Japán álomszép kertjeiben nem csupán testközelből csodálhatod meg az évszakok változását, hanem megismerkedhetsz azzal a művészeti formával, amely több mint 1000 éve finomodott egyfajta lélekgyógyító hellyé. Az ősi főváros, Kiotó több, a Világörökségi Listán szereplő kertnek ad otthont, ám az országban másutt is élvezheted a természet háborítatlan nyugalmát és földöntúli szépségét. A Life.humost egy magával ragadó utazásra invitálja a japán kultúra szerelmeseit!

Káprázatos dizájn minden sarkon: Kenroku-en kert, Kanazawa

Japán „három legszebb kertjének" egyike a Kanazawában lévő, gyönyörű virágokkal, fákkal, vízesésekkel és tavakkal tarkított több mint 25 hektáros park, amelyet 1871-ben nyitottak meg a nagyközönség előtt. A legnagyobb tó, a Kasumiga-ike a park központjában található, olyan gyönyörű látnivalók gyűrűjében, mint az Uchihashi-tei teaház vagy a Kotoji kőlámpás. A Hanami hídról csodálatos kilátás nyílik a szezonban virágzó cseresznye, írisz és azálea virágokra, a Neagari fenyő pedig a kert egyik legizgalmasabb látnivalója, mivel hatalmas gyökerei szokatlan látványt nyújtanak. A Hisago-ike tó az örök fiatalságot szimbolizálja, ám érdemes ellátogatnod Japán legrégebbi szökőkútjához és a 4,1 méter magas Kaiseki pagodához is, illetve a Midori vízeséshez, ami mind vizuálisan, mind akusztikailag csodás pillanatokkal ajándékoz meg. Nyitva tartás: március 1-től október 15-ig, bővebb infót itt találsz. 

Forrás: Wikipedia
A Life.hu extra tippje:

Feledhetetlen utazás gyönyörű vidékeken - Sakura: tavaszi japán körutazás a cseresznyevirágzáskor 

 

Egy különleges festői hely: Koraku-en kert, Okayama

Okayama városának egyik büszkesége a gyönyörű tájképi kert, amelynek építése 1687-ben kezdődött Ikeda Tsunamasa daimyo (feudális úr) uralma idején, és máig megőrizte eredeti megjelenését. Japán második leghíresebb kertjét kaiyu (körbejárható) stílusban tervezték, így a festői sétány a látogatók számára minden alkalommal egy teljesen új perspektívát mutat be, amely összeköti a hatalmas pázsitokat, a tavakat, a patakokat és a dombokat. A Sawa-no-ike tó, bal oldalán a Naka-no Shima szigettel, a Shima-Jaya teaházzal és a gyönyörű fehér homokos Jari-jima sziget kötelező látnivaló, a Ryuten pavilon pedig csendes visszavonulásra csábít, ahol elmélkedhetsz. A Seiden rizsmezők emlékeztetnek a régi időkre, a gyönyörűen sorba rendezett ültetvényeken pedig már az Edo-korszakban is teát termeltek. Bővebb infót itt talász. 

Forrás: Wikipedia

 

A 3000 szilvafa kertje: Kairaku-en, Mito

Japán harmadik legismertebb és lélegzetelállítóan gyönyörű kertje 120 km-re Tokiótól, Mitóban található. Az ország másik két nagy tájkertjétől eltérően ez nem csupán az uralkodó úr élvezetét szolgálta, de az emberek számára is nyitott volt, innen ered elnevezése is: „Egy kert mindenki örömére". A park egész évben megéri a látogatást, ám legvonzóbb a szilvafavirágzás időszakában, ami általában február végén szokott kezdődni. A szilvafaerdő mellett, ahol több mint 100 különböző fajtájú szilvafát tekinthetsz meg, a kert burjánzó bambuszligetére, cédruserdejére és a nyugodt Senba tóra is érdemes időt szánnod, hisz ezek a természeti szépségek pihentető és felemelő légkört teremtenek. A daimyo privát negyedéhez tartozó Kobuntei egy hagyományos japán stílusú épület, amit újjáépítettek a II. világháború után. Itt megkóstolhatod a mennyei wagashit, és elfogyaszthatsz egy csésze matchát. A Kairaku-en kertbe a belépés ingyenes, bővebb infót itt találsz. 

Forrás: Wikipedia

 

A Life.hu tippje:

A Mito Szilvafesztivált (Mito Ume Matsuri) minden évben február 20. és március 31. között rendezik, ahol megcsodálhatod a vörös, fehér és rózsaszín szilvafavirágokat, emellett részt vehetsz a pihentető teaszertartásokon, és megismerkedhetsz a japán dobművészettel.

 

Egyszerűség és nyugalom: Ryoanji kert, Kiotó

A japán sziklakertek vagy zen kertek egyik legszebb és legismertebb példája a Ryōan-ji buddhista templomhoz épült, amelyet az ősi főváros, Kiotó legfontosabb történelmi műemlékei között tartanak számon, és szerepel a Világörökségi Listán. A Heian-időszak alatt eredetileg egy arisztokrata villa állt a helyén, amit 1450-ben átalakítottak zen templommá. A száraz tájkép stílusú kert kialakításának legérdekesebb tulajdonsága, hogy bármely pontról is nézve a 15 különböző méretű, mohával borított sziklák egyike mindig rejtve marad a látogatók szeme előtt, amiről úgy tartják, hogy valamennyi csak annak válik láthatóvá, aki eljut a teljes megvilágosodáshoz. A téglalap alakú, fehér kavicsokkal borított titokzatos kert feltárja a zen meditáció lenyűgöző egyszerűségét és békéjét, ám célszerű kora reggelre vagy késő délutánra időzítened a látogatást, hogy elkerülhesd a tömeget. Bővebb infót itt találsz.  

Forrás: Thinkstock

 

Egy pillantás az ősi Japánra - Sankeien kert, Yokohama

A Sankeien egy tradicionális japán stílusban készült kert, amelyet a gazdag üzletember, Sankei Hara tervezett és parkosított. A 6 hektárnyi területű parkban egy tó és összesen 17 nemzeti kincsnek számító történelmi épület található, amelyek tökéletes összhangban rendeződnek a természeti táj szezonális változásaival. A kanyargós utakon valóságos időutazáson vehetsz részt, ahol megtekintheted többek között a kertalapító elegáns rezidenciáját (Kakushokaku), a kőszobrokat, a Kanto régió legrégebbi pagodáját, a Rinshunkaku villát és a Hatsune-Jaya pavilont, ahol ingyen teát szolgálnak fel. Minden évszakban teljesen új színek tárulnak eléd, beleértve tavasszal a szilvafa és a cseresznyefa virágzását, ősszel pedig a számtalan formában virágait bontó krizantémokat. Ha megéheznél, tegyél egy kitérőt a Taishunken-be, ahol megkóstolhatod azt a tésztaételt, amit maga Sankei Hara kreált. Nyitva tartás: 9.00: 17.00., bővebb infót itt találsz.

Forrás: Thinkstock

 

A Life.hu tippje:

A Hama Rikyu Tokió szívében Japán egyik leghíresebb parkosított kertje, a gyönyörű természeti környezetben lévő Adachi Művészeti Múzeum nem csupán kortárs japán festménygyűjteményéről híres, hanem impozáns kertjeiről is, Takamatsu városának fő attrakciója pedig a Ritsurin Kōen, ami az ország egyik legszebb sétálókertje.