Így használd a figyelem erejét

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk figyelem koncentráció testmozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A figyelem az életünk minden pillanatában jelen van, mégis kevesen használjuk tudatosan. Rendszerint vagy a múlton merengünk, vagy a jövőt próbáljuk kiszámítani. Túl ritkán figyelünk az itt és mostra, így elveszítjük a pillanat varázsát.

Figyelmünk fókusza és minősége alapvetően meghatározza a mindennapjainkat, akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. A figyelmünk fókuszán múlik, hogy milyen valóságot teremtünk magunknak. Ez ma már nem elvont, spirituális tanítás, hanem a kvantumfizika által bizonyított tény: tudatunk és hozzáállásunk az anyagot és a valóságot elemi szinten megváltoztatja. Így nagyon nem mindegy, hogy milyen dolgokat veszünk észre magunk körül, hiszen a figyelmünkkel befolyásoljuk a világunk működését akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. Ehhez azonban némi gyakorlásra van szükség, csakúgy, mint minden más képesség elsajítításához.

Forrás: Thinkstock

A modern világban ugyan divatos tudatosságról beszélni, mégis kevesen tudnak gyakorlati útmutatással szolgáni. Indiában más a helyzet: ott az emberek előbb indultak befelé, mint kifelé. Az indiaiak szerint minden belül van, az univerzum működésére kapható válaszokat csakis belül lehet megtalálni. Kialakult a jóga elnevezésű komplex tapasztalati út, aminek szerves része a koncentrációs képesség (dhárana) és a figyelem fejlesztése (dhjána).

E heti hosszabb, ingyenes Jógaklikk videónk egy összetettebb gyakorlás a két agyfélteke összehangolására, a koncentráció, a tudatosság fejlesztésére. Gondold át alaposan, mit szeretnél elérni ebben az évben és használd tudatosan a jógát a céljaid eléréséhez - a videóért kattints ide.

Köztudott, hogy a jóga szépen formálja az izmokat, ám kifejezetten a tudat fejlesztésére használt gyakorlatairól ritkán hallhatunk. Pedig érdemes lenne ezekkel foglalkozni, mert nem árt elsajátítani a figyelem tudatos használatát. Jussanak eszedbe Buddha szavai: "Amit most gondolsz, holnapi életedet formálja". Ebben ma Buddhától a kvantumfizikusig mindenki egyetért. Talán ideje neked is (így) gondolkodni!

Engedd el a rossz energiákat januárban!http://www.life.hu/ez-zsir/20131227-jogaiskola-a-jogaklikkel-engedd-el-a-regit-es-csinalj-helyet-az-ujnak.htmlJógázz a túlevés és a karácsonyi feszültség ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20131220-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-es-testmozgas-az-unnep-alatt.htmlKínlódsz a menzesz alatt? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20131215-gorcsol-a-hasad-jogagyakorlatok-a-jogaklikkel-hogy-konnyebb-legyen-a-menstruacio.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.