Adj a fenyőnek vodkát és citromot - frissen tartja!

karácsony trükk fenyőfa ünnep egészség tipp frissítő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Adj a karácsonyfának is inni – de nem ám akármit, például vodka-citrom koktélt! Ettől ugyanis sokáig megőrzi szépségét és a tűlevelek is később kezdenek el potyogni. Íme, 8 furcsa, de hatásos trükk, hogy a fenyőfád az ünnepek végéig tökéletesen friss és szép maradjon. 

1. Vásárold meg minél előbb!
Sokan az utolsó pillanatra hagyják a fenyővásárlást – nemcsak azért, mert adott esetben nincs hol tárolniuk azt, hanem azért is, mert attól tartanak, hogy mire teljes pompájával a nappali díszévé válik, kiszárad, bebarnul és lehullanak a levelei. Ha viszont hamar megveszed, biztos lehetsz abban, hogy a fa még egészséges, vagyis nem túl régen vágták ki. Mielőtt megveszed, nézd át minden oldalát. Ha nincsenek rajta barna, száraz végű ágak, és többszöri földhöz csapkodás után is raja maradnak a tűlevelek, nyert ügyed van. Ha ilyen állapotban viszed haza, sokkal könnyebb lesz megőrizned a frissességét.

Forrás: Thinkstock

2. Vágj le az aljából és adj neki citromos vodkát!
Amikor a fát kivágják, a törzse jócskán veszít a nedvességtartalmából. Éppen ezért amikor hazaviszed, érdemes az aljából másfél centit levágni és így egy vízzel teli vödörbe állítani. De ha igazán jót akarsz neki, tegyél a vízbe egy kis citromot, cukrot esetleg egy kis vodkát is. Ezek kiölik a vízből a baktériumokat, a gombákat, megőrzik a fenyőillatot és biztosítják a hatékonyabb nedvességfelszívást.

3. Tegyél a vízbe egy aszpirin is!
Az aszpirinben lévő hormonok és szalicilsav növeli a növények immunrendszerét – erre pedig egy sokkhatáson átesett, kivágott fának nagy szüksége van. Éppen ezért a vodka, cukor és citrom mellé oldj fel a vízben egy aszpirin tablettát is.

4. Adj neki egy húszast!
A fém közismert antibakteriális hatásáról, ezért dobj a vízbe egy rézbevonatú pénzérmét, például egy ötöst vagy egy húszast. Ez segít megelőzni az algásodást.

5. Tartsd hidegen!
Nem túl meglepő – mivel a fenyőfák hidegben érzik jól magukat, igazi sokkhatásként éri őket, amikor bekerülnek a fűtött, meleg szobába. Éppen ezért az utolsó pillanatig érdemes őket odakint tartani, az erkélyen, a teraszon vagy éppen a garázsban.

Forrás: Thinkstock

6. Tedd messze a déligyümölcsöktől!
A karácsonyhoz hozzátartoznak a déligyümölcsök is – a banán, a narancs, az ananász, a gránátalma. Ezek azonban igazi fenyőgyilkosok – tedd a gyümölcsös kosarat jó messze a fától. Ezekből a gyümölcsökből ugyanis – különösen a banánból – olyan etiléngázok párolognak, amelyek lerövidítik a közelükben található más növények élettartamát.

7. Használj LED-es karácsonyfaizzókat!
Egyrészt LED-es izzók kevesebb hőt termelnek hagyományos társaiknál, ezért kevésbé szárítják a fát, másrészt fehér fényük a fotoszintézist is segítik, ellentétben a színes égősorokkal. Ráadásul ez egy energiatakarékos megoldás, így még a környezetet is óvod velük.

8. Fújd le hajlakkal!
Virágüzletekben használják ezt a trükköt nap mint nap, hogy a csokrok a nap végéig, esetleg másnapig megőrizzék szépségüket. Ha a fenyő alsó ágaira hajlakkot permetezel, kevésbé fog hullani a levele. De vigyázz! A hajlakk nagyon gyúlékony, így ezt a trükköt ne használd, ha a fa közelében gyertyaláng ég!

Dekortipp karácsonyi sütikhezhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20131129-diszitesi-tipp-a-karacsonyi-sutihez.htmlFogyókúrás karácsonyi süti? Nem lehetetlenség!http://www.life.hu/karacsony/recept/20131127-fogyokuras-karacsonyi-suti-nem-lehetetlenseg.htmlIzzósorok kint és bent: karácsonyi fények az otthonodban http://www.life.hu/karacsony/kreativ/20131127-izzosorok-kint-es-bent-karacsonyi-fenyek-az-otthonodban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.