Színpompás tavaszi varázslat: Tulipánlesen Hollandiában

Forrás: Thinkstock -
virág Hollandia tulipán kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annak ellenére, hogy a tulipánok eredetileg az Oszmán Birodalomból származnak, Hollandiát tekintik e gyönyörű virág hazájának. Ha a szürke tél után szívmelengető kikapcsolódásra vágysz, látogass el áprilisban Tulipánországba, és készülj fel egy utánozhatatlan látványra: a táj lélegzetelállító árnyalatokban pompázik, és olyan érzésed lesz, mintha egy színes kaleidoszkópba kukkantanál.

Kardvirág, jácint, liliom, nárcisz... és tulipán: Virágzó mezők Haarlemtől Lisséig

A kert szerelmeseinek Hollandia kora tavasszal valóságos földi paradicsom, a kék ég a ragyogóan színes virágmezőkkel egy bámulatos világot hoz létre, és felülmúl minden képzeletet. Bár szerte az országban több száz tulipánföld található, az első számú virágtermesztő vidék a Bollenstreek régió, ahová évente közel egymillió turista látogat el. A Bollenstreek Út (más néven Virágút) Haarlemnél kezdődik, és mintegy 40 km hosszan fut Leidenig, ahol a virágmezők legsűrűbb koncentrációja található. A látványos szabadtéri show februárban kezdődik a krókuszok virágzásával, ezt követik a nárciszok, a jácintok, az íriszek és a tulipánok, majd május végén a dáliák és a liliomok bontják illatos virágaikat.

Színpompás tavaszi varázslat: Tulipánlesen Hollandiában, utazás Forrás: Thinkstock

Leiden, a kis történelmi város ad otthont a világ egyik legrégebbi botanikus kertjének, amely ma a Leideni Egyetem része. Első igazgatója a híres botanikus, Carolus Clusius volt, aki itt igen kiterjedt növénygyűjteményt hozott létre, ezáltal nagymértékben hozzájárult a holland tulipánőrülethez. A város mindenképpen megér egy látogatást: felmászhatsz egy 18. századi szélmalomra, ahonnan gyönyörű panoráma tárul eléd, romantikus sétát tehetsz a történelmi központban, a színes piacokon pedig megkóstolhatod a hagyományos füstölt heringet és a friss stroopwafelt, ami egy régi holland ínyencség.

A Life.hu tippje:

Az ország minden nagyobb városában vagy környékén találhatsz virágpiacokat, ami tökéletes módja annak, hogy alaposabban is megismerd a holland kultúrát. Az amszterdami Singel csatornán úszó virágpiacot megéri útba ejteni, Utrechtben szombatonként két helyszínen is böngészhetsz a szebbnél szebb növények között, az aalsmeeri virágpiacon zajló aukciók pedig remek lehetőséget nyújtanak, hogy szórakoztató módon töltsd el a kora reggeli órákat.

A Life.hu extra tippje:

Járd be Észak Velencéjét - Városlátogatás Amszterdamban - 82.464 Ft/fő/3 éjtől

Egy tökéletes sétaprogram: Haarlem, a „virágos város"

A nyilvános és magánkertek mellett Haarlem legalább annyi izgalmas látnivalót nyújt, mint a közeli Amszterdam, és főbb nevezetességei gyalog is könnyen megközelíthetők, nem beszélve a népszerű holland közlekedési eszközről, a bicikliről. A flamand városka a tulipánok fő kereskedelmi központja volt, és az 1630-as években a „tulipánmánia" epicentrumának számított. Az Észak-Holland tartomány fővárosa kiváló múzeumokkal büszkélkedhet, belvárosa pedig tele van gyönyörű középkori épületekkel és történelmi emlékhelyekkel. Ha átruccansz ide egy kirándulás keretében, kellemes és csendes hangulat fogad, ami jól fog esni a nyüzsgő Amszterdam után. A Grote Markton bepillantást nyerhetsz a nyugodt holland életbe, szombatonként pedig a főtér nyüzsgő piaccá változik, ami nagyszerű alkalom egy szabadtéri piknikre.

Forrás: Thinkstock

Haarlem másik ékköve a Frans Hals Múzeum, itt megtekintheted a 16-17. századi „aranykor" művészeinek impozáns festményeit, míg a Teylers Múzeumban páratlan utazást tehetsz a művészet és tudomány világában. Koronázd meg a városlátogatást egy festői hajókázással a csatornákon, és kóstold meg a klasszikus holland ízeket a helyiek kedvenc éttermeiben.

A Life.hu extra tippje:

Hollandia legnagyobb virágmezői Flevoland tartományban találhatók. A Tulipán Fesztivál (2014. április 16. és május 4. között) speciális túraútvonalakat kínál, amelyek végigvezetnek a régió legszebb virágültetvényein, és arra is lehetőséget ad, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek néhány lenyűgöző magánkert életébe.

Mámorító illatok a tavaszi levegőben: Keukenhof, a botanikai csodaország

A Haarlemtől délre található Lisse környékét tavasszal, amikor virágba borulnak a rétek és mezők, több százezer hazai és külföldi turista keresi fel. A település igazi fénypontja Keukenhof, ami egy 15. századi grófnő kis „konyhaudvarából" a világ legszebb tavaszi kertjévé nőtte ki magát, és fő célkitűzése, hogy megismertesse az érdeklődőket a hollandiai virágtermelők művészetével. Felejthetetlen élményben lesz részed, ha felkeresed áprilisban a 32 hektáros parkot, ahol kb. 7 millió tulipán, nárcisz és jácint nyílik évente.

Forrás: Thinkstock

Minden nap egy mágikus virágshow szemtanúja lehetsz, ahol több száz termelő mutatja be különböző virágait, a Willem-Alexander pavilonban több mint 75 ezer tulipán, míg a Beatrix pavilonban egyedülálló orchideák látványában gyönyörködhetsz. A történelmi parkban bebarangolhatod a festői sétányokat és megismerheted a tulipánok 400 éves történetét is. Nyitva tartás: március 20-tól május18-ig, bővebb infót itt találsz.

A Life.hu tippje:

A „Bloemencorso" nevű virágparádé 2014. április 30. és május 4. között egy igazi illatos fieszta, ahol díszesebbnél díszesebb járművek vonulnak fel, a különleges ünnepi hangulatról pedig a menetet kísérő zenekarok gondoskodnak. Az útvonalról bővebb infót itt találsz

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.