Néhány hete borzolja a kedélyeket a hír, miszerint hamarosan elkészülnek Brüsszelben azok az uniós jogszabályok, amelyek az Európában nem őshonos növények betiltását akarják elérni. Az akác pedig sajnos ilyen: Európában 1600 elején honosították meg, és száz évvel később került az Alföldre. Pedig nagyon egészséges, és számtalan jótékony hatása is van - ismerd meg jobban!

Ahogy az origo.hu-n is olvasható, az Akác-koalíció kezdeményezi az akác és az akácméz hungarikummá való minősítését. Ha ez megtörténne, akkor nem léphetne életbe az akác betiltását előkészítő rendelet. Hazánkban ugyanis nagyon fontos szerepet tölt be ez a növény: itthon található Európa akácerdeinek fele, illetve a hazai méztermelés bevételeinek nagy részét is a belőle készült nedű szolgáltatja. Így nem is csoda, ha több tízezer embernek nyújt megélhetést ez a rossz talajon is megélő fafajta. 

Forrás: Thinkstock

 

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának állásfoglalása szerint az akác terjedése és élőhely-átalakító hatása veszélyezteti a természetes életközösségek fennmaradását, ám teljes kiirtása az országból a gazdasági haszna miatt nem kívánatos, és a gyakorlatban nem is lehetséges. Az Észak-Amerikából származó idegenhonos akác jelenleg a magyarországi erdőterület 24 százalékát, mintegy 463 ezer hektárt foglal el. A faj a XIX. század végén terjedt el, elsősorban az alföldfásítási program révén, azóta területe folyamatosan növekedett.

Igazi gyógyír

Az akác Észak-Amerika keleti részén és észak-Mexikóban honos, hazánkba az 1700-as évek elején került. Nagyon népszerű, főképp a gyógyhatásai miatt. A fa krémszínű virágait még a virágzás kezdetén érdemes leszedni - ez általában tavasz végére esik. A virágokat szedd le a fürtökről, majd szárítsd ki őket. Az ebből készült tea csodálatos gyógyír a hurutos köhögésre, csillapítja a torokfájást, és nagyon jótékonyan hat a gyomorra. Gyomorsavtúltengésre kitűnő, és segít akkor is, ha székrekedéssel vagy gyomorfekéllyel küzdesz, emellett gyenge hashajtó hatása is van. Édes íze miatt azonban nemcsak teának kitűnő: édességeket, süteményeket is bátran ízesíts vele. Ha pedig tea helyett finom üdítőt készítenél belőle, ebben a cikkünkben korában már elárultuk, hogyan készül a különleges ízű limonádé.

Forrás: Thinkstock

Mire jó az akácméz?

Ez a mézfajta nemcsak itthon, de külföldön is nagyon népszerű - nem véletlenül. Mivel nagyon magas a gyümölcstartalma, sokáig marad folyékony, ezért is tartozik a legkeresettebb mézek közé. A benne található gyümölcscukor májregenerálóként funkcionál. Fogyasztása azonban azért ajánlott, mert kiváló a köhögés ellen, illetve méregtelenítő és fertőtlenítő hatása sem mellékes. Sportolóknak is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert izomlazítóként is kitűnő. Az íze különösen finom: nincs mellékíze, és mivel ez az egyik legédesebb méz, sütéshez is érdemes használni.