Különleges formájú képződmények, végtelen labirintusok, földöntúli fények és kristálytiszta víz – az anyatermészet évmilliók alatt valóságos csodavilágot teremtett a felszín alatt. Ha a legközelebbi utazásod során próbára tennéd a bátorságodat, a Life.hu összeállításában szereplő különleges barlangokban úgy fogod érezni magad, mintha egy másik bolygón járnál.

 

Taino indiánok nyomában: Cueva del Indio, Puerto Rico

Az Arecibo városától kb. 5 mérföldre található „Indiánbarlang" a szigetország egyik leginkább magával ragadó látnivalója. Az 1920-ban felfedezett barlanghálózatról úgy vélik, hogy a taino indiánok itt tartották törzsi találkozóikat, és a feltárt emberi maradványokról ítélve temetkezési helyként is szolgált. A közvetlenül a tengerparton fekvő karsztbarlang tartalmazza a legtöbb petroglifát a térségben, amelyet az indiánok véstek és festettek rá a sziklákra, és fő egyedisége abban rejlik, hogy belsejébe egy falétrán lehet leereszkedni.

Forrás: Thinkstock

Tiberius vízzel töltött szentélye: Kék-barlang, Capri

Amikor a barlang keskeny nyílásához érkezel a kis hajóval, először teljes sötétséget látsz, aztán hirtelen kék és ezüst fények csillannak fel előtted: a Grotta Azzurrában, a világ egyik legmesésebb barlangjában vagy, ami Capri szimbólumának számít. A földöntúli kék színt a monokromatikus fény okozza, ami nem csupán a vízben elmerülő tárgyakon, hanem a barlang falain és mennyezetén is megfigyelhető. A 60 méter magas és 25 méter széles üreget már a római korban, Tiberius császár uralma alatt is használták tengeri nimfaionként, és ha dalra fakad a csónakos, meg fogsz lepődni a barlang csodálatos akusztikáján.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu extra tippje:

Ahol a színek, az ízek, a kultúra és a történelem varázslatosan összefonódik - Fedezd fel a dél-olasz táj páratlan szépségét -111.500 forint/fő/6 éjtől

Espiritu Santo rejtett kincse: Millennium barlang

Ha kedveled a kihívásokat, akciódús élményben lehet részed a legnagyobb vanuatui szigeten, ahol sziklamászhatsz, barlangászhatsz és úszhatsz a vadregényes folyóban. Espiritu Santo természeti csodája Luganville városától alig egy óra autóútra található, majd Vunaspef falujától (kizárólag helyi idegenvezető kíséretében) kezdetét veszi a fantasztikus kalandtúra. Az érintetlen dzsungelben, több patakon, vízesésen és egy meredek bambuszhídon át vezet az út a csillogó cseppkövek birodalmába. A mintegy 50 méter magas, 20 méter átmérőjű barlangról az itt élők sem tudtak egészen addig, amíg egy kutya el nem tűnt vadászat közben. A millennium évében elkeresztelt barlang több ezer denevérnek ad otthont, és egy kézilámpa segítségével te is megcsodálhatod lélegzetelállító belsejét, amit a természet ereje formált.

Forrás: www.vanuatu.travel

Misztikus utazás a történelem előtti időkbe: Niaux-barlang, Franciaország

A franciaországi Ariège megyében, a Pireneusok lábánál található „La grotte de Niaux" az egyik leghíresebb őskőkori barlangrendszer Európában, és azon kevesek egyike, amely nyitva áll a nagyközönség számára. A barlangban sétálva a Magdalén-iskola lenyűgöző alkotásai tárulnak eléd, mielőtt elérkezel a monumentális rotundához, a híres „Fekete szalonhoz", amelynek falait kőszáli kecskéket, bölényeket, vadlovakat és szarvasokat ábrázoló festmények borítják. A barlang előtt megtekintheted a világhírű építész, Massimiliano Fuksas által tervezett feltűnő szobrot, az Őstörténeti Múzeumban pedig a barlangrajzok és festmények másolatait. A látogatás korlátozottsága miatt a foglalás elengedhetetlen, bővebb infót itt találsz.

Forrás: www.grands-sites-ariege.fr

 Hipnotikus szépség a szomszédban: Škocjan barlangok, Szlovénia

Kivételes jelentősége miatt a szlovén karsztvidéken található Škocjan-barlangrendszer 1986 óta az UNESCO világörökség része, ami végtelen föld alatti kamráival, mély kanyonjaival, vízeséseivel egyedülálló természeti jelenség. Az impozáns föld alatti csarnokokat (mint pl. a 106 méter magas Martel-terem) és az óriási cseppköveket mintegy 2 órás túra keretein belül tekintheted meg, és ugyancsak lenyűgöző látványt nyújtanak a barlang körül kialakult kisebb-nagyobb dolinák. A sajátos mikroklíma miatt a környező erdőkben különleges ökoszisztéma alakult ki, és itt olyan fajokat figyelhetsz meg, amik rendkívül ritkák a természetben. Bővebb infót itt találsz.

Forrás: Thinkstock
Csodálatos barlangok Magyarországon
Hazánk a felszín alatt is bővelkedik gyönyörű látványosságokban, amelyek közül kiemelkedő jelentőségű a 25 km hosszúságú Baradla-Domica-barlangrendszer. Remek tavaszi kirándulóprogram a balatonfüredi Lóczy-barlang, ahol megcsodálhatod az ún. tűzkőgumókat, a Mecsekben lévő Abaligeti-barlang varázslatos cseppköveiről híres, míg a Szinva-völgy felett nyíló Szeleta-barlang egyedülálló paleolitikus lelőhely.

 

A Life.hu extra tippje:

Romantikus pihenés Balatonfüreden - Anna Grand Hotel Wine&Vital -12.450 forint/fő/éjtől