Ez a hely elvarázsol! Garda-tó, a mediterrán luxus

Forrás: Thinkstock -
Malcesine Lazise Verona luxus Garda-tó utazás sirmione
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elegánsan öltözött emberek, hangulatos éttermek, minden szegletében igényes környezet – mintha nem is egy tó partján, hanem a gazdagok egyik kedvenc hercegségében, Monte Carlóban járnánk. Ez az álomvilág Észak-Olaszországban, a Velencét és Milánót összekötő autópálya Peschiera nevű kijáratnál, Budapesttől 850 kilométerre azonnal megérint. Goethe szerint az Észak-Olaszországban található, kékeszöld színű Garda-tó a természet csodája. Milyen igaza van!  

Olaszország legnagyobb tavát északról az Alpok déli csúcsai határolják, míg a déli része a Pó-síkságba nyúlik bele. A tó észak-dél irányban kb. 52 km hosszú, és a legszélesebb része 18 km. A magas hegyek között megbújó, kristálytiszta vizű tó partján olajfaültetvények, pálmafák és leanderek burjánzanak. Az ide látogató turisták nem kizárólag a fürdőzés, hanem a különleges atmoszféra, a parton található ezernyi természeti szépség és igényes szórakozási lehetőség miatt keresik fel a tavat. A közepén akár száz méter mélységet is elérő tó vize sohasem lesz 20-22 foknál melegebb, de az itt nyaralóknak nincs is túl sok idejük a víz partján lebzselni, annyi a látni és felfedezni való. Az igényes és minőségi turizmus a tó, és a környék mottója. A legapróbb részletekig megtervezett utak, sétányok, kézzel faragott köztéri kővázák és apró, rusztikus üzletek szegélyezik az utadat, bárhová is menj.

Forrás: Thinkstock

A 150 km kerületű tó teljesen körbejárható, a nyugati oldalon sziklákba vájt, közvetlenül a víz mellett haladó alagút vezet végig a parton. Az északi, fjordszerűen összeszűkülő csücsök természeti látnivalókkal vonzza a látogatókat, a keleti és déli oldalon viszont szinte egymásba érnek a mesebeli középkori városkák. Ezek mindegyikében található egy tulipános toronnyal díszített Scaligeri vár, amelyhez Lazisében várúr is jár - a család nemesi leszármazottai az elkerített torony tövében élnek.

Jellegzetes városkák délről észak felé

Sirmione - A legkülönlegesebb fekvésű kisváros, amely egy hosszan a vízbe nyúló félszigeten fekszik. Ide ki lehetne tenni a megtelt táblát, ugyanis nincs olyan napszak, hogy ne lepnék el a turisták. A sziget végébe gyalog vagy kisvasúttal lehet eljutni. Itt az antik világ egyedülálló történelmi emlékét, egy római kori villa romjait találod, a Grotte di Catullót . A romok tövében, a tóban kénes hőforrások, azaz termálvíz bugyborékol fel, amit motorcsónakos kísérővel meg is nézhetsz.

Forrás: Thinkstock

Lazise - Számomra ez a hely a nagy kedvenc. Amikor életemben először beléptem a régi városkapun át a főtérre, úgy éreztem, hogy egy valódi tündérmesébe csöppentem. Román kori kápolna, hangulatos sétány, kiváló, panorámás éttermek, szerdánként hangulatos piac, apró, különleges üzletek - kicsi, tökéletes és élhető ez a városka.

Forrás: Thinkstock

Malcesine - Ahol a hegyek kezdik összeszorítani a tavat, onnan lehet feljutni a 2813 méter magas Monte Baldo-hegyre, ahová a világon egyedülálló panorámás, forgó üvegfelvonó visz fel 10 perc alatt. Míg a tó partján 35 fok a hőmérséklet, a hegytetőn sokszor 10 fok körüli szélvihar fogadja a turistát.

Forrás: Facebook/Funivia Malcesine Monte Baldo

Riva del Garda - Leanderekkel szegélyezett úton juthatsz el a tó északi csücskébe, a szörfösök paradicsomába. A szelesebb részen kihagyhatatlan látnivaló a tótól 3 km-re fekvő különleges természeti jelenség, a Cascate di Varone nevű vízesés. A hegy belsejében, egy igen keskeny sziklakürtőben zúdul a mélybe majdnem pontosan 100 méter magasból a víztömeg. Kihagyhatatlan látvány!

Gasztronómia

A tónál nemcsak a kulturális, de a kulináris élvezeteknek is hódolhatsz. Az éttermek annyira elegánsak, hogy a turisták rettegve nézik meg az étlapot, ám a luxus berendezés ellenére a környék átlagos árain fogyaszthatod a finomságokat.

A vízparti városokon áthaladó főútnak a tótól távolabbi oldalán fekvő apró falvakban az olaszoknál oly divatos agriturizmus jegyében működő éttermeket találunk. Olajfaligetek között, klasszikus vidéki házakban, otthoni hozzávalókból, nem turistáknak, hanem őslakosoknak szánt, házias konyha várja a vendégeket, akik leginkább a visszatérő helyiek.

