Barbados jól ismert a legendás krikett-játékosokról, a hatalmas cukornádültetvényekről és az arany rumról, ám mostanság leginkább az r&b szupersztár, Rihanna kapcsán emlegetik, aki hivatalos nagykövetként mindent megtesz azért, hogy szülőhazáját népszerűsítse. "Azt szeretném, hogy mindenki, aki ellátogat erre a gyönyörű szigetre, megtapasztalja, mi teszi különbözővé ezt a helyet az összes többitől." Ha elrepülsz Barbadosra, érteni fogod, hogy az énekesnő mire gondolt!

Kozmopolita ország virágzó, mégis természetes bájjal

A trópusi éghajlatú szigetállam az Észak-Atlanti-óceán nyugati részén, Saint Vincent és a Grenadine-szigetektől mintegy 180 km-re helyezkedik el. Barbados az egyik legszikrázóbb és legkevésbé csapadékos sziget a Karib-térségben, amely gyönyörű korallzátonyaival, festői gyarmati városkáival, érdekes múzeumaival, valamint pezsgő éjszakai életével emlékezetes vakációt ígér. Nem véletlen, hogy turisták milliói látogatnak el ide évente. A Kis-Antillák legkeletibb tagja eseménydús, néhol tragikus múltra tekint vissza. Az első telepesek venezuelai és arawak indiánok voltak, majd Pedro Campos portugál felfedezővel együtt megérkeztek az első európaiak, ők nevezték el a szigetet Ilha dos Barbadosnak - egyes források szerint az indiánok által honosított szakállas fügefáról. 1625-ben vették át a britek a portugáloktól az irányítást, és Barbados több mint három évszázadig angol kolóniának számító sziget volt, végül 1966-ban nyerte el függetlenségét. A vallási sokszínűség és az európai, afrikai, illetve karibi hatások keveredése lehetővé tette, hogy Barbados kialakítsa saját identitását. A bajan kultúrában megfigyelhető a sziget kettőssége. A brit gyarmati időszak hagyta hátra a legtöbb emléket, ám az emberek életmódja valóban karibi, így ne lepődj meg, ha a buszon üvölt a zene, és néhányan táncra perdülnek!

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
Az északnyugati parton lévő Speightstown, más néven "kis Bristol" egy csodálatos hely a lazításra. Ha pedig pezsgő éjszakai életre vágysz, a kiváló panorámájú Holetown népszerű esti bulihely. Barbados keleti partján is akad bőven látnivaló: a 850 méter tengerszint feletti magasságban található Cherry Tree Hill nevét az egykori cseresznyefákról kapta, a Hillaby hegy a sziget legmagasabb pontja, ahonnan festői kilátás tárul eléd, az északon lévő Vadvilág Rezervátumban pedig saját környezetükben figyelheted meg az állatokat, mint például a híres zöld majmokat.


Egzotikus hangulat angol eleganciával

Barbados nem csupán a napimádókat villanyozza fel, hanem a kultúra iránt rajongókat is, és kiemelt látnivalói közé tartozik a főváros, ahol a lakosság több mint egyharmada él. A Carlisle-öbölben lévő Bridgetown alapjait 1628-ban tették le az angolok, a jól megőrzött történelmi város kiváló példája a brit gyarmati építészetnek, ezért is szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján. Az 1854-ben épült Tyrol Cot Barbados első miniszterelnökének otthona volt, míg a mellette lévő Heritage Village egy "élő múzeum", ahol megcsodálhatod a tipikus mozgatható faházakat, és megvásárolhatod a helyi kézművesek termékeit. Az anglikán katedrális azt követően épült meg, miután az eredetit 1780-ban elpusztította egy hurrikán. A 19. századi brit helyőrségben kialakított Barbados Múzeum bepillantást enged a sziget gazdag történelmébe, és a kikötőváros ad otthont a nyugati félteke legrégebbi zsinagógájának, amire érdemes időt szánnod. A Nemzeti Hősök terén láthatod Nelson admirális szobrát, az obeliszk alakú síremléket és a parlament neogótikus épületeit. A Queen's park helyén állt egykor a brit csapatok parancsnokának háza, ma ez a felújított György stílusú épület színházként és művészeti galériaként üzemel, illetve a parkban található a sziget híres majomkenyérfája is.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
Az alkuvadászok számára szinte kötelező program a forgalmas Broad Street, ahol vámmentesen lehet vásárolni, emellett csodálatos éttermek és hangulatos kávézók várják a látogatókat.

