Így lehet több pénzed 2014-ben

Forrás: Thinkstock -
kedvezmény pénz változás 2014 adó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Adókedvezmény, gyed extra csomag, családtámogatás, emelkedő nyugdíjak – és még több változás, ami a családi kasszát értint 2014-ben.

Családi adókedvezmény – emiatt változik a fizetésed

2014 januárjától már nemcsak a 16 százalékos szja-ból, hanem a 10 százalékos nyugdíj- és 7 százalékos egészségbiztosítási járulékból is érvényesíteni lehet a kedvezményt. A kedvezmény összege változatlan, egy illetve két gyermek után gyermekenként és havonta 10 ezer forint, három illetve több gyermek után gyermekenként és havonta 33 ezer forint.

Forrás: Thinkstock

Közalkalmazott vagy? Fizetésemelésre számíthatsz!

A közfoglalkoztatási bér 2,4 százalékkal emelkedik január 1-től. A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott havi bére január 1-től 75 500 forintról 77 300 forintra emelkedik. A legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén 96 800 forintról 99 100 forintra emelkedik a havibér. A munkavezetőknél pedig 83 050 forintról nő 85 050 forintra.

A kismamák örömére

Gyes és gyed mellett ismét vállalható munka a gyerek egyéves kora után – írtuk már korábban is. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, amivel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait. A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után. Az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

A várva várt nyugdíjemelés

2,4 százalékos lesz a nyugdíjemelés mértéke - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára, Soltész Miklós.

Forrás: Thinkstock

Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedik január 1-jével. Az ellátások és a járadékok összege a nyugdíjhoz hasonlóan 2,4 százalékkal emelkedik.

Növekszik az emelt összegű ápolási díj

Januártól közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló, súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak. Emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat - januártól - azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 550 forint marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.