Tizenhat éve gyorsételeken él a fiatal nő

hamburger gyorsétterem egészségtelen életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testsúlya mindössze hatvankét kilogramm, a ruhamérete pedig tízes. Joggal gondolhatnánk, hogy Faye Campbell étrendjében előkelő helyen állnak a zöldségek és a gyümölcsök, de ő azt állítja, hogy már tizenhat éve hozzá sem ért ilyen ételekhez.

A huszonegy esztendős ápolónő azt állítja, hogy gyerekkora óta kizárólag sajtburgeren, pizzán és sült krumplin él. "Gyümölcsöt" csak a cukros, szénsavas üdítőitalok ízesítéseként vesz magához. Érdekes módon a 172 cm magas fiatal lány testsúlya csupán 62 kilogramm - itt nézhetsz meg róla képeket.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

A nagy-britanniai Stowmarketben élő ápolónő már kisgyermekkorától kezdve rendkívül válogatós volt. Édesanyja, miután a legkisebb adag zöldséget sem sikerült kislánya ételeibe csempésznie, orvoshoz fordult segítségért. A szakember refluxbetegséget állapított meg a kislánynál, ami krónikus emésztési zavart és gyomorégést okozott nála. Ez azonban még gyógyítható lett volna, de az orvos egy ritka rendellenességet is diagnosztizált Faye-nél: lachanofóbiát, vagyis zöldségfóbiát, ami azt jelenti, hogy a zöldségevés szorongásos választ vált ki benne. Csak azután kezdett pizzát, hamburgert és sajtot enni, hogy beszélt egy gyermekpszichológussal.

"Már a zöldség- vagy gyümölcsevés puszta gondolatától is fizikai rosszullét fog el. Már attól is rám tör a félelem, ha csak a szám felé közelítem" - mondja Faye. Campbell kisasszony tipikus napi étrendje a következőképpen néz ki: reggelire egy pirítós, ebédre egy pizza, vacsorára pedig fagyasztott sajtburger sült krumplival. Faye azt is bevallotta, hogy különös étkezési szokásai még a szerelmi életét is befolyásolják, mert többször előfordult, hogy a romantikus randevú helyszínét drága éttermekből gyorsétterembe kellett áthelyezni.

Korsós Alíz, természetgyógyász-dietetikus:

"A testalkatán kívül szerintem sokkal fontosabb lenne tudni, hogy milyen egészségi állapottal rendelkezik Campbell kisasszony. A testalkatot számos tényező befolyásolhatja, így a hölgy viszonylag sovány alkatát pl. genetikailag is örökölhette. Továbbá nem derül ki az sem, vajon ezekből az egészségtelen ételekből milyen mennyiségeket vesz magához a lány, sportol-e, stresszes életmódot folytat-e, stb. A lachanofóbia sajnos Angliában egy több ezer embert érintő betegség, amelyet komolyan kell venni, kezeléséhez szakemberhez kell fordulni. A pszichológiai kezelésen kívül nagyon fontos a hiánytáplálkozásból adódó problémák megoldása is. A zöldségek és gyümölcsök ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, amelyek megkötik a káros anyagokat, a béltartalomnak tömeget adva passzázst biztosítanak. Hiányukban székrekedés és számos szervi funkciózavar léphet fel. A zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, értékes antioxidánsokat és egyéb védőanyagokat, ún. fitokemikáliákat. Zöldség- és gyümölcsfogyasztás hiányában megnő az esély a szív- és érrendszeri megbetegedésre, a 2. típusú cukorbetegség és számos daganatos betegség előfordulására."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.