A legtöbb felnőtt számára már napi 1-1,5 tenyérnyi gyümölcs, illetve napi 2-3 maréknyi zöldség elegendő lenne ahhoz, hogy mindezek jótékony hatása érződjön az egészségi állapotukon. Ám a szakértők szerint ezt a mennyiséget jóval könnyebben elérnénk, ha nem dobnánk ki kedvenc gyümölcseink és zöldségeink olyan részeit, melyekről azt gondoljuk, hogy semmire sem jók, holott valójában nagyon is hasznosak.

Használd fel az alma héját!

Jobban teszed, ha nem hajítod rögtön a kukába: az almahéj ugyanis tele van antioxidánssal, ezáltal a tüdőnkre és az agyunkra is kedvezően hat, ráadásul rost- és vitamintartalma is magasabb, mint az alma húsának. De a narancs héjától sem kellene azonnal megszabadulnod: egy 2004-es vizsgálat szerint fogyasztása koleszterincsökkentő hatással jár együtt, a benne található flavonok pedig a szívbetegség és különféle gyulladások ellen nyújtanak védelmet. Utóbbit természetesen ne a gyümölccsel együtt fogyaszd, hanem lereszelve, ételízesítőként alkalmazd.

Forrás: Thinkstock

A répára is figyelj!

A répát alapvetően a gyökere miatt vásároljuk, de a zöldjétől sem kell azonnal megszabadulni: főzd azt is bele bátran az ételeidbe, mivel rostban, kalciumban és vasban gazdag. A fehérrépával sincs ez másképp, annak a zöldje A- és K-vitamint tartalmaz, emellett nagyszerű forrása a rostoknak, a vasnak és a káliumnak is.

A görögdinnye és a krumpli héja is valódi csodaszer

Bár még várni kell pár hónapot a nyári melegre, de jó, ha tudod, hogy a lédús görögdinnyének sem haszontalan a héja. A húsához hasonlóan ugyanis ebben is található citrullin, ami segít a szervezetnek megszabadulni a vérben található nitrogéntől. Ha pedig unod a krumplipucolást, többé ne tedd, fogyaszd inkább héjában sütve ezt az ételt. Így nem csak B- és C-vitaminhoz juttatja a szervezetedet, de vashoz, kalciumhoz és káliumhoz is. Sütőtök készítésekor sem kellene elhamarkodottan a szemetesbe kaparni a zöldség belét, ebből ugyanis fél csészényi már tartalmazza a napi ajánlott magnéziumbevitel mennyiségét, ezáltal megóv a szívproblémáktól, a csontritkulástól és a fejfájástól is. Hasonlóképpen a magját is érdemes félrerakni, ebben ugyanis sok vas és fehérje található, illetve olyan növényi alapú összetevők, melyek bizonyítottan képesek csökkenteni a rossz koleszterin szintjét a szervezetben.