Virágoskert az Atlanti-óceánon - 4 csodás hely Madeirán

Madeira Portugália utazás kirándulás Atlanti-óceán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Portugáliához tartozó Madeirán az év minden szakában tavaszias az időjárás: nyáron 20-25, télen 15-20 fok az átlagos hőmérséklet, így akkor is kiváló célpont lehet, ha kerülöd a forróságot, és akkor is, ha már eleged van a hidegből.

1. Funchal, a főváros

A sziget virágoskertként szerzett hírnevéhez méltóan a főváros izgalmas nevezetességei a botanikus kertek. Az egyiket a skót származású Reid család egykori palotakertjében hozták létre: a sziget éghajlatán növő számos csodálatos növény mellett a „zenei aláfestést" az itt élő színpompás madarak és a kertben sétálgató pávák adják. A tematikus kertekben különféle rendező elvek szerint gyűjtött növényeket nézhetsz meg, ráadásul a parkból a város panorámájában is gyönyörködhetsz.

Forrás: Thinkstock

A másik különösen érdekes botanikus kert a Blandy család villájának 10 hektárnyi kertjében terül el, innen a neve is: Blandy's Garden. A barokk hagyományok szerint kialakított kertben találkozhatsz páfrányokkal befuttatott zöld barlanggal, formára nyírt bokrokkal és cserjékkel, és számos egzotikus és helyi növénykülönlegességgel. Persze ne csak a növényekben gyönyörködj, ha erre jársz: a múzeumok közül az egyik legérdekesebb a Cukorkereskedelmi Múzeum, amely a sziget múltjában komoly szerepet játszó cukortermelés és kereskedelem különféle történelmi, kulturális és művészeti vonatkozásait dolgozza fel. A Bormúzeumban pedig a híres Madeira bor készítésének hagyományos módjával ismerkedhetsz meg.

Ha a történelemben időznél még egy kicsit, a felsőváros dombjának tetején álló Fortaleza do Picóban élheted bele magad az egykori spanyol megszállók helyzetébe. A Sao Tiago erődben fegyvergyűjteményt nézhetsz meg, valamint itt van a Modern Művészetek Múzeuma is. Ha pedig eleged van a kultúrprogramból, keresd fel a város egyik kedvenc fürdőhelyét, a Praia das Estrelast, amely közvetlenül az erőd alatt helyezkedik el.

Forrás: Thinkstock

A város szívében is érdemes sétát tenni: nézd meg a Funchal jelképeként is funkcionáló kaszinót a Szent Katalin parkban, a barokk városházát, vagy a Sé-székesegyházat, illetve a Pártfogás templomát. A barokk templomok után pedig sétálj egyet a Joao Tavira sétálóutcán vagy a piacon, ahol virágok, gyümölcsök és zöldségek, valamint fantasztikusabbnál fantasztikusabb tengeri élőlények kavalkádjával találkozhatsz.

A Life.hu tippje:

A kikötőben Kolombusz hajójának pontos másával tehetsz nosztalgikus túrát.

A Life.hu extra tippje:

Fedezd fel Funchalt, és gyömyörködj a kilátásban! Portugália - Hotel Estrelicia - 136.710 Ft/fő/7 éjtől

2. Az északi part jellegzetes falvai

A madeirai képeslapok szinte mindegyikén feltűnnek az északi part műemlékfalvainak A alakú, zsúpfedeles épületei. Ha látni akarod ezeket a házakat, a sziget északi partján fekvő Santana faluját érdemes végigjárnod. Ha igazi, vadregényes, turizmustól szinte teljesen elzárt falut keresel, kövesd innen a gyalogösvényt Rocha do Navióig, amely egy alig tíz házból álló település. A gyalogösvényen kívül még egy apró felvonóval közelíthető meg. Faial partközeli falucskája szintén csodás látványt nyújt meredek, szűk utcáival, régi házacskáival. A Santanából ide vezető úton feltétlenül csodáld meg a Penha de Aguia hegyet, amely 600 méteres magasságával szinte „beleszakad" a tengerbe.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Látogass el Sao Vicentébe is, amely egy felújított, szépen karban tartott műemlékfalu. A Grutas de Sao Vicente a falu közelében fekvő 400 ezer éves vulkanikus alagútrendszer.

