illatosítás Zólyomi Zsolt lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az otthon illata beszédesen sokat elárul rólad. Nem mindegy, mivel ápolod a bútoraidat, milyen szappan van a fürdőben - ezek apró, bár valójában nagyon is fontos részletek. Ha odafigyelsz, akár még a hangulatodat is kedvezően befolyásolhatod az otthonod illatosításával! Íme, néhány trükk Zólyomi Zsolttól, az egyetlen világhírű magyar parfümőrtől.

Legtöbben a taxikban gyakran ott lifegő borzalmas autóillatosítóknak köszönhetően alig várjuk, hogy kiszálljunk végre ki az autóból. Az otthon - avagy enteriőrillatosítás - ma már ennél komolyabb teljesítményre is képes. A parfümipar robbanásszerűen fejlődő, külön szakterülete ez, saját kifejezés is született rá, a szépen hangzó „ambiance illatok” világáról beszélünk. A radiátorra tett mandarinhéjtól és a párna alá tett levendulás párnácskától nagy utat tettünk meg a programozható, mobil applikációval távirányítható, hangulattól függően változtatható illatú, a szellőző rendszerbe épített, vagy hordozható, több ezer euró árú professzionális gépekig – ez utóbbira jó példa az, amikor a ferihegyi reptéren az egész várótermet egy gombnyomással negyedóra alatt beillatosítják, mondjuk egy pálinkakóstolóhoz.

Thinkstock

Manipulálj illatokkal!
Zólyomi Zsolt parfümőr érdekes dolgokat árult el az illatok erejéről. Mivel a szagérzékelés az agyban az érzelmek kialakulásának helyével szoros kapcsolatban áll, az illatokkal nagyon komoly hangulatbefolyásoló eszköz van a kezünkben, amivel manipulálhatunk és hatásosan kommunikálhatunk egy adott tér esetében is. Ez előre eldöntött módon befolyásolhatja az oda belépők hangulatát is.

A nappali békéje és ami felpezsdíti az éjszakát
A békés családi nappali terébe megnyugtató citromos-mézes teaillat, kávé, méz, vagy friss floral, azaz enyhe virágillat illik. Évezredek óta hatunk a libidóra a parfümökkel, például az úgynevezett gourmand illatjegyek - krémes vanília, dió, mogyoró, konyak, rum, baklava -, vagy az oud fa bőrös-füstös kivonata is ide sorolható, és igazoltan hatásosak – hálószobákban garantáltan felpezsdíti a hangulatot. Az animális illatjegyek - ámbram pézsma - is nagyon lehengerlőek, nem véletlenül alkalmazzuk évszázadok óta, ám ezek inkább a bőrön kelnek életre. A legtöbb férfi Európában azonban erotikusnak fogja érzékelni az édesebb, nektáros, nehézkes, fűszeresen meleg, bódító, úgynevezett fehér virágos és orientális jellegű illatokat.

Zimankós reggelekre
A mandarin a legédesebb és legfűszeresebb citrusféle, ez, és a keserűnarancs virágjának vízgőzdesztillált illóolaja egyszerűen könnyen boldoggá tesz, ha esetleg lehangoltak vagyunk egy hideg, szürke, fázós napon, vagy ha nehezen megy a felekelés egy zimankós hétfő reggel.

A szellemi frissességért
Hűs citrusok, mint a szicíliai citrom, a mexikói lime vagy a japán zöld mandarin héjának hidegen sajtolt illóolajaival, a zöld tea illatával fokozhatjuk az összpontosítást a szellemi munkavégzés tereiben, irodákban, tárgyalókban, komoly üzleti döntések, vagy egy vizsgára készülés előtti napokban otthon is.

Thinkstock

A mellékhelyiségekbe
Nincs kiábrándítóbb annál, mint amikor egy szép lakásban egyszer csak kisétálunk a mellékhelységbe, ahol azonnal megérezzük az olcsó tisztítószerek, wc-illatosító spray-k vagy kézmosók szagát. Egy pillanat alatt odalesz a varázs, és innen rettentő nehéz visszaszerezni az elillant hangulatot, mert az illatok és az általuk megidézett érzelmeink évtizedekre bevésődve megmaradnak a fejünkben. Léteznek hetekig, sőt, beosztással élve akár hónapokig is égethető, 100 százalék növényi viaszból készült illatgyertyák, amik kisebb helyiségben tökéletesen illatosítanak. Vannak az elegáns, üvegvázás-bambuszrudas párologtatók, és létezik egy úgynevezett mikroporózus kerámia is, amire, ha kifogy az illat, cseppentős illatolajokból választhatunk. Emellett a klasszikus indiai és japán füstölők is jól beválnak ebben a helyiségben - bármilyen illatban.

Az a bizonyos babaillat – baba nélkül
Ma már elektromos illatpermetező gépek is rendelkezésünkre állnak. Különlegesség egy amerikai cég textilillatosító termékcsaládja, amellyel babaszoba illatot permeztezhetünk a függönyökre és lakástextíliákra, vagy frissen mosott, napon szárított és vasalt textília illattal fedhetjük el a szusi-készítés kanapékárpitba ivódott intenzív emlékét.

Érdekesség: hogy megkívánd a karibi utazást és ne fájjon a foghúzás!
Nem véletlen, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az illatmarketing célú megbízások, amikor például utazási irodák ügyféltereit kell koktélok illatával beillatosítani, hogy a forró Karibi nyár illata fogadja a télvíz idején az utazásukat tervezgető látogatókat, hogy gondolkozás nélkül megrendeljék az egzotikus utakat. De van olyan fogorvos is, aki egy, a fájdalomküszöböt klinikailag bizonyítottan megemelő, sok vaníliát is tartalmazó illatot porlaszt a rendelőjének a levegőjébe, mert ettől sokkal később kezd el jajgatni a betege - amitől persze mindketten nagyon boldogak.

Thinkstock

Extra tippek

Ha ki akarsz békülni valakivel
Ha régóta nem jutsz dűlőre egy tárgyalópartnerrel, vagy valakivel hosszú haragos időszak után szeretnél végre kibékülni, akkor használd a zamatos gyümölcsök illatát – porlaszd a levegőbe a mazsola vagy az aszalt füge nyugtató illatát.

A megbízható férfiasságért
Mindenképpen a fák és a karakteres fűszerek kombinációjának az illatával érdemes operálni - a cédrus, a tölgyfa, valamint a vetivergyökér illata, a bors, a boróka, a szerecsendió és a fahéj mind olyan, amit megérezve a legtöbb emberben automatikusan beindul az apakomplexus-érzés, békésen megnyugszunk és hátradőlünk, mert van, aki vigyáz ránk. Örömmel hagyjuk értékeinket, megtakarításainkat egy ilyen illattal befújt bankban.

Szalonna illatú dezodort dobtak piacrahttp://www.life.hu/szepulj/20131110-szalonna-illatu-dezodort-dobott-piacra-egy-amerikai-ceg.htmlRákóczi Feri elveszítheti az otthonáthttp://www.life.hu/anyaskodj/20131118-rakoczi-feri-a-class-fm-musorvezetoje-elveszitheti-otthonat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.