Kozmopolita város Európa közepén: Berlin

utazás városnézés kirándulás Németország Berlin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A német egyesítés óta Berlin egyre divatosabb és kozmopolitább várossá válik. Manapság egyenesen Európa egyik legmenőbb helyeként emlegetik.

Séta a sugárutakon, nyüzsgés a tereken

Berlinben első látásra is feltűnő a rengeteg zöldterület. A város területének nem kevesebb mint 35 százalékát foglalják el parkok és tavak, de még a belváros híres sugárútja, az Unter den Linden is a 4 sorban virágzó hársfákról kapta a nevét. A sugárút a Brandenburgi kaputól keletre, a Spree folyó mellett fut végig, és még mindig kettéosztja a várost, ahogyan a megosztottság idejében tette. Az Állatkerttől a Grunewald erdőig tartó egykori lovaglóútvonal helyén fut tovább a 3,5 kilométer hosszú Kurfürstendamm, amely voltaképpen nem más, mint egy nyüzsgő bevásárlóutca. A legelegánsabb üzletek az egyik mellékutcában, a Fasanenstrassén találhatók, de a Ku'damm-nak becézett sétálóutca számtalan üzletében és áruházában mindenki megtalálja, amit szeretne. Ha pedig a séta és a vásárlás után még mindig nem volt elég a város lüktetéséből, irány az Alexanderplatz, amely ugyan nem a szépségével hódít, mégis kihagyhatatlan, hiszen itt a város tulajdonképpeni központja. A tér 1805-ben, I. Sándor cár látogatása alkalmából kapta a nevét, építészete mégis inkább a '60-as évek szocreál világát idézi, amikor újjáépült a világháborús pusztításból. Állítólag már elbírálás alatt van a terv, amelynek alapján ismét átépítik majd a teret, egyelőre azonban a Forum Hotel uralja a látképet, amely az NDK "minél nagyobb, annál jobb" szemléletében készült el, és a '90-es évekig a Hotel Stadt Berlin nevet viselte. Méreteiről valamelyes képet adhatnak a számok: 30 emelete és 1006 szobája van. Itt van a minden képeslapon látható Világóra is, amely a világ nagyvárosainak helyi idejét mutatja.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ha viszont egy igazán festői látványt nyújtó téren pihennél meg, keresd fel a Gendarmenmarktot, amelynek környékén számos étteremben töltheted fel a városnézés közben lemerült akkumulátoraidat. Két temploma, a klasszicista stílusban épült Német és Francia Székesegyház egymás tükörképeként határozza meg a tér látképét, míg a tér nyugati oldalán a Berlini Koncertterem áll.

A Life.hu tippje:

Az Alexanderplatz mellett, az Alexanderhaus közelében van egy kis jegyiroda, ahol féláron árulnak jegyeket a legjobb színházi és egyéb előadásokra.

A Life.hu extra tippje: Drezda és Berlin adventkor - 57.800 Ft/fő/3 éjtől


A múlt emlékei

Berlin múltja persze lépten-nyomon felsejlik: aligha lehet úgy sétát tenni a városban, hogy ne találkoznál a második világháború, illetve Németország és maga a város azt követő megosztottsága emlékeivel. Elég, ha csak a legnevesebb műemlékre, a Brandenbugi kapura gondolsz, amely mind Berlin, mind pedig Németország egyik legjellegzetesebb építménye. Mögötte húzódott 1961-től a város keleti és nyugati felét szigorú határzárral elválasztó berlini fal, amelynek egy-egy szakaszát három helyen is megőrizték mementóul (érdemes elsétálni az egykori legendás határátkelőig, a Checkpoint Charlie-ig is). A Brandenburgi kaputól csak néhány lépés a Holokauszt-emlékmű, amely a múlt szörnyűségeivel való szembenézés szimbóluma. Nincs messze a Reichstag sem, amely ma a német törvényhozás székhelye, de hírhedt 1933-as felgyújtása jó ürügyet adott a náci pártnak a kommunistákkal való leszámolásra és más diktatórikus lépésekre.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ha szeretnél bejutni a Reichstagba, érdemes online előre bejelentkezni - íme a weboldal: https://visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en. Helyben már csak a kupola látogatásához lehet időpontot kérni, de hosszú a várakozás.

