Tanuld meg, hogy úszik egy profi

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu -
úszás mellrák új élet projekt albert kinga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kinga mozgáskoordinátorai, Kropkó Péter és Gajdos Tamás Kinga sérült térde miatt sok úszást javasoltak neki – ez a mozgásforma ugyanis nem terheli az ízületeket, mégis segíti a felkészülést. 

Az úszást sokan csinálják, de csak kevesen csinálják jól. Kropkó Péter 51-szeres Ironman- és többszörös triatlonbajnok hasznos tanácsait olvashatjátok az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb mozgásformáról.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mindenki mellen kezdi. Pedig nem túlzunk, amikor a legbonyolultabb úszásnemnek nevezzük a mellúszást. Sokan nem tudják, hogy a hátúszás például sokkal könnyebb, hiszen a légzésre közben nincs gondunk, emiatt pedig könnyebben elsajátítható a helyes technika. Nehézségi sorrendben a hátúszás után következik a gyors-, majd a mellúszás, illetve a lista legvégén a szabadidő sportolóknak talán már túl nagy erőt igénylő pillangó stílus. Ha azonban csak most kezdjük az úszóedzéseket, elégedjünk meg először az első hárommal.

Minden ciklikus, azaz ismétlődő mozgásokból álló állóképességi sport esetében, mint amilyen a futás, a biciklizés vagy az úszás, az egyes ciklusokon belül erőkifejtő és ellazuló szakaszok váltják egymást. Az úszásnál a kar- és a lábtempó által kifejtett erőt a siklás váltja fel, ez a pihenő szakasz. Sokan görcsösen csapkodnak, nem hagyva elég időt a siklásra, így a folyamatos, pihenő nélküli erőkifejtésben hamar el is fáradnak. Ha viszont a siklási szakasz megfelelő hosszúságú, akkor izomzatunknak van ideje ellazulni, tehát megfelelően felkészülhetünk az újabb erőkifejtésre – a kar- és lábtempóra, haladásunk egyenletesebb és gyorsabb lesz. Próbáljuk tehát csökkenteni a csapásszámot, növelni a siklás hosszát, tehát a pihenő fázist, így hatékonyabb lesz a mozgásunk a vízben. Érdemes ezért az egy medencehosszra jutó tempókat is számolni.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A légzés szintén kritikus fontosságú. A vízben bizonytalanul mozgók legnagyobb félelme: hogyan kapok levegőt. A kezdők általában minden úszásnemben korábban veszik a levegőt az ideálisnál, tehát kapkodnak a levegőért. Amikor kialakul a légzés ritmusa, az biztonságot, stabilitást ad az úszónak, ezzel a rutinnal pedig már könnyen tud a többi feladatára koncentrálni. Legfontosabb tehát a megfelelő időpontú légvétel. Mellúszásnál a bizonytalan légzés miatti hosszas felszíni tartózkodás, illetve a törzs oldalához szorított karok meggátolnak az előrejutásban, ilyenkor szinte megállunk a vízben, majd sebességet vesztve már hiába nyújtjuk előre a karunkat, elsüllyednünk. A kar soha nem állhat meg hátul, hanem folyamatos mozgással azonnal előre kell lendülnie, így biztosítva a mozgás folyamatosságát és azt, hogy megmaradjon a lendületünk.

Bővebb információ a helyes úszástechnikákról a VitalTeam oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.