A természet szédítő hullámvasútjai - Gyönyörű vízesések a világ minden tájáról

Izland utazás vízesés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az embereket időtlen idők óta lenyűgözik a természet gigantikus erői, és a bennszülöttek nem véletlenül nevezik a mélybe zúduló hatalmas víztömegeket „dübörgő víznek" vagy „ördög torkának". Napjainkban e mágikus természeti képződmények közül egyesek a Világörökség részét képezik, mások pedig legendás filmek díszletéül szolgáltak. A Life.hu toplistáján szereplő zuhatagok szépsége és karizmája téged is elkápráztat! 

A dübörgő izlandi szépség: Gullfoss-vízesés

Gullfoss az egyik legkedveltebb turisztikai attrakció Izlandon, és népszerűsége annak köszönhető, hogy része az „Arany Körút" három fő látnivalójának, amely magában foglalja a Haukadalur nevű geotermikus területet és a Þingvellir Nemzeti Parkot. A Hvíta folyó kanyonjában található Gullfoss két különálló vízesésből áll: a felső lépcső 11, míg az alsó 21 méter mély. Az itt átdübörgő víz tömege télen kb. 80 m³, míg nyáron mintegy 140 m³ másodpercenként, és a vízesés felett gyakran ragyog szivárvány, ami még fenségesebbé varázsolja a látványt. A mesés vízfüggöny, a tipikus izlandi növényzet és az innen néhány kilométerre lévő világhírű Nagy-gejzír teszik az ország délnyugati részét minden évszakban kihagyhatatlan úti céllá.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Járd be Izlad legszebb vidékeit! Csodálatos körutazás - 249.900 Ft/fő/6 éjtől

Ausztria gyöngyszeme, a Krimmli vízesés

A három lépcsőben lezuhogó, 308 méter magas Krimmli vízesés a legmagasabb Európában, és Ausztria egyedülálló természeti látványossága, amely mintegy 350 ezer látogatót vonz évente. A gyönyörű Hohe Tauern Nemzeti Park nyújtja a festői hátteret a látványos túrához, amely Krimml falujától elvezet a legnagyobb közép-európai vízeséshez. Ha egy kis szünetet tartanál, a középső és felső vízesés között található Schönangerl fogadó tökéletes hely a pihenésre, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a Salzach-völgyére. Az újonnan épült „Vízi csodavilág" központ ideális kiindulópont a híres természeti csodához, a 460 m² kiállítási területen pedig lebilincselő vízi kalandokra számíthatsz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Utazz tavasszal is a szomszédba - Pihenj a legszebb hegyvidékeken!

Izgalmas, fenséges, erőteljes: Detian-vízesés

Daxin megye mintegy 150 km-re Nanning városától, a délnyugat kínai Kuanghszi-Csuang autonóm régióban található, közel a vietnámi határhoz. Ez a festői terület több mint 40 turisztikai látványossággal büszkélkedhet, ezek közül a Detian-vízesés (vietnámiul thác Bản Giốc) a leginkább figyelemreméltó. Ázsia legnagyobb határközi vízesése több mint 200 méter széles, és mélysége kb. 70 méter, amely az évszakoktól függően teljesen más arcát mutatja. Nyáron, különösen a heves esőzések miatt a Guichun folyó hirtelen megduzzad, és hatalmas robajjal zúdul a mélybe, míg télen az áramlás viszonylag kicsi, így a víz sokkal csendesebben folyik a mély medencébe. A vízesés mellett az idilli táj sok más vonzó látnivalót kínál, beleértve a Heishui folyót, az Qiaomiao tavat, a Shatun vízesést és számos kulturális emléket.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Ismerd meg Kelet csodáit - Körutazás Kínában - 369.500Ft/fő/8 éjtől

Különös természeti jelenség vagy lenyűgöző illúzió? Mauritius „víz alatti vízesése"

Amellett, hogy az egzotikus trópusi szigetállam a Föld egyik legszebb helye, délnyugati csücske egy hihetetlen természeti illúziót is rejteget. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Morne kultúrtáj része a Le Morne-félsziget (a legendás Brabant sziklával), ahol a világ egyik legmegdöbbentőbb jelensége is megfigyelhető. A látvány valójában egy optikai csalódás: a homok lefolyása és az iszap lerakódása felülről nézve azt a furcsa benyomást kelti, mintha e különös vízesés a víz alatt folyna. Az egyedülálló természet alkotta képződmény igazán jól műholdas felvételekről és repülőgépről vagy helikopterről látható.

