Természetre hangolva: bűbájos kirándulóhelyek májusi romantikázáshoz

Bakony Göcsej Mályinka kirándulás túra Kőszegi-hegység edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz a legalkalmasabb idő arra, hogy magad mögött hagyd a város zaját, felkapd a túracipőt, és meglesd az újjászülető természet ezer színben tündöklő arcát. Ha határtalan nyugalomra és csendre vágysz, a Life.hu most összegyűjtött néhány idilli kirándulóhelyet, ahol magadba szívhatod a friss levegőt.

Két keréken a Bakonyban

A Bakony hazánk egyik legvadregényesebb tájegysége, amelynek szépsége különösen a tavaszi időszakban megkapó a kirándulni vágyók számára. A Veszprém és Pápa között található Farkasgyepű festői fekvésének és kristálytiszta levegőjének köszönheti hírnevét, és a gyönyörű vidék kellemes sétákra, kerékpártúrákra csábít. Az erdők ölelésében megbúvó Pisztrángos-tó tökéletes hátteret nyújt egy romantikus piknikhez, és igazán lenyűgöző helyszín a Csurgókút-vízesés, amelyet csendes tisztás vesz körül. A környező települések is rengeteg látnivalót rejtenek magukban. A kis sváb faluban, Gannán érdemes megtekintened az Esterházy-család mauzóleumát, Döbröntén a középkori vár romjait, a Bakonyjákóról induló kisvonattal pedig a Bakony legszebb tájain barangolhatsz. Ha kíváncsi vagy a 85 millió évvel ezelőtti élővilágra, látogass el Iharkútra, az egyedülálló dinoszaurusz-lelőhelyre.

Gaja-patak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Life.hu extra tippje:

Pihenj Pápán, csodás barokk környezetben! Hotel Villa Classica - 7.900 forint/fő/éjtől

Piknik a Kőszegi-hegység szívében

A tavaszi túraszezon tökéletes indítója az osztrák határnál lévő Kőszegi-hegység. A friss alpesi levegő, a változatos színekben pompázó erdő és a hihetetlen csend garantáltan kikapcsol és segít a feltöltődésben. A 4300 hektáron elterülő Kőszegi Tájvédelmi Körzet természeti és kulturális értékei megannyi látnivalót nyújtanak, és az Országos Kéktúra útvonalon haladva eljuthatsz a rőtfalvi völgykatlanban fakadó Hétforráshoz, amelyet a honfoglaló hét vezérről neveztek el. Kapaszkodj fel az Óház-kilátóra, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a közeli hegyekre, és ne hagyd ki a Stájerházakat, amelyek Mária Terézia idején épültek a stájer erdészek részére. A tájvédelmi körzet területén lévő tanösvényekről bővebb infót itt találsz.

A Life.hu tippje:

A neves madártani kutatóról, Bechtold Istvánról elnevezett természetvédelmi látogatóközpontban többet is megtudhatsz a környék jellegzetes élővilágáról.

Gyönyörködj a virágzó Göcsejben!

Ha szeretsz túrázni és tartalmas kikapcsolódásra vágysz, a dimbes-dombos zalai táj, az érintetlen erdők és a völgyekben meghúzódó apró falvak feledhetetlen élményt nyújtanak, és felfedezőutad során megismerkedhetsz a göcseji népszokásokkal, ételekkel is. A Kistolmácstól és Bázakerettyétől néhány kilométerre lévő Budafai Arborétum talán május elején a legszebb, amikor az egzotikus havasszépék virágoznak. A parkban pihentető órákat tölthetsz a látványos fenyőfák és ciprusok között, a kilátóból varázslatos panoráma tárul eléd, a kialakított pihenőhelyek pedig kitűnően alkalmasak egy szabadtéri lakomára.

A Life.hu tippje:

A csömödéri erdei kisvasút mintegy 109 km hosszan kanyarog a zalai erdők között, és minden második szombaton nosztalgiaszerelvénnyel is utazhattok. A menetrendről bővebb infót itt találsz.

