Önbizalomnövelés jógával? Eláruljuk, hogyan csináld!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk nyújtás jóga edzés harcos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Előfordult már, hogy úgy érezted, elszalasztottál valamit? Hogy megbántad a döntésedet és szeretted volna visszaforgatni az idő kerekét? Egy közmondás szerint az ember nem azt bánja meg leginkább, amit megtett, hanem azt, amit nem. A jóga segít abban is, hogy bátor legyél és merj megnyílni – gyakorolj velünk! 

Kisgyerekként nem ismerjük a gátlásokat - nem a félelem, hanem a kíváncsiság és a felfedező kedv irányítja a tetteinket. Ahogy egyre idősebbek leszünk, megtanulunk óvatosnak lenni. „Vigyázz, mert elesel! Vigyázz, mert megszúr!" és később: „Vigyázz, mert megcsal! Vigyázz, mert nem szeret!" Ez bizonyos mértékig hasznos, és a tanulási folyamat természetes része. De ha túl sokáig gyakorolod, hogyan kell „vigyázni", kialakulhat egy olyan minta, ami mindig a komfortzónádon belül tart, onnan pedig nem tudsz előre mozdulni és fejlődni. Ha a félelem mozgat, megtanulsz nemet mondani olyan dolgokra, amik gazdagabbá és boldogabbá tehetnék az életed.

Forrás: Thinkstock

Korábban is írtunk arról, hogy a jógában gyakorolt pózok nemcsak a testedre, hanem az elmédre is hatással vannak. Minden jógapóz egy szimbolikus testtartás: általában valamilyen állatot, természetben fellelhető jelenséget vagy mitológiai alakot formál a test. Ezek a szimbólumok fizikai szinten segítenek úgy elrendezni a tested, hogy optimális legyen a keringés és az energiaáramlás. Mentális szinten pedig segítenek átélni és átérezni egy-egy minőséget vagy jelenséget. Íme három gyakorlattípus, amelyek jótékony hatással vannak a bátorságodra:

1. A hátrahajlások: ezek megnyitják és szimbolikusan felfedik a tested elülső, sebezhető részét.
2. Olyan pózok, amelyek valamilyen más módon szimbolizálják a megnyílást, például a nagy terpeszben (ülve vagy állva) végrehajtott pózok, vagy az egyik legnagyobb megnyílást kívánó póz: a spárga (a jógában hanumánászanának hívják a bátor ugrásáról híres majom hadvezér, Hanumán után).
3. Olyan pózok, amelyek a köldök körül található erőközpontot stimulálják, de leginkább a mitológiai démon harcosról, Virabhadráról elnevezett három póz.

Rövid videónkban gyakorold velünk a virabhadrászana első variációját, ami azt szimbolizálja, ahogy a démon harcos megszületik, és harcra készen előtör a földből.

Tudtad?

A hátrahajlások különösen jók lehetnek akkor, ha valaki vagy valami „megsebezte a szívedet".

A nagy terpeszes pózok akkor segíthetnek, ha érzelmileg vagy a párkapcsolatokban jellemző rád, hogy túlságosan „biztonsági játékos" vagy, esetleg nem tartod magad elég vonzónak.

A harcos pózok pedig abban lesznek segítségedre, hogy kiállj önmagadért, magabiztosabb legyél a munkádban és a döntéseidben, magadhoz ragadd a kezdeményezést és megvalósítsd a céljaidat.

Tippünk

Eheti hosszabb, ingyenes JógaKlikk videónkban Napüdvözlet gyakorlatsort is megtanulhatod, benne a Virabhadrászana 1 pózzal. Kattints ide a 15 perces videóért.

Szétszórt vagy? Ez a te jógatípusod!http://www.life.hu/ez-zsir/20140221-jogaiskola-a-jogaklikkel-teriteken-az-iyengar-joga.htmlKorábban már írtunk a vinyásza flow és a yin jógáról, ezúttal pedig az Iyengar jóga van terítéken. Ennek apropóját az adja, hogy március 1-jén Iyengar jóga napot rendeznek a fővárosban - ismerd meg jobban ezt a jógatípust!Ez Zsír!--Nehezen éled meg a változást? A jóga segít!http://www.life.hu/ez-zsir/20140131-jogaiskola-a-jogaklikkel-vinyasa-flow-orak-hatasa-a-testre.htmlOnline jógaiskolánk jógastílusokat bemutató sorozatát nagy kedvencünkkel, a vinyasa flow jógával folytatjuk. Ha nehéz a változást megélni az életedben, vagy nem megy minden gördülékenyen, keresd az áramlást! Ez Zsír!--Javíts a szexuális életeden jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20140109-jogaiskola-a-jogaklikkel-javits-a-szexualis-eleteden-jogaval.htmlAhogy magadhoz viszonyulsz, úgy állsz másokhoz is. Ha képes vagy elfogadni és szeretni magad olyannak, amilyen vagy, akkor tudod másokkal is megosztani az elfogadás érzését. A jógagyakorlás segít megismerni és szeretni a tested. Ez a testtudat és önismeret pedig hozzásegít ahhoz, hogy a partnered felé is ki tudd fejezni a vágyaidat, igényeidet és nem utolsósorban a szeretetet.Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.