Vigyázz az akácra, mert igazi csodaszer!

Forrás: Thinkstock -
akác akácméz egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány hete borzolja a kedélyeket a hír, miszerint hamarosan elkészülnek Brüsszelben azok az uniós jogszabályok, amelyek az Európában nem őshonos növények betiltását akarják elérni. Az akác pedig sajnos ilyen: Európában 1600 elején honosították meg, és száz évvel később került az Alföldre. Pedig nagyon egészséges, és számtalan jótékony hatása is van - ismerd meg jobban!

Ahogy az origo.hu-n is olvasható, az Akác-koalíció kezdeményezi az akác és az akácméz hungarikummá való minősítését. Ha ez megtörténne, akkor nem léphetne életbe az akác betiltását előkészítő rendelet. Hazánkban ugyanis nagyon fontos szerepet tölt be ez a növény: itthon található Európa akácerdeinek fele, illetve a hazai méztermelés bevételeinek nagy részét is a belőle készült nedű szolgáltatja. Így nem is csoda, ha több tízezer embernek nyújt megélhetést ez a rossz talajon is megélő fafajta.

Forrás: Thinkstock

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának állásfoglalása szerint az akác terjedése és élőhely-átalakító hatása veszélyezteti a természetes életközösségek fennmaradását, ám teljes kiirtása az országból a gazdasági haszna miatt nem kívánatos, és a gyakorlatban nem is lehetséges. Az Észak-Amerikából származó idegenhonos akác jelenleg a magyarországi erdőterület 24 százalékát, mintegy 463 ezer hektárt foglal el. A faj a XIX. század végén terjedt el, elsősorban az alföldfásítási program révén, azóta területe folyamatosan növekedett.

Igazi gyógyír

Az akác Észak-Amerika keleti részén és észak-Mexikóban honos, hazánkba az 1700-as évek elején került. Nagyon népszerű, főképp a gyógyhatásai miatt. A fa krémszínű virágait még a virágzás kezdetén érdemes leszedni - ez általában tavasz végére esik. A virágokat szedd le a fürtökről, majd szárítsd ki őket. Az ebből készült tea csodálatos gyógyír a hurutos köhögésre, csillapítja a torokfájást, és nagyon jótékonyan hat a gyomorra. Gyomorsavtúltengésre kitűnő, és segít akkor is, ha székrekedéssel vagy gyomorfekéllyel küzdesz, emellett gyenge hashajtó hatása is van. Édes íze miatt azonban nemcsak teának kitűnő: édességeket, süteményeket is bátran ízesíts vele. Ha pedig tea helyett finom üdítőt készítenél belőle, ebben a cikkünkben korában már elárultuk, hogyan készül a különleges ízű limonádé.

Forrás: Thinkstock

Mire jó az akácméz?

Ez a mézfajta nemcsak itthon, de külföldön is nagyon népszerű - nem véletlenül. Mivel nagyon magas a gyümölcstartalma, sokáig marad folyékony, ezért is tartozik a legkeresettebb mézek közé. A benne található gyümölcscukor májregenerálóként funkcionál. Fogyasztása azonban azért ajánlott, mert kiváló a köhögés ellen, illetve méregtelenítő és fertőtlenítő hatása sem mellékes. Sportolóknak is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert izomlazítóként is kitűnő. Az íze különösen finom: nincs mellékíze, és mivel ez az egyik legédesebb méz, sütéshez is érdemes használni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.