A hideg idő és a rövid nappalok beköszöntével egyre kevesebb kedved van kimozdulni a lakásból? Sokszor falatozol unalmadban, így mire megérkezik a tavasz, néhány kilóval kerekebben próbálod ledolgozni a téli zsírpárnáidat? Idén azonban másképp lesz, szakértőink segítségével ugyanis összeszedtük, mit kell tenned, hogy télen is egészséges és főképp karcsú maradhass.

A Life.hu sztárszerzője, Kropkó Péter triatlonista szerint az átlagember ugyan felszed néhány kilót télire, de ez teljesen természetes: a magunkra „növeszett" védőréteg ugyanis segít, hogy ne fázzunk meg olyan hamar. Persze ennek nem kell így lennie – rajtunk áll, hogy minimalizáljuk a téli pluszkilókat.

Forrás: Thinkstock

"Télen kevesebb a napfény, hamarabb sötétedik, így természetes, hogy lassul az életünk. Kevesebbet mozgunk, több időt töltünk otthon. A testmozgás azonban télen is nagyon fontos: a szabadban is bátran edzhetünk, csak a megfelelő felszerelést kell kiválasztani. Ha pedig végképp nincs kedvünk kimenni a hidegbe, akkor ne vessük el az edzőtermeket sem: a mozgás ugyanis örömet okoz, és sokat segít a téli depresszió ellen. Sokan az ünnepek alatti evészettel mentegetik magukat, ha meghíznak, pedig ennek sem kéne így lennie. Itthon sajnos státuszszimbólum a teli has, az ünnepi asztalnál azonban nem a mennyiségre, hanem a minőségre kéne törekedni. Rakjuk tele a menüt különlegességekkel, és falatozzunk, ne faljunk. Végül ügyeljünk a folyadékbevitelre is. A legtöbb ember nem iszik eleget télen sem, pedig aki fogyni akar, annak sokat kell innia. Már reggel kortyoljunk el 1-2 nagy pohár vizet – ne délben eszméljünk rá, hogy még semmit sem ittunk".

Nagy Amarilla, az Ez zsír! aerobikoktatója is adott néhány tippet, hogy télen se hagyagold el a testmozgást:

Szánj több időt a bemelegítésre!

"Télen még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ízületek, izmok átmozgatására, hiszen a hidegben sokkal merevebbek vagyunk. Korábban ebben a cikkben mutattam néhány szuper gyakorlatot a szabadtéri bemelegítéshez."

Sportolj játékosan!

"Ha végképp nem jön meg a kedved télen az edzéshez, akkor próbálj ki valamilyen élménydús szabadtéri sportot. A síelés nagyszerű alaformáló: keményen edzi a láb-, a törzs- és a karizmokat. A korcsolyázás is kitűnő testmozgás: ez még a koordinációt is fejleszti. Gyerkőccel örömteli móka a szánkózás: vedd ki a részed a hegyen való szánkóhúzásban felfelé, ez a mozgás ugyanis szuperül kerekíti a farizmokat. Barátokkal pedig szervezz hócsatát: egy-két óra intenzív játék átmozgat tetőtől talpig, az eredmény pedig olyan, mintha egy órát aerobikoztál volna."

Forrás: Thinkstock

Ügyelj arra, mit viselsz!

"Ha a szabadban edzel, ne feledkezz meg a réteges öltözködésről. Akár bent, akár kint sportolsz, az átnedvesedett ruhát vedd le minél hamarabb a mozgás végeztével, hiszen könnyen megfázhatsz."

Ne terheld túl magad!

"Ha szeretsz a hidegben futni, azért ne most akarj maratoni csúcsokat dönteni, hiszen a túlzottan hideg levegő belélegzése nem egészséges. De a szintentartó edzések, laza kocogások továbbra is tökéletesen fejlesztik az állóképességet."