Érintetlen természet, álomszép strandok

Szikrázó napsütés, meleg szellő, fehér homokos tengerpart csak néhány lépésre - ezt kínálják a barbadosi strandok, és függetlenül attól, hogy szörfözni, úszni, barnulni vagy búvárkodni szeretnél, a szigeten minden lehetőség adott a szabadidő izgalmas eltöltésére. A strandokról bővebb infót ide kattintva találsz. Ha kilustálkodtad magad, a déli parton lévő Oistins szuperromantikus hely, hogy kedvet kapj a hiteles, minden pompától mentes Barbadoshoz. Itt látni fogod, hogyan szövik a helyi halászok a hálójukat, hétvégenként pedig több százan gyűlnek össze, hogy élvezzék a szabad ég alatt készült finomságokat. Az "Oistins Fish Fry" annyira népszerűvé vált az elmúlt években, hogy a sziget második kiemelt attrakciója a lélegzetelállító Harrison-barlang után. Barbados a gyönyörű természeti látnivalók mellett egyéb csemegéket is kínál, így például a cukorültetvény-tulajdonosok régi kúriáit, melyek közül néhány ma múzeumként üzemel. A minőségi barbadosi rum az egyik legjobb és legerősebb a világon, és a karib-tengeri nyaralás nem múlhat el egy "folyékony arany" túra nélkül, ahol bepillantást nyerhetsz a több mint 300 éves ital készítésének titkaiba. A szigeten rengeteg rumüzletre bukkanhatsz, ahol koccinthatsz is a helyiekkel, a híres "Rum Cake" pedig szuvenírnek is kiváló, ezért érdemes feltankolnod belőle. Amennyire sokoldalúnak mutatja magát Barbados, annyira változatos a gasztronómiája, amely izgalmas keveréke az afrikai, a karibi, az európai és a nyugat-indiai konyhának. Ha először jársz a szigeten, nem szabad kihagynod nemzeti ételüket (Cou-cou), amit általában okrával összefőzött kukoricaliszttel és repülő hallal együtt fogyasztanak, továbbá népszerű csemegéjüket, a bajan "Pudding & Souse"-t.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
Novemberben Barbados a függetlensége mellett a nemzetközi konyhát is ünnepli. Különböző helyszíneken ínyenc hírességek, sztárséfek és ismert gasztroszakértők kínálják a legjobb ételeket és italokat. A fesztivál időpontja november 22-25., bővebb infó: www.foodwinerum.com/
Hasznos információk utazáshoz
Ha télen tervezed a barbadosi vakációt, vedd figyelembe, hogy a szállásárak jóval magasabbak december közepétől egészen áprilisig, ezért jobban jársz, ha a karácsony előtti időszakban foglalod le az utat. A hurrikánszezon júniustól novemberig tart, utazás előtt feltétlenül tájékozódj az aktuális helyzetről. A szigeten rengeteg a látnivaló, ezért érdemes autót bérelned. Ám ne feledd, hogy bal oldali közlekedés van érvényben, és csúcsforgalomban a helyiek vezetési stílusa gyakran életveszélyes. Bár Barbados az egyik legbiztonságosabb karibi sziget, nem célszerű egyedül sétálgatnod a tengerparton vagy a kivilágítatlan utcákon sötétedés után, és márkás fényképezőgépet, drága ékszert, karórát se vigyél magaddal. A beutazási feltételekről és az ajánlott alap védőoltásokról bővebb infó: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?barbados