Vajdasági barangolás Rúzsa Magdival

Forrás: Facebook/Gyöngysziget/Biserno ostrvo -
Rúzsa Magdi Vajdaság Szerbia énekesnő kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Déli szomszédunk magyarlakta területei rengeteg szépséget kínálnak, ám a „nagy" turistalátványosságok árnyékában az apró kincsek gyakran rejtve maradnak a látogatók szeme elől. Járd be hát ezt a fantasztikus vidéket olyasvalaki segítségével, aki egész gyermek- és iskoláskorát a Vajdaságban töltötte: Rúzsa Magdi örömmel volt a segítségünkre a virtuális idegenvezetésben.

Szabadka és a Palicsi-tó

A Vajdaság egyik legismertebb magyarlakta városa Budapest és Belgrád között félúton, mindkét várostól körülbelül 175 kilométerre található. "Szecessziós épületei és mediterrán hangulata varázslatos" – meséli Rúzsa Magdi, aki a helyi Egészségügyi Középiskola tanulója volt. "Amint kisüt a nap, megtelnek a kávézók és a sétányok, a hangzavar és a muzsika keveredik a friss sültek illatával. A város jelképe a szecessziós városháza, amelyet fafaragások, kovácsoltvas elemek és Zsolnay-kerámiák díszítenek. Az épület tornya kilátóként üzemel, egyik szárnya pedig a városi múzeumnak ad otthont. A szecessziós épületek sorába illeszkedik az 1904-ben épült Raichle-palota és a zsinagóga is. A város főterét és a korzót díszítő Zöld- és Kék-szökőkutat szintén Zsolnay-kerámiák ékesítik."

Forrás: Thinkstock

Rúzsa Magdi tippje:

A város közelében fekvő palicsi strand kihagyhatatlan! Vermes Lajos 1880-ban szervezte meg az első palicsi sportjátékokat, ennek egyik központja volt a tó partján ma is működő fürdő.

Varázslatos falvak, fenséges templomok

"Az egykori Bács-Bodrog vármegye községeiben is érdemes pár napot eltölteni, hiszen a környék egyszerűen mesés" - meséli Magdi. "Topolya égbe törő, neogót stílusú temploma mellett számos régi kúria és kastély maradványait, illetve épen maradt épületeit járhatja végig az ide látogató. A középső faluban, Szeghegyen számos régi svábházat fotózhatsz le, de érdekes az óbecsei Dundjerski-kastély is. Én természetesen gyermekkorom faluját, Kishegyes községet sem szoktam kihagyni. A kishegyesi Szent Anna-templom különösen kedves emlék nekem, gyerekként ide szöktem el a nyári meleg elől, és órákat ücsörögtem a hideg kövön.

És ha már a templomok szóba kerültek: a délvidéki magyarság legfőbb kulturális és nemzeti zarándokhelyeként számon tartott aracsi pusztatemplom is kihagyhatatlan élmény, a 13. században emelt épület bár romos állapotban van, mégis fenséges látványt nyújt.

Forrás: Wikipedia

Versecen a Schulek Frigyes tervei alapján épült Szent Gellért-templomot érdemes megnézni, és ha itt jársz, ne hagyd ki a Zsigmond-tornyot, amelyet nemrég felújítottak, ez az egyik legértékesebb vajdasági kulturális örökség."

Rúzsa Magdi tippje:

Szép élmény a magyar falvakban elmenni egy-egy misére, amely az itt élő maradék magyarságot is igyekszik összekovácsolni.

Nézd meg a Gyöngyszigetet!

Gyöngyszigetnek a Tisza szabályozásakor keletkezett, Bácsföldvár és Törökbecse között fekvő „szigetet" nevezik – a Holt-Tisza ága úgy hömpölyög errefelé a bácskai síkságon át, mint egy lassú folyó. A két oldalán nádas terül el, állat- és madárvilága kivételesen gazdag. "Ez a környék egy törökbecsei földbirtokosnak, bizonyos Rohonczy Gedeonnak köszönhetően vált híressé, aki kertészetet létesített itt, és földbirtokán egy addig errefelé ismeretlen, Algériából származó, Crocant nevű szőlőfajtát is meghonosított a birtokán 1890 után. Hatalmas ménese, istállója, kastélya volt, és a kicsapongásairól és jó boráról egyaránt híres volt" – meséli az énekesnő.

