Vitaminbombák télire - Fogyaszd őket bátran!

vitamin Narancs grapefruit cékla C-vitamin zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli időszakban nem egyszerű vitaminhoz és ásványi anyagokhoz jutni, hiszen jóval kevesebb gyümölcs és zöldség érhető el. A természetes módszereknek azonban ekkor sem kell búcsút mondanod: segítünk megtalálni a legjobb zöldségeket és gyümölcsöket. De ne feledd, a jól megválasztott gyümölcslevek is tartalmaznak vitaminokat!
Forrás: Thinkstock

Cékla

Jól tárolható, hihetetlenül gazdag vitaminforrás, melyet párolás helyett nyersen is elfogyaszthatsz, így sokkal több vitamint juttatsz a szervezetedbe. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminhoz jutsz belőle, nem is beszélve a jól hasznosuló vasról és folsavról, melyek vérképző hatásúak, és kifejezetten ajánlottak például várandós anyukáknak. A cékla emellett karbantartja az emésztést, gátolja a rákos sejtek szaporodását, miközben alacsony szénhidráttartalma miatt bármikor fogyaszthatod.

Forrás: Thinkstock

Narancs

Bár import áruról van szó, és a héját valóban kezelik káros anyagokkal, a narancsot mindenképp iktasd be a téli étrendedbe, hiszen jelentős C-vitamin-, antioxidáns- és rostforrás, ráadásul sok A- és B-vitamint tartalmaz, tisztítja a veséket, gyógyír a székrekedésre, és még a magas vérnyomást is csökkentheti.

Forrás: Thinkstock

Grapefruit

Bár kesernyés ízéért nem mindenki rajong, a grapefruit szinte kötelező a téli betegeskedős időszakban: rendkívül gazdag flavonoidokban, gyógyító olajokban, segít a szervezet méregtelenítésében, az immunrendszer erősítésében, fontos C-vitaminforrás: már húsz dekagrammnyi is 60 mg C-vitaminhoz juttat.

Forrás: Thinkstock

Kivi

Kiemelkedően magas C-vitamintartalma miatt minden nap ajánlott legalább egy kivi elfogyasztása. A régi hámozós megoldás helyett a félbevágott kivit kiskanállal könnyen megeheted, ha pedig még éretlen darabokat vásároltál, alma mellett papírzacskóban tovább érlelheted.

Forrás: Thinkstock

Alma és körte

Ha van pincéd, akkor akár nagyobb mennyiségben is tárolhatsz otthon almát és körtét. Így némileg csökken víz- és vitamintartalmuk, de azért marad bennük elég ahhoz, hogy napi többszöri fogyasztással szinten tartsák a szervezeted, rosttartalmuk pedig segítse az emésztést.

Forrás: Thinkstock

Káposzta

A téli hónapok étrendjében kiemelkedő szerepe van a fejes- és vöröskáposztának, hiszen mindkét fajta rendkívül gazdag vitaminokban, rostanyagokban, miközben alacsony szénhidráttartalmuk miatt fogyókúrázók is fogyaszthatják őket. A savanyított káposzta levét is használd fel: bátrabbak megihatják, de főzésnél is jól jöhet.

ez zsír! Vitaminbombák télire - Fogyaszd őket bátran! Forrás: Thinkstock

Bab és lencse

Igazi téli főzelék- és levesalapanyagok, hiszen nemcsak energiát adnak, de értékes tápanyagokat is tartalmaznak: háromféle B-vitamint, C- és E-vitamint, pantoténsavat, folsavat, kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat is. Ha a főzővizet többször cseréled, és nem felejted el beáztatni sem a hüvelyeseket, puffasztó hatásukat is elkerülheted.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.