Hollandiában lehet a legjobbakat enni

Forrás: Thinkstock -
Hollandia Oxfam étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Oxfam nemzetközi szervezet jelentése szerint Hollandiában lehet a legjobbakat enni, Csádban ellenben kifejezetten rossz a helyzet. Lássuk, mely országok járnak az élen étkezés szempontjából. 

A 125 ország bevonásával készült vizsgálat során a szakemberek olyan szempontokat vettek figyelembe, miszerint az adott helyen elegendő élelemhez jutnak-e a lakosok, az árak alapján megengedhetik-e maguknak, hogy jól lakjanak, az elérhető ételek jó minőségűek-e, illetve milyen arányban fordulnak elő az étrenddel kapcsolatos megbetegedések. Az eredmények azt mutatták, hogy a fenti szempontok alapján Hollandia a legideálisabb hely, majd Franciaország és Svájc következnek.
Hollandia azért került az első helyre, mert ott viszonylag alacsony ára van az élelmiszereknek, kevés a cukorbetegek száma, továbbá tápanyag tekintetében nagyobb a választék, mint a többi európai országban. A top 10 kategóriában Hollandiát, Franciaországot és Svájcot követi Dánia, Svédország, Ausztria, Belgium, Írország, Olaszország és Portugália.

Hollandia Forrás: Thinkstock

Az élen végzett országok közül Ausztráliában a legmagasabb az elhízottak aránya, itt a lakosság 27 százaléka túlsúlyos, a sor alján lévő országban, Csádban pedig minden harmadik gyerek kórosan alultáplált. A sereghajtók között egyébként Csád mellett még Angola és Etiópia szerepelnek, ezt követi Madagaszkár, Jemen, Nigéria, Burundi, Mozambik, Zimbabwe, valamint Sierra Leone. Ezeken a helyeken az étrend nagy részét a tápanyagban szegény gabonák, a különféle gyökerek és gyökérzöldségek teszik ki. A kutatásból az is kiderül, hogy az Egyesült Államokban lehet a legolcsóbban, Angolában pedig a legdrágábban étkezni, az ételek minősége viszont Izlandon a legmagasabb és Madagaszkáron a legalacsonyabb.

Gyerekek tekintetében Indiában a legrosszabb a helyzet a világon, ahol 44 százalékuk kórosan sovány. A másik véglet Szaúd-Arábia, ahol a lakosság 18 százaléka cukorbeteg és egyharmada túlsúlyos, illetve Kuvait, ahol 42 százalék az elhízottak aránya. De az Egyesült Államok és Egyiptom sem marad el sokkal, ezeken a helyeken a lakosság egyharmada számít elhízottnak. A kutatók megjegyezték, hogy valójában az elhízottak aránya a Csendes-óceáni szigetvilágon – ezen belül is Nauru szigetén - a legmagasabb, ám ők nem vettek részt a vizsgálatban.

India Forrás: Thinkstock

Mi a megoldás?

A szakemberek a vizsgálat végeztével néhány javaslattal is előálltak, hogy miként lehetne a rosszabb eredményt elért országok helyzetén javítani. Többek között felvetették, hogy pénzt kellene fektetni a mezőgazdaság terén az egyéni gazdálkodásba, megoldást kellene találni a klímaváltozásra, továbbá az élelmiszerspekulációt is szabályozni kellene, hogy megelőzhetőek legyenek a rendkívül magas élelmiszerárak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.