Hasfájós babák elixírje - babamasszázs Indiából

Forrás: Thinkstock -
baba hasfájós baba csecsemő hasfájás masszázs gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok család életét szomorítja meg a kisbabák hasfájása, pedig az esetek többségében egy természetes, ősi módszer, az indiai babamasszázs igen hatékony segítség tud lenni. 

A kisbaba sír nappal, sír éjjel, sír evés előtt és evés után. Kicsit megnyugszik, ha felvesszük, de rögtön rázendít, ha letesszük aludni. Fáradt az anyuka és fáradt az apuka. A munkahelyen szintén nehéz így helytállni kialvatlanul. Sokan azt gondolják, hogy ez a néhány hónapos, igen fárasztó és próbára tevő időszak nem is lehet másképp. „Ezzel együtt kell élni, majd egyszer túl leszünk rajta” - gondolja a család. Pedig egyáltalán nincs így. Vannak olyan kultúrák, társadalmak, ahol ezeket a problémákat egyáltalán nem vagy alig ismerik. Máté Sangita, az Indiából érkezett babamasszőr, meglepődve tapasztalta, hogy a kisbabáknak ilyen kellemetlenségekkel kell szembenézniük Magyarországon. Véleménye szerint a kismamák a legtöbb esetben reménytelenül, de elszántan keresik a megoldást.

Forrás: Thinkstock

A probléma forrása

Sokan tudják, hogy a probléma forrása leginkább a hasfájásban keresendő, de nem tudják, hogy a hasfájás miből is adódik és így a megfelelő módszer megtalálása is annál nehezebb. Sok mindent kipróbálnak, de valahogy semelyik módszer nem használ. Ilyenkor szoktak rátalálni Sangita módszerére, az indiai babamasszázsra, ami sok esetben már az első alkalommal enyhülést hoz. De mi is a titka ennek az egyszerű, több ezer éves módszernek?

Íme, a titok

Az újszülött kisbabák, csecsemők fejlődésük során át kell, hogy menjenek egy átmeneti időszakon, amihez néha a hasfájás is társul. Ha megértjük, hogy miért fáj a kisbabák hasa ebben az időszakban, akkor tudni fogjuk, hogyan keressünk rá megoldást. Sangita, aki sok hasfájós kisbabán segített már, a következőképpen magyarázza a hasfájás okát: „A kisbabák bélrendszerében különféle okokból gázok keletkeznek. Ezek lehetnek a helytelen nyelés vagy a kismama nem megfelelő táplálkozása miatt. Ezek a gázok nem tudnak eltávozni, mert a kisbaba bélrendszere még fejlődésben van, nem tud még megfelelően mozogni, hogy a felgyülemlett gázokat el tudja távolítani. Tehát ez a kis nyomás okozza a problémát, mivel a bélrendszer még nem annyira fejlett. Ezt a mozgást lehet nagyon finom kis mozdulatokkal segíteni, hogy megmozgassuk a kisbaba bélrendszerét. Ilyenkor kisebb csodák szoktak történni. Nagy adag puki távozik vagy a kisbaba széklete is intenzívebben beindul, mindenki nagy örömére.” Ez már önmagában nagy áldás nemcsak a kisbabáknak, de a családnak is, mert innentől kezdve ezeket a kellemetlen tüneteket mintha elvágták volna. De a jótékony hatásoknak ez csak a kezdete.

Forrás: Thinkstock

Mire való még az indiai babamasszázs?

Az indiai babamasszázs nem csak a hasfájás elmulasztására való. Sőt, mondhatjuk azt is, hogy a masszírozás hatása az egész szervezetre kiterjed. A kisbaba fejlődésére van jótékony hatással az idegrendszer stimulálása, az izmok masszírozásán keresztül. Ez a masszírozás nemcsak az idegrendszert stimulálja, de az izmokban lévő feszültségek is a masszázs hatására el tudnak távozni. Ha már volt részünk kiadós masszázsban, akkor tudjuk, ez milyen kellemes, felfrissítő tud lenni. Képzeljük el, hogy a kisbabák is mennyire tudják ezt élvezni. A kisbaba a masszázs után nyugodt, relaxált állapotba kerül. Sangita így számol be erről a hatásról: „A kismamák általában már az első masszírozás alkalmával örömmel mesélik, hogy kisbabájuk a masszázs után nyugodt alvásba szenderül és hosszabb ideig alszik, mint addig bármikor. Ez igen gyakori eset”. Így általában az éjszakai alvás is sokkal hosszabb, ha a masszázst az esti fürdés előtt végezzük el. De hátra van még egy igen fontos adománya is az indiai babamasszázsnak. A masszázs azon kívül, hogy elősegíti kisbabánk egészségét, fejlődését és javítja a közérzetét, az örömteli, szeretetteljes kapcsolatot is megalapozza.

A nagy babakocsikörkép http://www.life.hu/csalad/20140408-a-nagy-babakocsi-korkep-a-legfontosabb-szempontokat-nezve-valasszunk-a-gyereknek-babakocsit.htmlA kicsi érkezése előtt az egyik legnehezebb feladat a babakocsi kiválasztása. Figyelembe kell venned a saját igényeidet, az üzletek kínálatát, ahol ráadásul többféle besorolás alapján osztályozzák a modelleket.Család--A legdivatosabb babaholmikhttp://www.life.hu/csalad/20140331-a-legdivatosabb-babaholmik.htmlAz ízlésünk már egész kicsi korunkban kialakul, és a körülöttünk lévő tárgyak nagyban befolyásolják azt. Éppen ezért nem mindegy, milyen dolgokkal vesszük körbe újszülött kisbabánkat. Íme, néhány olyan designtárgy, ami nemcsak praktikus és hasznos, de formatervezett is.CsaládOrigoÍgy rendezd be a babaszobáthttp://www.life.hu/csalad/20140318-igy-rendezd-be-a-babaszobat-mamas-and-papas-cikk.htmlBabona ide vagy oda, egy bizonyos idő után bizony ideje elkezdeni berendezni a babaszobát még a kis jövevény megérkezése előtt.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.