A Life.hu extra tippje:

Különleges élmények a világ végén - Gosztola Gyöngye Wellness Hotel - 11.750 forint/fő/éjtől

Forrás: Thinkstock

Mályinka, a nyugalom oázisa

Ha hétvégi kiruccanást tervezel a pároddal, a Bükk hegység lábánál fekvő Mályinka tökéletes hely arra, hogy gyönyörködjetek az elétek táruló természetben, és áldozzatok a romantika oltárán. Misztikus hangulatú erdei utak vezetnek a kis hegyi faluba, ahonnan csillagtúraszerűen, minden nap más irányt megcélozva fedezhetitek fel a szomszédos településeket és a Bükki Nemzeti Park számtalan érdekes látnivalóját. Ellátogathattok a szentléleki pálos kolostor romjaihoz, Jókai Mór kedvenc kirándulóhelyéhez (Örvény-kő), felkapaszkodhattok a Bálvány-hegy csúcsán álló Petőfi kilátóhoz és a jelzett túraösvényen bejárhatjátok a vadregényes Csondró-völgyet. Ha autentikus környezetben szeretnétek nyugovóra térni, szállásokat ide kattintva találtok.

A Life.hu tippje:

Igazi horgászparadicsom a lázbérci víztározó, a tó partján kezdődő, kb. 6 km hosszú Szalamandra tanösvény pedig rendkívül érdekes útvonal, meghitt pihenőhelyekkel.

Töltődj fel a mesés tolnai dombok között!

A tolnai táj kimeríthetetlen szépsége, a dombok között megbújó falvak és a végeláthatatlan szőlőültetvények a tartalmas kikapcsolódás lehetőségét kínálják a természet szerelmeseinek. A Tamásitól 27 km-re lévő Miszla hazánk azon ritka települései közé tartozik, ahol élénken ápolják a hagyományokat. A falu vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik, és számos érdekességet tartogat az idelátogatók számára. Az erdei úton elkerekezhetsz Belecska felé, ahol asztalokkal, padokkal kialakított pihenőhely fogad, majd folytathatod utad a Pacsmagi-tavakhoz, amely gazdag madárvilágáról ismert. Egy másik izgalmas kirándulóprogram a bronzkori időktől lakott település, Regöly, amelytől keletre található az 1982 óta működő kísérleti régészeti telep. Az Újszkítia nevű skanzenben megismerheted a nomád életmódot, és bepillantást nyerhetsz az ősi kézműves mesterségek rejtelmeibe. A telep előzetes bejelentkezés alapján látogatható, bővebb infót itt találsz.

A Life.hu tippje:

A környező látnivalók is megérnek egy rövid kirándulást, mint például a híres Gyulaji Vadrezervátum, a közel 800 éves simontornyai vár és a görbői kúria, ahol Vörösmarty Mihály is élt egy ideig.

Gyere és tekerj együtt Gabriellával!

A Kezdj új életet a Life.hu-val kiválasztottja, aki 50. születésnapja előtt minden hónapban szeretne egy őrültséget végrehajtani, ezúttal nyeregbe ül, hogy május végén körbetekerje a Balatont. Ha van kedved, gyere és vegyél részt az egyik edzésén, ahol találkozhatsz a Life.hu csapatával, és természetesen Gabival is. A május 18-án, 11 órakor induló Tour de Velencei-tó túrára Gabi Facebook-oldalán lehet jelentkezni. A részvétel ingyenes! Gyere és tarts velünk! 

A Püspökvártól a babakiállításig – kirándulj Győrbe!http://www.life.hu/lifeutazas/20140321-a-puspokvartol-a-babakiallitasig-kirandulj-gyorbe.htmlA turisztikai látnivalók számát tekintve Győr Budapestet és Sopront követve bronzérmes a magyar városok között. De nem csak ezért érdemes ellátogatni ebbe a szép nyugat-magyarországi városba.Utazás--Kirándulás nyugatra - Járd be Pannonhalmát!http://www.life.hu/lifeutazas/20131126-utazas-pannonhalma-es-latnivaloi-apatsag-arboretum-gyogynovenykert.htmlAz ünnepek előtt még van néhány szabad hétvége, így ha van kedved, már előre kipihenheted az sürgés-forgást. Vedd az irányt nyugat felé - Pannonhalma egy igazán varázslatos város, tele pompás helyekkel és történelmi emlékekkel. UtazásIlyen színes a világ - a legszebb nemzeti parkokhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140223-gyonyoru-nemzeti-parkok-manuel-antonio-nemzeti-park-costa-rica-kakadu-nemzeti-park-ausztralia.htmlHavas hegycsúcsok, monumentális sziklák, zöldellő szavannák, festői naplementék - ha szeretnéd felfedezni az anyatermészet érintetlen csodáit, térj le a kitaposott ösvényről, hogy részesévé válhass életed egyik legcsodálatosabb kalandjának - a Life.hu most a világ legizgalmasabb nemzeti parkjaiból csemegézett! Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.