JógaKlikk testmozgás hátfájás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tartásproblémák, derékfájás, szív- és érrendszeri betegségek - ezek a népbetegségek mind megelőzhetők rendszeres mozgással! Az Ez zsír! és a JógaKlikk jógaiskolájában a héten bemutatunk néhány remek tartásjavító jógapózt.

Hiába edzel hetente több alkalommal, ha napi 10-12 órát görnyedsz a számítógép előtt, vagy autózol a munkahelyedre. Egy Ausztráliában végzett kutatás szerint ugyanis a rendszeres mozgás jótékony hatása gyakorlatilag lenullázódik, ha napi 10-11 órát töltünk ülő helyzetben. Így a rendszeres sport vagy jóga esélytelen küzdelmet folytat a székeddel és a kanapéddal. De már az is sokat javít a helyzeten, ha valamilyen egészen könnyű mozgást iktatsz be a mindennapjaidba, és máris könnyebb dolga lesz a jógának vagy más választott mozgásformának abban, hogy megőrizze az egyik legdrágább kincsedet, az egészségedet. Íme néhány apró trükk:

Forrás: Thinkstock

1. Mozogj munka közben!

Iktass be rövid pihenőket a kávé- vagy cigarettaszünet helyett. Amikor felállsz az asztalodtól, mozgasd át magad egy kicsit - bárhol, bármikor használhatod az alábbi rövid videót:

Igen hatásos az ilyen rövid szünetekre a korábban bemutatott lefelé néző kutya póz is, amit itt mutattunk be néhány hete. Különösen jó a keringésre, ha úgynevezett fordított testhelyzetet veszel fel, amiben a lábad kerül felülre és a fejed alulra. Ebben segít a december 2-8. között ingyenesen megtekinthető videó, amiben a jóga egyik gyakran használt fordított testhelyzetét, a tarkóállást (más néven gyertya, szanszkritül Szarvangászana) tanulhatod meg - kattints ide a videóért! Ha pedig megoldható, szánj 15 percet a szünetre, így választhatsz néhány olyan rövid, mégis hatásos gyakorlatot, melyeket normál utcai vagy irodai ruhában, jógaszőnyeg nélkül is el tudsz végezni.

2. Sétálj többet!

Ha teheted, sétálj vagy biciklizz a munkahelyedre, vagy szállj le hazafelé két megállóval korábban. Egy amerikai tanulmány szerint ha gyalog vagy biciklivel közlekedsz, csökkentheted a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Ráadásul nemcsak magadnak, de a környezetednek is jót teszel ezzel. A munkahelyeden az ebédszünetben is próbálj sétálni - meglásd, utána sokkal frissebb leszel!

Forrás: Thinkstock

3. Lépcsőzz!

A lift helyett válaszd a lépcsőt! Ezzel nemcsak jól átmozgatod magad és serkented a keringést az egész testben, főleg a lábadban, de környezettudatos is vagy, hiszen kevesebb energiát használsz. Ha hajlamos vagy a viszérre vagy a „seprűvénára", akkor csökkentheted ezek kialakulását, vagy megállíthatod a folyamatot is.

4. Edzés munka közben

Szerezz be egy futópados vagy szobabiciklis munkaasztalt otthonra. Drága? Lehetetlen? Semmi nem lehetetlen. Ha korlátozottak az anyagi lehetőségek, legyél kreatív! Egy normál biciklihez elég egy támasztó bak, és használhatod az asztalodnál és munkába menet is. Hidd el, az orvosi kezelés, a gyógyszerek és az, hogy esetleg nem tudsz dolgozni egy betegség miatt, drágább lesz, mint egy ilyen szerkezet.

Kövesd a JógaKlikket a Facebookon! Ha kérdésed van a jógáról, vagy csak elkezdenéd, és nem tudod, hogyan vágj neki, kérdezz a szakerto@life.hu címen.

Akik a jógának köszönhetik tökéletes testükethttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130930-joga-es-sztarok-lady-gaga-jennifer-aniston-es-madonna-is.htmlJógázz velünk - Te tudod, hol áll a fejed? http://www.life.hu/ez-zsir/20131121-jogaiskola-a-jogaklikkel-lefele-nezo-kutyapoz.htmlMellnagyobbítás jógával - Lehetséges?http://www.life.hu/ez-zsir/20131018-jogaiskola-a-jogaklikkel-lehetseges-e-a-mellnagyobbitas-jogaval.htmlFázol? Melegedj fel tűzlégzéssel!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131114-jogaiskola-a-jogaklikkel-melegedj-fel-tuzlegzessel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.