természeti kincs utazás barlang
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különleges formájú képződmények, végtelen labirintusok, földöntúli fények és kristálytiszta víz – az anyatermészet évmilliók alatt valóságos csodavilágot teremtett a felszín alatt. Ha a legközelebbi utazásod során próbára tennéd a bátorságodat, a Life.hu összeállításában szereplő különleges barlangokban úgy fogod érezni magad, mintha egy másik bolygón járnál. 

Taino indiánok nyomában: Cueva del Indio, Puerto Rico

Az Arecibo városától kb. 5 mérföldre található „Indiánbarlang" a szigetország egyik leginkább magával ragadó látnivalója. Az 1920-ban felfedezett barlanghálózatról úgy vélik, hogy a taino indiánok itt tartották törzsi találkozóikat, és a feltárt emberi maradványokról ítélve temetkezési helyként is szolgált. A közvetlenül a tengerparton fekvő karsztbarlang tartalmazza a legtöbb petroglifát a térségben, amelyet az indiánok véstek és festettek rá a sziklákra, és fő egyedisége abban rejlik, hogy belsejébe egy falétrán lehet leereszkedni.

Forrás: Thinkstock

Tiberius vízzel töltött szentélye: Kék-barlang, Capri

Amikor a barlang keskeny nyílásához érkezel a kis hajóval, először teljes sötétséget látsz, aztán hirtelen kék és ezüst fények csillannak fel előtted: a Grotta Azzurrában, a világ egyik legmesésebb barlangjában vagy, ami Capri szimbólumának számít. A földöntúli kék színt a monokromatikus fény okozza, ami nem csupán a vízben elmerülő tárgyakon, hanem a barlang falain és mennyezetén is megfigyelhető. A 60 méter magas és 25 méter széles üreget már a római korban, Tiberius császár uralma alatt is használták tengeri nimfaionként, és ha dalra fakad a csónakos, meg fogsz lepődni a barlang csodálatos akusztikáján.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje:

Ahol a színek, az ízek, a kultúra és a történelem varázslatosan összefonódik Fedezd fel a dél-olasz táj páratlan szépségét -111.500 forint/fő/6 éjtől

Espiritu Santo rejtett kincse: Millennium barlang

Ha kedveled a kihívásokat, akciódús élményben lehet részed a legnagyobb vanuatui szigeten, ahol sziklamászhatsz, barlangászhatsz és úszhatsz a vadregényes folyóban. Espiritu Santo természeti csodája Luganville városától alig egy óra autóútra található, majd Vunaspef falujától (kizárólag helyi idegenvezető kíséretében) kezdetét veszi a fantasztikus kalandtúra. Az érintetlen dzsungelben, több patakon, vízesésen és egy meredek bambuszhídon át vezet az út a csillogó cseppkövek birodalmába. A mintegy 50 méter magas, 20 méter átmérőjű barlangról az itt élők sem tudtak egészen addig, amíg egy kutya el nem tűnt vadászat közben. A millennium évében elkeresztelt barlang több ezer denevérnek ad otthont, és egy kézilámpa segítségével te is megcsodálhatod lélegzetelállító belsejét, amit a természet ereje formált.

Forrás: www.vanuatu.travel

Misztikus utazás a történelem előtti időkbe: Niaux-barlang, Franciaország

A franciaországi Ariège megyében, a Pireneusok lábánál található „La grotte de Niaux" az egyik leghíresebb őskőkori barlangrendszer Európában, és azon kevesek egyike, amely nyitva áll a nagyközönség számára. A barlangban sétálva a Magdalén-iskola lenyűgöző alkotásai tárulnak eléd, mielőtt elérkezel a monumentális rotundához, a híres „Fekete szalonhoz", amelynek falait kőszáli kecskéket, bölényeket, vadlovakat és szarvasokat ábrázoló festmények borítják. A barlang előtt megtekintheted a világhírű építész, Massimiliano Fuksas által tervezett feltűnő szobrot, az Őstörténeti Múzeumban pedig a barlangrajzok és festmények másolatait. A látogatás korlátozottsága miatt a foglalás elengedhetetlen, bővebb infót itt találsz.

