Minden évben megvannak a legdivatosabb szépészeti eljárások, hiszen fiatalnak és üdének lenni örökké divat. 2014-ben sincs ez másként - ha a genetika és az állandó arcápolás már kevés, akkor bizony van, aki újragondolja a fiatalságot. A Life.hu bemutatja a legdivatosabb szépészeti eljárásokat.

Magyarország már egyáltalán nincs lemaradva Európától az esztétikai beavatkozások tekintetében. Itthon a kezelések teljes palettájával élnek a nők, a ráncfeltöltésen át az ésszerűen alkalmazott botoxkezelésekig – véli dr. Petrohai Ágnes, az Álomarc Klinika vezetője. A korábban 5 évig Londonban főorvosként dolgozó doktornő elárulta, hogy a most divatos szépészeti beavatkozások zöme már évekkel ezelőtt is ismert volt, ám mostanában – főképp a gépipar hihetetlen fejlődése miatt – egyre hatékonyabbak és biztonságosabbak a kezelések.

Forrás: Thinkstock

2014-ben Ágnes szerint egyértelműen a frakcionált szén-dioxidos lézerkezelések állnak a fiatalítás legfelső fokán. "Mivel az arc mélyebb rétegeiben a kollagénsorok elhasználódnak, így újra kell formálni a bőrfelületet. A korábbi lézeres eljárásokkal ellentétben ma egy ilyen kezelés után mindössze két napig piros az arc, a hatékonysága pedig hihetetlen. A gyógyulási időszak nagyon gyors, és semmiféle anyag nem kerül a bőrbe, mert a fényterápia végzi el a munkát."

Szintén nagy népszerűségnek örvend 2014-ben a hialuronsavas ráncfeltöltés. Az újdonság azonban az, hogy a töltőanyag egészen más, mint az utóbbi években. "Ezzel a 100%-os tisztaságú, finom szemcséjű és az öregedésért felelős, szabadgyököktől tökéletesen megtisztított anyaggal, egy pici tű segítségével nagyobb sűrűséget is be tudunk juttatni a bőr kezelni kívánt területére a még tökéletesebb eredményért. A nagy tisztaságú készítményben a molekulák olyannyira aprók, hogy tökéletesen eloszlanak a bőr mélyebb rétegeiben és alulról támasztják, emelik meg annak volumenét. Ezzel a technológiával maximálisan kiküszöbölhető a beavatkozás után időnként jelentkező pirosság, bevérzés, vagy a kezelt felület duzzanata. A feltöltést követve azonnal folytathatjuk életvitelünket" - magyarázza Ágnes.

Forrás: Thinkstock

Persze a számtalan rémtörténet és negatív kampány ellenére a botox még mindig a leggyakrabban kért eljárások között szerepel. "Tény, hogy a sztárok sokszor valóban túlzásba viszik a szer használatát, méghozzá azért, mert egyszerűen a fiatalság rabjaivá válnak. Nekik ugyanis mindig a topon kell lenni, az arcukkal keresik a kenyerüket, és hatalmas a konkurenciaharc. Ezért esnek át a ló túloldalára, és ahelyett, hogy évente, másfél évente járnának kezelésre, sokkal sűrűbben kérik a botoxot, így azonban eltorzulnak a vonásaik" – vallja Ágnes. A szakértő szerint ha valaki nem jó genetikai háttérrel rendelkezik, vagy túl sokat ráncolja szemöldökét, előfordul, hogy a homlokon mély ráncok alakulnak ki, akár már 30 éves kor alatt is. Ez lehet egy rossz feltételes reflex, amin igenis segíthet a botox, hiszen így sokkal könnyebben leszokhatunk arról a rossz beidegződésről, ami a mély ráncokat okozza.

A felsorolt technológiákon kívül idén népszerűek még az antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítők. A szervezetben keletkező szabadgyökök ugyanis roncsolják a sejteket, ezekkel a készítményekkel pedig küzdhetünk a szabadgyökök ellen. Az A-vitamin-tartalmú készítmények és a fényvédőkkel ellátott bőrápoló termékek a bőrvédelem szempontjából szintén kelendőek manapság. "Bár a Nap nagyon hasznos, hiszen az energiájából táplálkozik az élővilág, a sugarai károsítják a sejtszöveteket, ezért kell a káros sugarai ellen fényvédőt használni" – meséli Ágnes.

Mit használjak 20, 30, 40, 50, 60 évesen?

A szakértő szerint 20 éves kor alatt illetve a 20-as évek elején még bőven elég az otthoni arcápolás: ilyenkor jó, ha antioxidáns- vagy E-vitamin-tartalmú készítményekkel kényeztetjük a bőrünket.

Forrás: Thinkstock

30 éves kor környékén – a genetikai háttértől függően – szintén elég egy erősebb hidratáló használata, ám ha már elindult a mély ráncok kialakulása, akkor azokat akár már botoxszal is érdemes kezelni.

40 felett a tápláló, feszesítő krémek illetve a hialuronsavas feltöltés ajánlott, mert segít eltüntetni az apróbb mimikai ráncokat.

50 felett a szén-dioxidos lézerkezeléseket javasolják, ebben a korban ugyanis a kollagénszerkezet már roncsolódott, így olyan eljárás szükséges, ami megújítja az arcot. Emellett ebben a korban már a tápláló anti-aging krémek alkalmazása is jót tesz a bőrnek.

Arcfiatalítás – nem csak nőknek

Manapság már teljesen elfogadottá vált, hogy a férfiak is igényesek az arcbőrükre. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy egyre több kozmetikai készítményt dobnak piacra férfiaknak is, és a kozmetikusok is ugyanúgy számolnak velük, mint a nőkkel. "A munkám során azt tapasztalom, hogy azok az urak igénylik a kozmetikai kezeléseket, akik valóban foglalkoznak a külsejükkel, és megtehetik, hogy erre költsenek. Szinte minden korosztályban vágynak arra a férfiak, hogy ők is fiatalosak legyenek."

Forrás: Origo
Takács Nóra, a Life.hu szépségszakértője retteg a tűtől

"Rettegek a tűtől és a fájdalomtól. Életem legnagyobb félelme ez. Inkább úszkálnék pókokkal teli üvegmedencében egy felhőkarcoló tetején, semmint önszántamból befeküdjek egy olyan kezelésre, ahol tűvel szurkálnak, és mindenféle fura dologgal töltenek fel. Maradok a számomra értelmezhető szépítő szereknél: gyümölcs, zöldség, méz, joghurt, tojás, kókuszolaj és társaik. Kívül-belül szépítenek 20 évesen és 60 évesen is."