Fallal körülvett városok, amik ősidőkről mesélnek

Forrás: Thinkstock -
York Franciaország utazás Marokkó fal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A múltban hatalmas és erős városfalak védték a településeket a hódító idegenektől, amelyek mára elveszítették eredeti funkciójukat, és inkább egyfajta turistaattrakcióként szolgálnak. A fallal körülvett városok páratlan időutazásra csábítanak, és remek lehetőséget kínálnak arra, hogy kicsit jobban megismerd történelmüket, a fantasztikus kilátásról már nem is beszélve. Vess egy pillantást a Life.hu toplistájára!

A meseszerű erődváros: Carcassonne, Franciaország

A Languedoc-Roussillon régióban található Carcassonne az Eiffel-torony után Franciaország második legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága, mivel itt található Európa legnagyobb középkori vára. Az Aude folyó partján tündöklő építészeti komplexum kiváló példája a városerődítésnek, és igazi különlegessége a közel 3 km hosszú dupla várfal: a belső falakat vizigótok húzták fel az 5. században, míg a külsők IX. (Szent) Lajos francia király uralma alatt épültek. A történelmi erődváros - a La Cité - 52 őrtornyával, felvonóhídjaival és hangulatos macskaköves utcáival sejtelmes mesevilágot idéz, ami Walt Disney-t is megihlette, és állítólag erről mintázta Csipkerózsika kastélyát. A Világörökségi Listán is szereplő Carcassonne fő vonzereje a St. Nazaire-bazilika gyönyörű üvegablakaival, a 12. századi bárói palota, a Château Comtal és a Narbonne kapu két hatalmas tornyával. A La Bastide a város alsó része, ahol megtekintheted többek között a Saint Michel-katedrálist, a népszerű Carnot téren pedig elkölthetsz egy finom ebédet. Bővebb infót ide kattintva találsz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Hajókázz a Canal du Midin, kóstold meg a régió zamatos borait, és csodáld meg a Carcassonne-tól északra található mitikus katár kastélyokat.

A Life.hu extra tippje:

Romantikázz pároddal a fények városában - Éld át Párizs varázslatos hangulatát!

Minden sarkon világszínvonalú látványosságok: York, Anglia

A látogatás minden percét élvezni fogod Észak-Anglia egyik legszebb városában, amely hihetetlenül gazdag történelmi látnivalókban, és olyan ikonikus nevezetességeket rejt, mint a legendás gótikus székesegyház, a Jorvik Viking Központ, a Vármúzeum és a Clifford-torony. A meseszép York büszkélkedhet a leghosszabb és legjobb állapotban fennmaradt középkori városfallal Angliában, amely mintegy 3,4 km hosszan húzódik, és egyes részei a római időkre nyúlnak vissza. Ha végigsétálsz a falakon, szemügyre veheted a négy középkori kaput, megcsodálhatod a 45 tornyot, és élvezheted a páratlan kilátást a városra. York egyedülálló környezete és a barátságos légkör varázsolja tökéletessé az itt töltött időt, ahol élvezheted a nyüzsgő kávéházi kultúrát, kedvedre bóklászhatsz a macskaköves utcákon, múzeumaiban pedig még többet megtudhatsz a város múltjáról. Bővebb infót ide kattintva találsz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Látogass el Anglia legcsodálatosabb György korabeli villájába, Lord Fairfax téli rezidenciájába, ami valóságos építészeti remekmű.

A Life.hu extra tippje:

Tavaszi kiruccanás Európa egyik legizgalmasabb fővárosába - Ismerd meg Londont!

Ahol megállt az idő: Hszian, Kína

Ha a név ismerősnek tűnik neked, nem véletlen, mivel Hszian nem csupán az egyik legrégebbi fallal körülvett város a világon, ám otthont ad a kínai császárt őrző világhíres terrakotta hadseregnek is, ami a modernkori régészet egyik leghihetetlenebb lelete. A kínai város története több mint 3100 éves múltról tanúskodik, és a világ egyik legnagyobb, legteljesebb katonai védelmi rendszerét mondhatja magáénak. A városfalak története a 8. századra nyúlik vissza, ekkor építtette újjá a Ming dinasztia. Méreteit tekintve is monumentális: 12 méter magas, 14 km hosszú, vastagsága pedig helyenként a 18 métert is eléri. Kerékpárral körbetekerni a kapukkal, őrtornyokkal és felvonóhidakkal tarkított városfalon élvezetes és érdekes élmény, éjjeli kivilágításban pedig igazán lenyűgöző látványt nyújt.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A mai Hszian egy modern metropolisz és a kulturális emlékek kimeríthetetlen kincstára. Legfőbb látnivalói közé tartozik az első kínai császár síremléke a világhíres terrakotta agyaghadsereggel, a Shaanxi Történeti Múzeum és a Nagy Vadlúd Pagoda. Bővebb infót itt találsz.

