felújítás otthon család házaspár Brüsszel lakberendezés víztorony építész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már tinédzserkorában is rajongott a víztornyokért. Patrick Mets felnőttként pedig már meg is engedhette magának, hogy megvásároljon és kedvére felújítson egyet. 

Közel két évvel ezelőtt költözött be a 40 éves pénzügyi igazgató a brüsszeli reptérhez közeli, többemelet magas víztoronyba, ami fénykorában egyszerre 66 ezer köbméter vizet is képes volt tárolni. Patrick igyekezett megőrizni a torony alapvető belsőépítészeti megoldásait – így például a régi lépcsőfeljárót és a födémet is meghagyta eredeti állapotában.

"Mindig is szerettem azt a megfoghatatlan hangulatot, azt a formavilágot, amivel egy víztorony rendelkezik. Mindig is szerettem volna ezt az egyediséget valahogyan az otthonomban is megjeleníteni. Végül inkább beköltöztem egybe."

Az álmodozó fiatalember hosszú éveken át, kismotorjára hétvégenként felpattanva pásztázta a környéket, mire rátalált a számára tökéletes toronyra. Akkor mindössze 30 ezer euróért, azaz körülbelül 9 millió forintnak megfelelő összegért vásárolta meg leendő otthonát, aminek nagyon örült, mert úgy látta, hogy a viszonylag jó állapotban lévő épületre nem kell már túl sokat költenie ahhoz, hogy az lakhatóvá váljon. Nem is tévedett sokat, ám a beköltözésre még hosszú éveket kellett várnia: mint kiderült, a víztorony egy tájvédelmi területen helyezkedett el, ráadásul korábban – a második világháborúban betöltött szerepe miatt - műemléképületté minősítették. A víztornyot ugyanis 1941-ben a németek alakították át lakhatóvá úgy, hogy az eredeti struktúra sértetlen maradt.

Minden követ megmozgatva, sok-sok év után Patrick végre hozzáláthatott a torony felújításához, melyhez a Bham Design Stúdió segítségét kérte. A cél az volt, hogy úgy tervezzék újra a belső szinteket, amikből szám szerint hat is van, hogy azok megfeleljenek az ő, 38 éves felesége, Valerie számára illetve hogy két lányuk, a 13 éves Aurelie és a 11 éves Justine is jól érezzék magukat benne. A család két macskájáról, Fidel Castróról és Grizzlyről nem is beszélve. Öt évvel később és mintegy 1,5 millió euróval, azaz 465 millió forinttal beljebb el is készült Patrickék új otthona.

/1402/V_zto2014219153744

A legfelső szinten található az elegáns és letisztult konyha egy térben a nappalival – a berendezéskor az is szempont volt, hogy a kör alapterületű épületben szögletes bútorok kapjanak helyet. Egy szinttel lejjebb található a házaspár hálószobája, míg a negyedik szinten a családi fürdőszoba kapott helyet, amit egy hatalmas zuhanyzó ural. Ennek köszönhetően valóságos felhőszakadást imitál egy-egy zuhanyzás éppen a víztorony kellős közepén, ami az épület egykori rendeltetésére asszociál. A harmadik szinte kapott helyet a lányok szobája, míg a másodikon és az elsőn nappalik és egyéb tároló helyiségek találhatók.

Mivel a torony a reptér közelében helyezkedik el, a legmodernebb hangszigetelő rendszert választották a tulajdonosok, hogy a le- és felszálló repülőgépek zaja ne zavarja őket az otthonukban.

Te szívesen élnél víztoronyban?

Tudom, hogy szokatlan dolog egy víztoronyban élni, számomra viszont ez a legtökéletesebb otthon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.