Neked mennyire biztonságos a lakásod?

Forrás: Thinkstock -
baba otthon család biztonság biztosítás lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a betörők elleni védekezés is nagyon fontos, nélkülük is keletkezhet kár a lakásban – vagy akár benned -, ha nem iktatod ki a legfőbb veszélyforrásokat.

Legyen biztonságos a lépcső

Az első és legfontosabb veszélyforrás a lakásban a lépcső. Hirtelen felszaladsz valamiért, vagy túl gyorsan jössz lefelé – ezek mind a baleset veszélyét rejtik magukban. Emiatt fontos, hogy a lépcső egyáltalán ne csússzon, és mindkét oldalon legyen megfelelő kapaszkodó. A lakkozott fa zoknival párosítva hihetetlen jégpálya, ezért érdemes szőnyeggel, vagy más, nem csúszós anyaggal borítani az ilyen lépcsőfokokat, és azt is megfelelően rögzíteni – nehogy pont a felpöndörödő szőnyegszélben ess el. Ha kisgyerek is van a lakásban, akkor mindenképpen tegyetek jól zárható biztonsági rácsot a lépcsőhöz alul és felül is – ezenkívül ne feledkezz meg a pince vagy a padlás lépcsőjéről sem!

Forrás: Thinkstock

Kell a fény

Sok balesetet okoz az esti sötétségben vagy félhomályban bútorokba vagy más tárgyakba ütközés, de hatalmasakat lehet szaltózni is egy ott felejtett, sötétben nem látszó csúszós tárgyon. Emiatt figyelj arra, hogy a kényes helyek megfelelő megvilágítást kapjanak, és mindig legyen egy könnyen elérhető éjjeli lámpa is a közeledben éjszaka. A fürdőszobába és a konyhába vezető utat sem árt némi halvány derengéssel megvilágítani – főleg azoknak, akik reggel alig látnak az álmosságtól.

Csúszásmentesíts!

Ha nem szeretnél túl gyakran hanyatt esni a saját lakásodban, vagy kényszerű tornamutatványokat végezni, akkor kültéren és beltéren is gondoskodnod kell a csúszásmentesítésről. Ez elsősorban a szőnyegekre érvényes: hiába dekoratív a sok kis szőnyeg a fényesre suvickolt padlón, ha rálépve két métert csúszol a nappaliba menet. Minden egyes szőnyeget rögzíts – a legegyszerűbb az erre a célra tervezett, kétoldalt ragadó szalagot használni -, vagy olyat vásárolj, ami eleve csúszásgátlós hátoldallal rendelkezik. Ugyanez fokozottan igaz a fürdőszobában, ahol az ottani kis szőnyeget is rögzítened kell - a kádba sem árt egyébként venni egyet. Kültéren a vizes járólap vagy járda is csúszós lehet, ezért eleve válassz olyan szemcsés felületeket felújításkor, melyek biztosan nem csúsznak, vagy még eső előtt rögzíts a csúszásveszélyes helyekre egy régi padlószőnyeget.

Forrás: Thinkstock

Bababiztonság, ami nekünk sem árt

A biztonság főként kisgyerekes családokban értékelődik fel, mikor a szülők rádöbbennek, hogy egyméteres magasságban mennyi balesetveszélyes tárgy található. Bizonyos tippek és trükkök - a konnektorok bedugaszolásán túl - viszont felnőtteknek is jól jönnek, hiszen bennünket is megóvhatnak a balesetektől. Főzés közben például alapszabály, hogy a forró fazekat, lábast – plán,e amiben olaj van - mindig belülre kell tenni, nehogy véletlenül magadra - vagy a gyerkőcre – boruljon, és ugyanezért kell minden serpenyő nyelét befelé fordítani. A késeket tedd el a jól záródó fiókba, ne maradjanak elől, és az innen-onnan lelógó vezetékeket is rögzítsd a falhoz. Az éles sarkú bútorokat is érdemes megszelídíteni erre a célra tervezett öntapadós sarokvédőkkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.