A Life.hu extra tippje:

Fedezd fel a hatalmas kiterjedésű ország legfontosabb látnivalóit - Barangold be Kínát!

„A mini Marrakesh": Taroudant, Marokkó

Ha emlékezetes és pihentető nyaralásra vágysz, Marokkó déli részén, a Souss-völgy szívében fekvő Taroudant tökéletes választás. Az elragadó középkori város megőrizte autentikus berber jellegét, és ideális kiindulópont Agadir üdülőparadicsomához vagy a Szahara homokdűnéihez. Azt mondják, hogy a falakkal körülvett Tarodaunt Marrakesh kicsinyített mása, amely a 16. században a Saadian dinasztia idején élte fénykorát, amikor a falak mellett megépült a nagymecset a minarettel. A marokkói királyi városokkal ellentétben Tarodaunt nem rendelkezik modern városrésszel, ami nagyban növeli hiteles régi hangulatát és báját. A közel 6 km hosszú, bástyákkal és kapukkal szegélyezett agyagfal a mai napig érintetlen, amit leginkább lovashintón vagy kerékpáron ülve csodálhatsz meg.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Érdemes bekukkantanod a bazárokba - a tuareg ékszerek különösen szemet gyönyörködtetőek -, ahol megismerkedhetsz Marokkó mindennapi kultúrájával is. Bővebb infót itt találsz. 

Üzbegisztán rejtett gyöngyszeme: Khíva

Üzbegisztán nem túl gyakran szerepel a kihagyhatatlan úti célok között, de talán érdemes lenne felvenni a listádra ezt a csodálatos közép-ázsiai országot, amely különlegességét gazdag történelmének, ezeréves városainak, változatos természeti területeinek és vendégszerető lakosainak köszönheti. Egyik fő látnivalója a páratlan Khíva, amelyet a legenda szerint Noé fia, Sém alapított, amikor kutat ásott a sivatag közepén. Az egykori Selyemút egyik legszebb városa a 19. században két részre szakadt: az UNESCO világörökségi védelem alatt álló belső városra (Itchan Kala) és a külső városra (Dishan Kala), amihez 6,2 km hosszú városfal és számos kapu, illetve nyári rezidencia tartozik. Itchan Kala, a több mint 2 km hosszú, mintegy 10 méter magas téglafalakkal erődített óváros volt a karavánok utolsó pihenőhelye, mielőtt elindultak a sivatagba, és gyönyörű palotákat, mauzóleumokat, medreszéket őriz. Bővebb infót itt találsz.

Forrás: Thinkstock

Japán fantasztikus kertjei pihenésre és meditációrahttp://www.life.hu/lifeutazas/20140311-talald-meg-belso-beked-japan-fantasztikus-kertjei-pihenesre-es-meditaciora.htmlJapán álomszép kertjeiben nem csupán testközelből csodálhatod meg az évszakok változását, hanem megismerkedhetsz azzal a művészeti formával, amely több mint 1000 éve finomodott egyfajta lélekgyógyító hellyé. Az ősi főváros, Kiotó több, a Világörökségi Listán szereplő kertnek ad otthont, ám az országban másutt is élvezheted a természet háborítatlan nyugalmát és földöntúli szépségét. A Life.humost egy magával ragadó utazásra invitálja a japán kultúra szerelmeseit!Utazás--Gyönyörű vízesések a világ minden tájárólhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140304-a-termeszet-szedito-hullamvasutjai-gyonyoru-vizesesek-a-vilag-minden-tajarol.htmlAz embereket időtlen idők óta lenyűgözik a természet gigantikus erői, és a bennszülöttek nem véletlenül nevezik a mélybe zúduló hatalmas víztömegeket „dübörgő víznek" vagy „ördög torkának". Napjainkban e mágikus természeti képződmények közül egyesek a Világörökség részét képezik, mások pedig legendás filmek díszletéül szolgáltak. A Life.hu toplistáján szereplő zuhatagok szépsége és karizmája téged is elkápráztat! Utazás--Ahol tilos szemetelni – fedezd fel Szingapúrt!http://www.life.hu/lifeutazas/20140228-ahol-tilos-szemetelni-fedezd-fel-szingapurt.htmlÁzsia legtisztább és leggazdagabb országa Szingapúr-szigetből és 58 kisebb szigetből áll. A városállam hihetetlen gyorsasággal fejlődik, számos nemzetet képviselő lakossága pedig békésen, fegyelmezetten él együtt.Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.