Egy egész szigetnyi múzeum

A Spree folyó szigetének egy részét foglalja el Berlin egyik legnagyobb kulturális és múzeumi központja. A múzeumok alapítását még a porosz királyok és brandenburgi választófejedelmek kezdték meg. A legrégebbi - nevéhez méltóan - az Altes Museum, avagy a Régi Múzeum, amely eredetileg szépművészeti gyűjteményként üzemelt, ma 1904-től azonban antik műtárgyak kaptak itt helyet. Szintén sok antik tárgynak ad otthont az Új Múzeum (Neues Museum), amely az egyiptomi, valamint a Berlin történetét bemutató gyűjteményt is őrzi. A Régi Nemzeti Galéria (Alte Nationalgallerie) 19. századi festményeiről és szobrászati alkotásairól híres. A Bode Múzeum (Bodemuseum) képtára, szoborgyűjteménye, éremkabinetje, valamint ókeresztény és bizánci gyűjteménye egyaránt felbecsülhetetlen értékű. A Pergamon Múzeum (Pergamonmuseum) Istár-kapujának képével valószínűleg mindenki találkozott már: a múzeum a Louvre és a British Museum után a világ leggazdagabb elő-ázsiai gyűjteményével büszkélkedhet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A Múzeumsziget létesítményeibe kombinált jegyet is vásárolhatsz, ezzel további belépő nélkül látogatható valamennyi múzeum. Ha egynél több tárlatot szeretnél megnézni, a kombinált jegy már jobban megéri, mintha egyenként vennél belépőt.

Vásárlás, étel, ital

A Kurfürstendamm üzletei mellett érdemes elzarándokolni a híres KaDeWe bevásárlóközpontba is, amely exkluzív kínálatáról, magas árairól, valamint arról híres, hogy a londoni Harrods után ez Európa második legnagyobb áruháza. A Párizsi Galleries Lafayette "fióktelepét" is megtalálod Berlinben, de a nagy divatmárkák képviseltetik magukat a Quartier 206 bevásárlóközpontban is. A Friedrichstrasse egyébként az egyik legforgalmasabb bevásárlóutca, míg egyedi cuccokat inkább a Häckescher Höfe környékén érdemes keresgélni. Piacból rengeteg van, a Winterfeldtplatzon például szerdán és szombaton szerezhetsz be mindent, mi szem-szájnak ingere, míg a York Strasse környékén török piac kínálja egy bazár teljes választékát. Étkezés szempontjából Berlin egyébként is nagyon kozmopolita: nagy kedvenc a currywurst, a currys mártással tálalt kolbász, de van itt vietnami, kínai, török étterem is minden mennyiségben. A kebab állítólag finomabb errefelé, mint Törökországban.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A Brandenburgi kaputól naponta kétszer ingyenes, gyalogos városnéző túrák indulnak, amelyek keretében önkéntes idegenvezetők mesélnek a város nevezetességeiről és történelméről. A túra végén illik borravalót hagyni. Információ: http://www.newberlintours.com/daily-tours/free-tour.html

A Life.hu extra tippje: Szilveszter Berlinben, repülővel - 125.800 Ft /fő/3 éjtől



Menekülj a borongós őszből Faróba!http://www.life.hu/lifeutazas/20131105-utazas-es-program-menekules-a-borongos-oszbol-romantikazz.htmlA 4 legjobb wellnessfürdő Budapest környékénhttp://www.life.hu/lifeutazas/20131030-utazas-es-kikapcsolodas-a-4-legjobb-wellnessfurdo-budapest-kornyeken-.htmlFreddie Mercury nyomában: Zanzibár, a mágikus szigethttp://www.life.hu/lifeutazas/20131028-freddie-mercury-nyomaban-zanzibar-a-magikus-sziget.htmlKastélytúra Franciaország szívébenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20131025-utazas-es-programok-ahol-esos-napokon-sem-fogsz-unatkozni-kastelytura.htmlLisszabon: Európa egyik legélhetőbb fővárosahttp://www.life.hu/lifeutazas/20131018-kultura-es-utazas-lisszabon-europa-egyik-legelhetobb-fovarosa.htmlJárd végig a leghíresebb alpesi utat!http://www.life.hu/lifeutazas/20131015-a-nyugalom-szigete-europa-sziveben-jard-vegig-a-leghiresebb.htmlMagyarország kedvenc állatkertjei és vadasparkjaihttp://www.life.hu/lifeutazas/20131008-utazas-allatkertek-vadasparkok-budapesti-allat-es-novenykert-budakeszi-vadaspark-nyiregyhazi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.