Forrás: Google map

Az Amfiteátrum „menyasszonyi fátyla": Tugela-vízesés, Dél-Afrika

Dél-Afrika mindig is a páratlanul gazdag élővilág és a természeti csodák fellegvárának számított, amely egyedülálló látnivalóinak köszönhetően a világ minden tájáról vonzza a kalandkereső turistákat. A lenyűgöző Drakensberg hegység ad otthont a világ második legmagasabb (a venezuelai Angel-vízesés után), öt lépcsőből álló vízesésének, amely 948 méter magasról zuhan le. A Tugela folyó táplálta 15 méter széles zuhatag a KwaZulu-Natal tartományban lévő Royal Natal Nemzeti Park egyik fő attrakciója a világhírű Amfiteátrum mellett, ami egy 5 km hosszan húzódó, 500 méter magas sziklafal. A park a természetrajongók paradicsoma, ahol a kihívást jelentő túrák mellett lehetőség nyílik pisztránghorgászatra, állatmegfigyelő szafarira, lovaglásra, és akinek úszni támad kedve, lubickolhat a csillogó hegyi patakokban.

Forrás: http://universebeauty.blogspot.com

A természet utánozhatatlan remekműve: Kaieteur vízesés, Dél-Amerika

A Potaro-folyó táplálta monumentális vízesés egyike a természet azon alkotásainak, amit egyszer az életben látnod kell! A Kaieteur Nemzeti Parkban, Guyana sűrű esőerdőinek közepén található a világ egyik legnagyobb és legerősebb vízesése, ahol 226 méteres magasságból másodpercenként átlagosan 663 m³ víz zúdul a mélybe. A Viktória-vízesésnél kétszer magasabb zuhatagot Kai törzsfőnök tiszteletére nevezték el, aki kenujával itt áldozta fel magát a Nagy Szellem segítségét kérve, hogy megvédje népét a portyázó barbár törzsek ellen. Az egyedülálló mikrokörnyezet csodálatos növényvilágot rejt, a buja esőerdőkben pedig olyan különleges állatfajok élnek, mint pl. az arany nyílméregbéka, az őserdei kutya és a vörös szirtimadár.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Körutazás Dél-Amerikában - Barangolj Argentína és Chile legszebb tájain - 639.900Ft/fő/9 éjtől

Ahol tilos szemetelni – fedezd fel Szingapúrt!http://www.life.hu/lifeutazas/20140228-ahol-tilos-szemetelni-fedezd-fel-szingapurt.htmlÁzsia legtisztább és leggazdagabb országa Szingapúr-szigetből és 58 kisebb szigetből áll. A városállam hihetetlen gyorsasággal fejlődik, számos nemzetet képviselő lakossága pedig békésen, fegyelmezetten él együtt.Utazás--Szenvedélyes, energikus, vibráló - Egy város, ami tudja, hogyan kell élnihttp://www.life.hu/lifeutazas/20140217-egy-varos-ami-tudja-hogyan-kell-elni-5-ok-amiert-imadni-fogod-madridot.htmlTörténelmi épületek, buja zöld parkok, legendás éjszakai élet és varázslatos konyhakultúra – az izgalmas spanyol metropolisz az elmúlt években megújult, világhírű múzeumai még lenyűgözőbbek lettek, míg a belvárosban sorra nyílnak a remek dizájnerboltok és a jobbnál jobb gasztrobárok. A Life.hu útikalauzából most megtudhatod, miben rejlik Madrid mágikus titka.Utazás--Színes tavak, amelyek ámulatba ejtenek!http://www.life.hu/lifeutazas/20140210-szines-tavak-a-vilagban-ngakoro-to-uj-zeland-bolivia-kina-indonezia.htmlBiztosak vagyunk benne, hogy rengeteg csodaszép tavat láttál már életedben, ám a természet néha meglepő dolgokat produkál, amikor fenomenális kreativitással varázsolja egyedivé a megszokottat. A világ rejtve van igazi kuriózumnak számító tavakkal, amelyek lélegzetelállító színekben tündökölnek. Íme, a Life.hu válogatása a legkülönlegesebbek közül!Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.