utazás wellness Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Balaton nem csak nyáron remek úti cél. Február végén egészen más arcát mutatja a tó, mint a strandolásra is alkalmas hónapokban, épp ezért egészen különleges élményben lehet részed, ha ilyenkor kirándulsz errefelé.

Wellness a tó mellett

Ha gyógyulni, lazulni vágysz, a legelső választás természetesen Hévíz, a különlegességnek számító tőzegmedrű gyógytóval, amely a vízfelszín fölötti páraréteggel és az indiai vörös tündérrózsa virágaival ellenállhatatlan látványt nyújt. A tavat egy 38 méter mélyen levő forrásbarlang forrásai táplálják. A kénes, kálcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos, enyhe radontartalmú gyógyvíz pedig nagyon jó hatású a mozgásszervi megbetegedésekre, a reumára, illetve a műtétek utáni rehabilitációra, de a krónikus nőgyógyászati betegségeket is gyógyítja. 30 percnyi fürdőzés a tóban akkor is jót tesz, ha nem szenvedsz semmilyen panasztól, emésztési zavarok esetén pedig ivókúraként is beválhat a gyógyvíz.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ám nemcsak itt, hanem a legtöbb nagyobb balatoni üdülőtelepülésen foglalhatsz szobát a wellness-szállodákban, amelyek többsége élmény- és gyógymedencékkel, szaunavilággal, valamint masszázs- és egyéb kezelésekkel áll a pihenni vágyók rendelkezésére, ezen kívül pedig a kisgyerekeseket is speciális ajánlattal, baba-kényelmi felszerelésekkel, például fürdetőkáddal, etetőszékkel várja. Érdemes kihasználni a téli szezont egy kis feltöltődésre!

A Life.hu tippje:

A Balaton déli partjának nyári üdülőhelyei télen valahogy kevésbé vannak benne a köztudatban, pedig számos remek szállodában foglalhatsz errefelé szállást. Használd ki a kedvezményes csomagajánlatokat!

A Life.hu extra tippje:

Pihenés és felüdülés különleges környezetben - Hotel Azúr Prémium - 18.750 Ft/fő/éjtől

Egy kis sport – ha az idő engedi

Ha hidegebbre fordul az idő, a Balaton sportparadicsommá változik. Tihanyban nemcsak a Balatonon, hanem a Belső-tavon is lehet korcsolyázni, jégkorongozni. Egyvalamire azonban érdemes figyelni: csak akkor merészkedj a jégre, ha elég vastag. Ha a jeges sportokra nem megfelelő az időjárás, megpróbálkozhatsz a téli lovaglással, a kirándulással (jó móka a vadvilág által hátrahagyott nyomokat követni), de sok helyen pokrócba burkolva, hintón is kikocsikázhatsz, mint a régi úri hölgyek. A síelés szerelmeseit pedig várja a hóágyúkkal is biztosított eplényi sípálya, ahol 1927 métert tehetsz meg sítalpakon, és akár éjszaka is síelhetsz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ha átfagytál a sportolásban, melegedj fel a finom balatoni borokkal, amelyek forralt bornak elkészítve is ízletesek.

A kultúrprogramok sem szünetelnek

Annak ellenére, hogy a Balaton mellett nem a tél a főszezon, a kultúrprogramok sem állnak le ilyenkor. A tó melletti települések múzeumai, műemlékei természetesen a téli időszakban is nyitva vannak. A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, a salföldi pálos kolostorrom, a balácapusztai római emlékek csak néhány a Balaton-közeli települések számos kulturális értéke közül. De a szezonális programok közül is válogathatsz, több helyen rendeznek ilyenkor mulatságokat és kisebb fesztiválokat. A balatonfüredi Vaszary-villában megnyílt Művészet és tér című kiállításon olyan világhírű alkotók művei láthatók, mint Joan Miró, Eduardo Chillida, Antoni Tápies vagy Deim Pál.

A Life.hu tippje:

Tihany és Badacsony nyáron tömegek által látogatott nevezetességeit is érdemes ilyenkor újra felfedezned, hiszen a téli csendben új színben láthatod őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.