3. A Pico Arieiro és a Pico Ruvio

A túrázók kedvence az a túra, amely a sziget „teteje", a Pico Ruivo és a második legmagasabb csúcs, az 1818 méter magasan fekvő Pico do Arieiro felé vezet. Az utóbbi útvonal a túrázáshoz nem szokottaknak is való, hiszen szinte egész végig, az utolsó néhány száz méteres szakasz kezdetéig el lehet jutni autóval is. A lépcsőmászásra és a szintkülönbségre persze ilyenkor is fel kell készülni, mint ahogyan arra is, hogy itt jóval hidegebb időre kell számítani, mint a sziget többi részén, vagyis meleg ruhát mindenképp vigyél magaddal. A látvány azonban megéri az erőfeszítést, különösen napnyugta előtt, amikor a nap még épp átvilágít a hegyeken. A másik csúcsra, a Pico Ruvióra már jóval komolyabb túraútvonal vezet, ezt inkább a gyakorlottaknak érdemes vállalniuk. Megfelelő erőnlét, stabil túracipő és az alagutak miatt zseblámpa számít a kötelező felszerelésnek, ha erre indulsz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

A Ruvio-csúcs megmászása után nem sokaknak van kedvük lefelé is megtenni az utat, inkább a lefelé induló buszokat vagy a Santanába tartó iránytaxikat választják a visszatérésre.

4. Camacha, a kosárfonók faluja

A fővárostól csupán 10 kilométerre elterülő Camacha egyik legérdekesebb múzeuma a kosárfonó múzeum. A tárlatnak otthont adó épületet egykor egy angol család építtette nyári lakként, és hogy ne hiányozzon annyira London, a Big Benre emlékeztető óratornyot is emeltettek hozzá. A rekettyevesszőből készített fonatok, állatokat, hajókat formázó kosarak mellett megismerkedhetsz a tobogánnal is, amely nem más, mint egy fonott szánkó. A múzeum mellett emléktábla emlékeztet arra, hogy az itt élő angolok nemcsak a Big Ben másolatát hozták el ide, hanem a futballt is: miután megtanították a helyieket a játék szabályaira, itt, Camachában játszották le a sziget első mérkőzését.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

Ha a gyakorlatban is kipróbálnád a tobogánt, szintén a főváros környékén, Montéban van rá lehetőséged. Ha már itt jársz, nézd meg az utolsó magyar király, IV. Károly sírját is a Miasszonyunk templomában.

6 szuperluxus üdülőhely, ahol elcsípheted a legnagyobb sztárokathttp://www.life.hu/lifeutazas/20140324-6-szuperluxus-udulohely-ahol-elcsipheted-a-legnagyobb-sztarokat.htmlAz A-listás hírességek folyamatos reflektorfényben élik életüket, ezért olyan helyen szeretnének pihenni, ahol elbújhatnak a sikoltozó rajongók és a pletykaéhes paparazzik elől. Az abszolút diszkréció, a háborítatlan magány és a tökéletes kikapcsolódás jelenti számukra az igazi luxust, mindezt királyi bánásmóddal megfűszerezve. Ha igényes világjáró vagy és exkluzív úti célt keresel, vakációzz ott, ahol kedvenceid is lazítanak!UtazásRómai séta Osvárt Andreávalhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140314-utazas-es-kirandulas-romai-seta-osvart-andreaval.htmlRóma nevezetességeit szinte lehetetlen egy átlagos turistaút ideje alatt felfedezni. Az Örök Város azonban azoknak is tartogat újdonságokat, akik sokadszor járnak ott. Egy olyan ismert magyar színésznőt kértünk meg, hogy mutassa meg kedvenc római helyeit, aki töviről hegyire ismeri ezt a gyönyörű várost: Osvárt Andrea szívesen kalauzolt el minket azokra a terekre, piacokra, apró éttermekbe, amelyek a kedvenceivé váltak római évei alatt.Utazás--Fallal körülvett városok, amik ősidőkről mesélnekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140312-fallal-korulvett-varosok-carcassonne-franciaorszag-york-anglia-taroudant-marokko.htmlA múltban hatalmas és erős városfalak védték a településeket a hódító idegenektől, amelyek mára elveszítették eredeti funkciójukat, és inkább egyfajta turistaattrakcióként szolgálnak. A fallal körülvett városok páratlan időutazásra csábítanak, és remek lehetőséget kínálnak arra, hogy kicsit jobban megismerd történelmüket, a fantasztikus kilátásról már nem is beszélve. Vess egy pillantást a Life.hu toplistájára!Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.