Ír kalandozás: fedezd fel Donegal rejtett kincseit!

óceán Írország utazás programajánló Donegal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet, hogy az útikönyvek nem említik annyiszor, mint Dublint vagy Galwayt, de az Ír Köztársaság legészakibb megyéje valóban különleges. Ünnepeld a varázslatos őszt Donegalban, amely természeti szépségeivel, gazdag történelmi emlékeivel és hangulatos kis pubjaival fantasztikus utazásra csábít. 

Az Észak zord szépsége

Az Ulster tartományban lévő Donegal sokak szerint a legcsodálatosabb megye az Ír Köztársaságban, amely nemcsak nyers szépsége, hanem gazdag hagyományai miatt is kiváló célpont, ezért a természet és a művészet szerelmeseinek különösen ajánljuk. 4841 km2 területén mintegy 150 ezren élnek, és a lakosok sokat küzdöttek, küzdenek azért, hogy megőrizzék az ősi és sokszínű kultúrát. A grófság első látásra kissé elszigeteltnek tűnik, ám fenséges hegyei, tiszta tavai és szélfútta félszigetei miatt megéri a látogatást, valamint ragyogó hátteret biztosít számos szabadtéri tevékenységhez, mint pl. a golfozás, a horgászat, a lovaglás vagy a túrázás. Donegal megye egyik fő attrakciója a Glenveagh Nemzeti Park, ahol a Derryveagh hegység legmagasabb csúcsa, a kvarcit tetejű Errigal található. Ha végigjárod a túraútvonalakat, megfigyelheted az Ír-szigetre jellemző gazdag élővilágot, az érdekes geológiai jelenségeket, és ellátogathatsz a John Adair által építtetett tóparti kastélyhoz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A park minden nap 9-től 17 óráig tart nyitva, bővebb infót itt találsz: http://www.glenveaghnationalpark.ie/

A Life.hu tippje:

A csendes vidéket bringával is felfedezheted, ám egy jó térkép elengedhetetlen, mivel a közúti jelzőtáblák zavaróak lehetnek. Kerékpárkölcsönzésre Letterkennyben, Donegalban és Ardarában is lehetőséged nyílik.
Bővebb infó: http://www.discoverireland.ie/

Robusztus sziklák, szelíd strandok, misztikus hangulat

Az egész grófság festői szépségű, és akár a déli, akár az északi oldalán jársz, lenyűgöző kincsekre bukkanhatsz. A Slieve League nevet viselő sziklákról úgy gondolják, hogy a maguk 600 méterével a legmagasabbak Európában, ahonnan fantasztikus panoráma tárul eléd a kristálytiszta Atlanti-óceánra és a csodálatos Donegal-öbölre. A megye két fő tengeri szigete a mai napig lakott, ezekre a helyekre érdemes ellátogatnod, ha hosszabb időre tervezed a kiruccanást. Arranmore (írül: Árainn Mhór) szigetén gyönyörködhetsz a vad tájban, megismerheted a gaelic kultúrát, és megkóstolhatod a különleges ír whiskey-ket a tradicionális pubokban. 9 mérföldre Donegal partjaitól található Tory (ír nevén Toraigh), a rejtélyek szigete, ahol ma is élnek az ősi szokások, és a vendégszerető helyiek mindig szívesen mesélnek a sziget történetéről. Donegal 1235 km hosszú partvonalán rengeteg gyönyörű, fehér homokos strandra bukkanhatsz, melyek közül 12 elnyerte a Kék Zászló minősítést.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Donegal megyéjében, Gweedore-ban született Enya, Írország legismertebb szólóénekese. Az "Orinoco Flow" titokzatos és nyugtató zenei világát nem ismerheted meg anélkül, hogy ellátogatnál a "Leo's Tavern"-be, ahol a Grammy-díjas énekesnő nevelkedett.

Éld át a régimódi ír hangulatot

A grófság névadó települése nem közigazgatási központja, Lifford, és nem is legnagyobb városa, Letterkenny, hanem Donegal történelmi városa, ahol a helyiek barátságosak, a kocsmai élet élénk, és bár nem olyan csillogó, téged is megajándékoz egyfajta megnyugtató, felszabadító életérzéssel. "Dhún na nGall", vagyis az idegenek erődje a Bluestack-hegység lábánál fekszik, és területe már a történelem előtti időkben is lakott volt. Később az O'Donnell klán otthonául szolgált, akik a 15-17. század között a legnagyobb ellenzéket képviselték az Ír-sziget gyarmatosítása elleni harcban. Ők alapították a ferences kolostort és az Eske folyó festői kanyarulatában lévő romantikus várat, melynek fényűző berendezését te is megcsodálhatod. Vedd az útirányt a városközpont, vagy ahogyan a helyiek hívják, a "Diamond" felé, ahol remek éttermek, kávézók és pubok találhatók. Shoppingolni támadt kedved, és rajongsz a klasszikusan elegáns stílusért? Ugorj be az 1866-ban alapított Magee-ba, ahol gyönyörű Donegal Tweed kollekciókra bukkanhatsz. Ha emlékezetes szuvenírt szeretnél vásárolni, a Donegal Craft Village-ben helyi kézművesek portékái között válogathatsz, díjnyertes kávézójában pedig megkóstolhatod a finom házi süteményeket.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Igazi látványosság a vízibuszozás. A kb. 1,5 órás utazás során megismerkedhetsz Donegal legfontosabb történelmi és természeti látnivalóival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.