranyhomokú városi strand (Praia de Faro), ahová helyi buszokkal, illetve kerékpárral is eljuthatsz. Ha Faróban jársz, kihagyhatatlan úti cél a gyönyörű Ilha Deserta, ahol Algarve legérintetlenebb strandjai találhatók.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Faro legnépszerűbb látványossága a Jardim Manuel Bivar. A lenyűgöző kertet zsakaranda-fák, virágágyások, pálmák és hatalmas teraszok díszítik, ahol a helyiek is szívesen pihennek.

A Life.hu extra tippje: Romantikus szálloda a tenger közelében - Dom Jose - 129.900 Ft/fő/6 éjtől




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.