Forrás: www.grands-sites-ariege.fr

Hipnotikus szépség a szomszédban: Škocjan barlangok, Szlovénia

Kivételes jelentősége miatt a szlovén karsztvidéken található Škocjan-barlangrendszer 1986 óta az UNESCO világörökség része, ami végtelen föld alatti kamráival, mély kanyonjaival, vízeséseivel egyedülálló természeti jelenség. Az impozáns föld alatti csarnokokat (mint pl. a 106 méter magas Martel-terem) és az óriási cseppköveket mintegy 2 órás túra keretein belül tekintheted meg, és ugyancsak lenyűgöző látványt nyújtanak a barlang körül kialakult kisebb-nagyobb dolinák. A sajátos mikroklíma miatt a környező erdőkben különleges ökoszisztéma alakult ki, és itt olyan fajokat figyelhetsz meg, amik rendkívül ritkák a természetben. Bővebb infót itt találsz.

Forrás: Thinkstock

Csodálatos barlangok Magyarországon

Hazánk a felszín alatt is bővelkedik gyönyörű látványosságokban, amelyek közül kiemelkedő jelentőségű a 25 km hosszúságú Baradla-Domica-barlangrendszer. Remek tavaszi kirándulóprogram a balatonfüredi Lóczy-barlang, ahol megcsodálhatod az ún. tűzkőgumókat, a Mecsekben lévő Abaligeti-barlang varázslatos cseppköveiről híres, míg a Szinva-völgy felett nyíló Szeleta-barlang egyedülálló paleolitikus lelőhely.

A Life.hu extra tippje:

Romantikus pihenés Balatonfüreden - Anna Grand Hotel Wine&Vital -12.450 forint/fő/éjtől

Ilyen színes a világ - a legszebb nemzeti parkokhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140223-gyonyoru-nemzeti-parkok-manuel-antonio-nemzeti-park-costa-rica-kakadu-nemzeti-park-ausztralia.htmlHavas hegycsúcsok, monumentális sziklák, zöldellő szavannák, festői naplementék - ha szeretnéd felfedezni az anyatermészet érintetlen csodáit, térj le a kitaposott ösvényről, hogy részesévé válhass életed egyik legcsodálatosabb kalandjának - a Life.hu most a világ legizgalmasabb nemzeti parkjaiból csemegézett! Utazás--Színes tavak, amelyek ámulatba ejtenek!http://www.life.hu/lifeutazas/20140210-szines-tavak-a-vilagban-ngakoro-to-uj-zeland-bolivia-kina-indonezia.htmlBiztosak vagyunk benne, hogy rengeteg csodaszép tavat láttál már életedben, ám a természet néha meglepő dolgokat produkál, amikor fenomenális kreativitással varázsolja egyedivé a megszokottat. A világ rejtve van igazi kuriózumnak számító tavakkal, amelyek lélegzetelállító színekben tündökölnek. Íme, a Life.hu válogatása a legkülönlegesebbek közül!Utazás--A természet szédítő hullámvasútjai - Gyönyörű vízesések a világ minden tájárólhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140304-a-termeszet-szedito-hullamvasutjai-gyonyoru-vizesesek-a-vilag-minden-tajarol.htmlAz embereket időtlen idők óta lenyűgözik a természet gigantikus erői, és a bennszülöttek nem véletlenül nevezik a mélybe zúduló hatalmas víztömegeket „dübörgő víznek" vagy „ördög torkának". Napjainkban e mágikus természeti képződmények közül egyesek a Világörökség részét képezik, mások pedig legendás filmek díszletéül szolgáltak. A Life.hu toplistáján szereplő zuhatagok szépsége és karizmája téged is elkápráztat! Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.