Forrás: Facebook/Gyöngysziget/Biserno ostrvo

Rúzsa Magdi tippje:

A Crocant muskotályos változatából készülő bort szokás a Gyöngysziget gyöngyének nevezni – feltétlenül kóstold meg, ha erre jársz!

Történelmi élmények Újvidéken

A Szerbia második legnagyobb városának számító Újvidéken ma 400 ezer ember él. Mária Terézia egyébként személyesen nevezte el a várost: „nominatur Neoplanta". A főtéren álló, neoreneszánsz stílusú városházától indulva legyezőszerűen nyílnak szét az utcák. A városházával szemben magasodik a Zsolnay-cserepekkel fedett Mária Neve-katedrális, amelynek hatalmas tornya 72 méter magas. A Zmaj és Duna utcák épületei jórészt a 18-19. század fordulóján épültek, és ma is kiváló állapotban vannak. A Duna utca a Duna-parkba torkollik, ez valóságos dísze az újvidéki belvárosnak, és itt áll a Vajdasági Múzeum épülete is. A Zmaj utca végén az újvidéki szerb érsek palotája található. Az egykori báni palota hatalmas, hófehér épülete is érdekes látnivaló.

Pétervárad, a város erődítménye a középkorban a törökök elleni védelmet szolgálta, ma inkább turistalátványosság. Órájának mutatói a megszokottól eltérően járnak: a nagymutató mutatja az órák múlását, hogy a Dunán elhaladó hajókon is lássák az időt. "Az újvidéki Pétervárad személyes kedvencem, a vár, a Duna-part és a strand egészen felemelő látványosságok" – mondja Rúzsa Magdi.

Forrás: Thinkstock

Rúzsa Magdi tippje:

Ha erre jársz, mindenképpen látogass el a Spens sport és üzletközponttal szemben található Banjalucki csevaposhoz, és kóstold meg a sis csevapot és az aludttejet.

A felső tízezer játszótere: a csillogó Canneshttp://www.life.hu/lifeutazas/20140428-a-felso-tizezer-jatszotere-a-csillogo-cannes-filmfesztival-es-mas-latnivalok.htmlA gyönyörű tengerparti sétánynak, az előkelő szállodáknak és a világhírű filmfesztiválnak köszönhetően Cannes mára a fényűzés szinonimája lett, és te is megtapasztalhatod azt az exkluzív életérzést, amely mágnesként vonzza ide a gazdagokat és a sztárokat. Vitathatatlan, hogy a francia üdülőhely páratlan glamúrral rendelkezik, ám ha közelebbről szemügyre veszed, másik arcát is megláthatod. UtazásEzt élvezni fogod! New York-i séta Király Viktorralhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140424-utazas-es-programok-seta-new-york-ban-kiraly-viktor-enekessel.htmlA világ egyik leghíresebb városát a szakavatottak szerint hetek alatt sem lehet teljesen bejárni, és évek alatt is nehéz alaposan kiismerni. Ha csak pár napra utazol a Nagy Almába, különösen nehéz a dolgod. Épp ezért kértük meg Király Viktort arra, hogy ajánlja pár kedvenc helyét abban a városban, ahol születésétől 16 éves koráig élt.UtazásMa éjjel egy hírességnél alszom! Világsztárok csodálatos szállodáihttp://www.life.hu/lifeutazas/20140421-vilagsztarok-szallodai-svedorszag-florida-new-york-city.htmlHollywoodi kedvenceiddel nem csak a filmvásznon vagy a koncertszínpadon találkozhatsz. Akár alhatsz is náluk, legalábbis azokban a szállodákban, amelynek ők a tulajdonosai. Persze ez az élmény általában nem olcsó...UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.