Így válassz sportruhát!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu -
mellrák új élet projekt ruha albert kinga futás sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy Kingának megfelelő ruházata legyen az edzésekhez, a Life.hu sztárszerzői, a VitalTeam tagjai, Kropkó Péter és Gajdos Tamás mozgáskoordinátorok elkísérték Kingát vásárolni. Péter és Tamás elárulja, mire kell odafigyelnünk a választáskor. 

Milyen is a jó futófelszerelés?

Ha a futáshoz a megfelelő ruházatot használjuk, a szervezet nem lesz kénytelen felesleges erőforrásokat fordítani a külső környezeti hatások kivédésére, csak az edzés kihívásaira koncentrálhat. A ruházat kiválasztásánál a legfontosabb szempont a kényelem és a külső megjelenés mellett, hogy megfelelő vízelvezető képességű anyag kerüljön a testfelszínünkre. Ez az alapfeltétele ugyanis, hogy a bőrünkről az izzadságcseppek minél előbb a ruha külső felszínére kerüljenek, majd onnan elpárologjanak. Ehhez persze különösen télen lényeges, hogy a felsőruházat is képes legyen tovább vezetni az izzadságot, miközben a szél hűtő hatása ellen is védelmet nyújt.

Felsőtestünkre jó vízelvezető képességű, úgynevezett technikai póló fölé akár több réteget is hordhatunk, de a nálunk megszokott enyhe teleken még fagypont körül is elég lehet egy termoszálas anyagból készült felső, esetleg szeles időben kiegészítve egy széldzsekivel.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A futónadrág ma már szinte minden esetben elasztikus anyagból készül és testre feszül, mégpedig a hatékonyabb izzadságelvezetés mellett azért is, hogy elkerülhessük a korábban sok kellemetlenséget okozó bőrfelszíni kidörzsölődéseket. Az időjárásnak megfelelően választhatunk rövid, térd fölötti, vagy épp térd alatti és teljes hosszúságú nadrágot is, de az anyag minőségére itt is érdemes fokozottan ügyelni. Nyáron a vékonyabb, jobb hűtést biztosító, míg télen a vastagabb és akár termoszálak felhasználásával a combunkat és lábszárunkat melegen tartó textíliát használjunk. Nyáron a fényt és hőt jobban visszaverő, vagy akár UV-szűrős ruhák használata is javasolt, míg a téli időszakban a reflektív felületek, a sötét utakon-utcákon való futások idején életet is menthetnek.

További hasznos tanácsokat a futószereléssel kapcsolatban a VitalTeam oldalán olvashattok!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.