Japán fantasztikus kertjei pihenésre és meditációra

Japán utazás kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Japán álomszép kertjeiben nem csupán testközelből csodálhatod meg az évszakok változását, hanem megismerkedhetsz azzal a művészeti formával, amely több mint 1000 éve finomodott egyfajta lélekgyógyító hellyé. Az ősi főváros, Kiotó több, a Világörökségi Listán szereplő kertnek ad otthont, ám az országban másutt is élvezheted a természet háborítatlan nyugalmát és földöntúli szépségét. A Life.humost egy magával ragadó utazásra invitálja a japán kultúra szerelmeseit!

Káprázatos dizájn minden sarkon: Kenroku-en kert, Kanazawa

Japán „három legszebb kertjének" egyike a Kanazawában lévő, gyönyörű virágokkal, fákkal, vízesésekkel és tavakkal tarkított több mint 25 hektáros park, amelyet 1871-ben nyitottak meg a nagyközönség előtt. A legnagyobb tó, a Kasumiga-ike a park központjában található, olyan gyönyörű látnivalók gyűrűjében, mint az Uchihashi-tei teaház vagy a Kotoji kőlámpás. A Hanami hídról csodálatos kilátás nyílik a szezonban virágzó cseresznye, írisz és azálea virágokra, a Neagari fenyő pedig a kert egyik legizgalmasabb látnivalója, mivel hatalmas gyökerei szokatlan látványt nyújtanak. A Hisago-ike tó az örök fiatalságot szimbolizálja, ám érdemes ellátogatnod Japán legrégebbi szökőkútjához és a 4,1 méter magas Kaiseki pagodához is, illetve a Midori vízeséshez, ami mind vizuálisan, mind akusztikailag csodás pillanatokkal ajándékoz meg. Nyitva tartás: március 1-től október 15-ig, bővebb infót itt találsz.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu extra tippje:

Feledhetetlen utazás gyönyörű vidékeken - Sakura: tavaszi japán körutazás a cseresznyevirágzáskor 

Egy különleges festői hely: Koraku-en kert, Okayama

Okayama városának egyik büszkesége a gyönyörű tájképi kert, amelynek építése 1687-ben kezdődött Ikeda Tsunamasa daimyo (feudális úr) uralma idején, és máig megőrizte eredeti megjelenését. Japán második leghíresebb kertjét kaiyu (körbejárható) stílusban tervezték, így a festői sétány a látogatók számára minden alkalommal egy teljesen új perspektívát mutat be, amely összeköti a hatalmas pázsitokat, a tavakat, a patakokat és a dombokat. A Sawa-no-ike tó, bal oldalán a Naka-no Shima szigettel, a Shima-Jaya teaházzal és a gyönyörű fehér homokos Jari-jima sziget kötelező látnivaló, a Ryuten pavilon pedig csendes visszavonulásra csábít, ahol elmélkedhetsz. A Seiden rizsmezők emlékeztetnek a régi időkre, a gyönyörűen sorba rendezett ültetvényeken pedig már az Edo-korszakban is teát termeltek. Bővebb infót itt talász.

Forrás: Wikipedia

A 3000 szilvafa kertje: Kairaku-en, Mito

Japán harmadik legismertebb és lélegzetelállítóan gyönyörű kertje 120 km-re Tokiótól, Mitóban található. Az ország másik két nagy tájkertjétől eltérően ez nem csupán az uralkodó úr élvezetét szolgálta, de az emberek számára is nyitott volt, innen ered elnevezése is: „Egy kert mindenki örömére". A park egész évben megéri a látogatást, ám legvonzóbb a szilvafavirágzás időszakában, ami általában február végén szokott kezdődni. A szilvafaerdő mellett, ahol több mint 100 különböző fajtájú szilvafát tekinthetsz meg, a kert burjánzó bambuszligetére, cédruserdejére és a nyugodt Senba tóra is érdemes időt szánnod, hisz ezek a természeti szépségek pihentető és felemelő légkört teremtenek. A daimyo privát negyedéhez tartozó Kobuntei egy hagyományos japán stílusú épület, amit újjáépítettek a II. világháború után. Itt megkóstolhatod a mennyei wagashit, és elfogyaszthatsz egy csésze matchát. A Kairaku-en kertbe a belépés ingyenes, bővebb infót itt találsz.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

A Mito Szilvafesztivált (Mito Ume Matsuri) minden évben február 20. és március 31. között rendezik, ahol megcsodálhatod a vörös, fehér és rózsaszín szilvafavirágokat, emellett részt vehetsz a pihentető teaszertartásokon, és megismerkedhetsz a japán dobművészettel.

Egyszerűség és nyugalom: Ryoanji kert, Kiotó

A japán sziklakertek vagy zen kertek egyik legszebb és legismertebb példája a Ryōan-ji buddhista templomhoz épült, amelyet az ősi főváros, Kiotó legfontosabb történelmi műemlékei között tartanak számon, és szerepel a Világörökségi Listán. A Heian-időszak alatt eredetileg egy arisztokrata villa állt a helyén, amit 1450-ben átalakítottak zen templommá. A száraz tájkép stílusú kert kialakításának legérdekesebb tulajdonsága, hogy bármely pontról is nézve a 15 különböző méretű, mohával borított sziklák egyike mindig rejtve marad a látogatók szeme előtt, amiről úgy tartják, hogy valamennyi csak annak válik láthatóvá, aki eljut a teljes megvilágosodáshoz. A téglalap alakú, fehér kavicsokkal borított titokzatos kert feltárja a zen meditáció lenyűgöző egyszerűségét és békéjét, ám célszerű kora reggelre vagy késő délutánra időzítened a látogatást, hogy elkerülhesd a tömeget. Bővebb infót itt találsz.

Forrás: Thinkstock

Egy pillantás az ősi Japánra - Sankeien kert, Yokohama

A Sankeien egy tradicionális japán stílusban készült kert, amelyet a gazdag üzletember, Sankei Hara tervezett és parkosított. A 6 hektárnyi területű parkban egy tó és összesen 17 nemzeti kincsnek számító történelmi épület található, amelyek tökéletes összhangban rendeződnek a természeti táj szezonális változásaival. A kanyargós utakon valóságos időutazáson vehetsz részt, ahol megtekintheted többek között a kertalapító elegáns rezidenciáját (Kakushokaku), a kőszobrokat, a Kanto régió legrégebbi pagodáját, a Rinshunkaku villát és a Hatsune-Jaya pavilont, ahol ingyen teát szolgálnak fel. Minden évszakban teljesen új színek tárulnak eléd, beleértve tavasszal a szilvafa és a cseresznyefa virágzását, ősszel pedig a számtalan formában virágait bontó krizantémokat. Ha megéheznél, tegyél egy kitérőt a Taishunken-be, ahol megkóstolhatod azt a tésztaételt, amit maga Sankei Hara kreált. Nyitva tartás: 9.00: 17.00., bővebb infót itt találsz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A Hama Rikyu Tokió szívében Japán egyik leghíresebb parkosított kertje, a gyönyörű természeti környezetben lévő Adachi Művészeti Múzeum nem csupán kortárs japán festménygyűjteményéről híres, hanem impozáns kertjeiről is, Takamatsu városának fő attrakciója pedig a Ritsurin Kōen, ami az ország egyik legszebb sétálókertje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.