JógaKlikk elengedés jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új év új örömet, új kihívásokat, új kalandokat hoz. Ezeknek viszont először helyet kell csinálni az életedben. Ahogy a lakást kitakarítod, rendet raksz a polcokon, szekrényekben, az íróasztalodon, rendet kell rakni magadban, belül is. Ez fizikai síkon méregtelenítést, esetleg tisztítókúrát jelenthet, de mentális síkon is úgy tudod befogadni az újat, ha megszabadulsz néhány régi, ott ragadt és már szükségtelen dologtól.

Az emésztés folyamata abból áll, hogy ami bekerül a rendszerbe, szortírozzuk: különválasztjuk a hasznos dolgokat a haszontalantól. A hasznosnak ítélt dolgokat részben azonnal felhasználjuk, részben elraktározzuk későbbre. A haszontalan dolgoktól pedig igyekszünk megszabadulni. Ez így működik fizikai, mentális és energetikai síkon is, a test, elme és lélek egységében.

Forrás: Thinkstock

Ahogy a fiókokban és szekrényekben felgyülemlenek az egykor hasznosnak ítélt, de idő közben haszontalanná vált dolgok, a fizikai testünkben, az elménkben és az energetikai testünkben is hasonló kupacok és lerakódások alakulnak ki, amik megakadályozzák, hogy befogadjuk az újat. Az év vége vagy egy fordulópont, például születésnap vagy más évforduló remek alkalmat adhat arra, hogy tudatosan elengedj mindent, ami már nem segít, nem szükséges és nem visz előre, sőt esetleg hátráltat vagy elnehezít.

A fizikai jógagyakorlásban gyakran olyan, speciálisan kidolgozott testtartásokat veszünk fel, amelyek segítenek elengedni a testből a felhalmozott feszültséget. Amikor mentálisan feszült vagy, a test tükrözi a mentális feszültséget. Ez általában problémás helyeken jelentkezik: a nyak, vállak, mellkas, hónalj, csípő, has területén.

E heti rövid videónkból egy nagyon intenzív testhelyzetet, a gomukhászanát, vagyis a tehénarc pózt tanulhatod meg, amely a csípő és a vállöv területét dolgoztatja meg intenzíven. (A vállat és csípőt érintő egészségügyi problémákkal inkább kerüld a túl intenzív gyakorlatokat.)

Ahogy máskor is, ezen a héten is megajándékozunk egy hosszabb jógagyakorlással: végezd el a vinyasa flow stílusú jógaórát, amellyel tovább erősítheted az elengedés érzését és csinálhatsz helyet az újnak! Klikkelj a 23 perces videóért ide!

Ahogy jógapózok segítségével sikerül feloldani a feszültséget a testből, ez visszahat a mentális és energetikai állapotra is. Így az egész szervezet egyensúlyba kerül, megnyugszik és kiürül, hogy be tudja fogadni az újabb kalandokat. A fizikai gyakorlást nagyon jól kiegészítheted mentális gyakorlatokkal, például gyakorlás közben minden kilégzéskor mondd némán magadban, vagy akár hangosan: „elengedem".

Jógázz a túlevés és a karácsonyi feszültség ellen! http://www.life.hu/ez-zsir/20131220-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-es-testmozgas-az-unnep-alatt.html Kínlódsz a menzesz alatt? Jógázz! http://www.life.hu/ez-zsir/20131215-gorcsol-a-hasad-jogagyakorlatok-a-jogaklikkel-hogy-konnyebb-legyen-a-menstruacio.html Naponta egyszer mozogsz? Nem elég! http://www.life.hu/ez-zsir/20131128-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogagyakorlatok-tartasproblemakra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.