Egyre több családban hagyomány, hogy a húsvéti hosszú hétvégén útra kelnek, és ünnepi sütés-főzés helyett inkább kipihenik a munkás hétköznapokat. ALife.hu ehhez ajánl remek célpontokat, ahol a pihenés és a kényeztetés mellett a húsvéti hagyományokkal is megismerkedhetsz.

Noszvaj: vadássz a tojásokra!

A Húsvéti Tojásvadászatra immár 5. alkalommal kerül sor a településen. A nevező csapatok a falu több pontján elrejtett tojásokat gyűjtik össze a verseny keretén belül. Az egész napos kalandra három kategóriában lehet benevezni: a kisgyermekes családok babakocsival indulhatnak a tojások keresésére, a komfort kategória a kényelmesebb versenyzőké, míg a sportos vendégek a terepfutóversennyel egybekötött tojásvadászaton tehetik próbára képességeiket. Húsvét hétfőjén a Noszvaji Gazdaház ad otthont a hagyományos vendégvárásnak, 10 órától már várják az éhes és szomjas látogatókat. A kemencében frissen készül a fonott kalácsa és a diós, illetve mákos ködmönujja, de természetesen sonka és tojás is lesz szép számmal. Az udvaron a borkedvelők kóstolgathatják a pincék legjavát.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:

Ha jóllaktál, nézd meg a környékbeli kézművesek minőségi termékeit, és próbáld ki a tojásfestést is! A zenei aláfestésről népi zenekarok gondoskodnak.

A Life.hu extra tippje:

Pihenj és csobbanj az ünnepek alatt - íme a legjobb üdülőhelyek.

Zalakaros: wellness és nyuszi

A zalakarosi Családi Nyúlkergető rendezvényt különösen akkor fogod élvezni, ha gyerekekkel együtt érkezel a kényeztető wellness-hétvégére Magyarország legvirágosabb városába. A Kertmozi parkban húsvét szombatjának délutánján várja a legkisebbeket az állatsimogató, ahol találkozhatnak a nyuszival, a báránykával és a pónival, akin lovagolni is lehet. A húsvéti nyuszi is jelen lesz, a gyerekek akár le is fényképezkedhetnek vele. A kicsik a népi játékokban, a tojásgurításban, tojásdobálásban is részt vehetnek, miközben a szülők a borházaknál ismerkedhetnek a zalai borokkal. A fürdőben péntektől hétfőig tartanak a kreatív gyerekprogramok, de lesz bohócműsor, minidiszkó és locsolóvers-mondó verseny is.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
A húsvéti kalóriákat az aquafitness, a zsírégető és az alakformáló órákon tornázhatod le.

Mezőkövesd: matyó húsvét

Mezőkövesd Hadas városrészében húsvét vasárnap és hétfőn folynak a tavaszköszöntő és hagyományőrző programok. A kézműves foglalkozásokon hagyományos matyó motívumokkal készülhetnek az írókázott tojások és egyéb húsvéti díszek. A legkisebbeket itt is várja az állatsimogató, a népi játékok, a fa körhinta, a bábszínház és a helyi népi mesterségek bemutatói. A felnőttek a népzenei programokat és néptáncbemutatókat élvezhetik, vasárnap délután pedig a Holdviola ad koncertet a városban. Húsvét hétfőn nem maradhat el a locsolkodás sem, a húsvéti nyulakkal pedig az óriásnyúl fajtabemutatón találkozhatsz.

Forrás: MTI/Vajda János
A Life.hu tippje:
Vasárnap és hétfőn a Zsóry fürdő és a Hadas városrész között kisvonat közlekedik, így a húsvéti programot Mezőkövesden is összekötheted a wellness-üdüléssel.

Hollókő: palóc húsvét

Április 19. és 21. között idén is a hagyományos palóc húsvéti hagyományokkal várja a turistákat Hollókő, a világörökség listáján is szereplő palóc falu. Húsvétkor a falu apraja-nagyja ünnepi viseletbe öltözik, és a locsolkodás sem kölnivel folyik, sokkal gyakrabban kerül elő a vödör. A húsvét vasárnapi és hétfői program a népzene, a mese és a népi hagyományok jegyében zajlik, fellép a Nógrád Táncegyüttes, a Kerekes Band, Nikola Parov és Szalóki Ági is családi koncertet ad. A hagyományos, vödrös locsolkodást délelőttönként a templomnál és az alsó kútnál is megnézheted. A gyerekeket népi játszótér és tojásfestés várja.

Forrás: MTI/Komka Péter
A Life.hu tippje:
A hollókői házakat jelenlegi formájukban utoljára láthatod, mivel októberig jelentős fejlesztések és felújítások várhatók a faluban.