Forrás: Le Caldane

Vásárlás = heti piac

Kihagyhatatlan szórakozás a heti piac, és nem csak azoknak, akik vásárolni szeretnének. A tóparton főleg a turisták igényei szerint alakul a kínálat, a 20 km-re fekvő Veronában már az olasz ízlésnek felelnek meg a portékák. Olcsón, jó minőségú divatos ruhákat és cipőket vehetsz, és kihagyhatatlan a mozgó lakókocsiszerűségből árult, olajban frissen sült tengeri herkentyű is. Ugyanitt az olasz gasztronómia meghatározó ízeit - pármai sonka, parmezán sajt, gorgonzola, olívaolaj, különleges zöldségek - is megkóstolhatod.

Piaci napok

Hétfő: Peschiera del Garda és Torri del Benaco 
Kedd: Desenzano del Garda
Szerda:Lazise
Csütörtök: Bardolino és a közelben Bussolengo
Péntek:Garda

Szórakozás, ahogy az olaszok csinálják

A tó különlegessége a számos szórakozási lehetőséget kínáló park. Olaszország legnagyobb vidámparkja, a Gardaland nyáron éjfélig várja a szórakozni vágyó kicsiket és felnőtteket mintegy 50-féle attrakcióval, jégszínházzal, állandó show-műsorral.

Forrás: www.gardaland.it

Közvetlenül mellette építették fel a Canevaworld nevű szórakoztató komplexumot, amely először csak az Aqua Paradise hatalmas víziparkból állt. Az elmúlt években ez újabb négy szórakoztató egységgel egészült ki.

Forrás: www.canevaworld.it

1. A Moviland park Olaszország egyetlen szórakoztató parkja, mely teljes egészében a rejtelmes, titkokkal teli és izgalmas hollywoodi mozi világába kalauzolja a látogatókat.

2. A Rock star caffé étterem az amerikai és olasz gasztronómia fogásait kínáló gazdag büfévacsorával várja a látogatókat.

3. A Medieval Times középkori lakomát is felszolgáló show-műsorban egyszerre szórakozhatsz és vacsorázhatsz.

4. A Night Festival nevű diszkóban hajnalig bulizhatnak, nem csak a fiatalok.

A természet kedvelőinek kihagyhatatlan látnivaló a Parco giardino Sicurtà nevű, 600.000 négyzetméteren elterülő botanikus kert Valeggio sul Mincióban, Peschierától 8 km-re. Ha azonban nincs kedved gyalog bebarangolni a parkot, kisvasúttal is körbenézhetsz. Szabadon kószáló állatok között autókázhatsz a bussolengói szafariparkban, amely gépkocsival vagy akár gyalog 2-3 óra alatt bejárható.

Ha pedig a frissítő tó után inkább melegvízes fürdőzésre vágysz, látogass el a Colában található Villa dei Cedri nevű termálparkba, ahol látnivalóból is jut a pihenőknek.

Biciklire fel!

A kerékpározás szerelmesei is talának egy különleges bicikliutat, amely Peschierából, a Garda-tóból kiinduló Mincio folyó mentén indul el Valeggio Sul Minción keresztül Mantovába.

Forrás: Thinkstock

A Valeggio sul Mincio nevű település Olaszország legszebb helyeinek a listájára is felkerült. A középkori Scaligeri vár romjain kívül a legérdekesebb a folyó közepén álló, egykori vízimalom köré épült, pár házból álló kis lakónegyed, a Borghetto, amelyre az elbűvő és a romantikus jelzők illenek a leginkább. Aki egyszer eljut ide, sohasem feledi a látottakat, és persze magát a Garda-tót sem.

Fedezd fel Milánó ismeretlen arcát egy nap alatt!http://www.life.hu/lifeutazas/20140415-milano-megjarhato-egy-nap-alatt.htmlMár egy nap alatt is megjárható Milánó valamelyik fapados légitársasággal, igaz, ehhez korán kell felkelni, de megéri. A klasszikus látnivalók, a belvárosban található nevezetességek mellé olyan programokat is beilleszthetsz, amelyeket nem ajánlanak első körben az útikönyvek.Utazás--Ámulatba ejtő barlangok a világ minden pontjárólhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140428-barlangok-a-vilagbol-puerto-rico-millennium-barlang-capri.htmlKülönleges formájú képződmények, végtelen labirintusok, földöntúli fények és kristálytiszta víz – az anyatermészet évmilliók alatt valóságos csodavilágot teremtett a felszín alatt. Ha a legközelebbi utazásod során próbára tennéd a bátorságodat, a Life.hu összeállításában szereplő különleges barlangokban úgy fogod érezni magad, mintha egy másik bolygón járnál. Utazás--Ma éjjel egy hírességnél alszom! Világsztárok csodálatos szállodáihttp://www.life.hu/lifeutazas/20140421-vilagsztarok-szallodai-svedorszag-florida-new-york-city.htmlHollywoodi kedvenceiddel nem csak a filmvásznon vagy a koncertszínpadon találkozhatsz. Akár alhatsz is náluk, legalábbis azokban a szállodákban, amelynek ők a tulajdonosai. Persze ez az élmény általában nem olcsó...UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.