Halban az egészség - 3 isteni fogás

Forrás: Thinkstock -
Omega3 hal egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyönyörű bőr, a tökéletes alak, az egészséges szívműködés egyik fő forrása a hal húsa, amely ízletesen elkészítve a legfinomabb fogások egyike. Iktasd be az étrendedbe!

Magyarország hátul kullog a halfogyasztásban, pedig tőlünk nyugatra nagyon népszerű a számtalan vitaminnal, ásványi anyaggal, magas foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2- és B6-vitamin-tartalommal rendelkező hal. Ráadásul finomabbnál finomabb ételek készíthetők belőle és sokkal kevésbé viseli meg az emésztést, mint a szárnyasok húsa.

Forrás: Thinkstock

A tengeri halak húsában jelentős mértékben megtalálhatók az omega-3 zsírsavak, amelyek segítik a magzat fejlődését, mérséklik a vér koleszterinszintjét, ezzel csökkentik a szívinfarktus kialakulásának esélyét, és szerepük van a zsírok szállításában. A lazac az egyik legkiválóbb bőrtápláló élelmiszer: gyakori fogyasztása segít a problémás bőr helyreállításában, eltünteti a pattanásokat és a ráncokat. Emellett pedig a haj dúsabb, a körmök egészségesebbek lesznek, ha legalább heti 2-3 alkalommal beiktatod az étrendedbe.

A halban található ásvány anyagok és vitaminok a demencia és a stroke ellen is hatásosak. Ezeknek a betegségeknek a kialakulását már fiatalkorban megelőzheted, ha odafigyelsz többek között a táplálkozásodra. A halfogyasztással megelőzhető még a szembetegségek és a mellrák kialakulása is. A diétás étrendedbe is alkalmazhatod a halat. Tarthatsz pár hetes hal- és zöldségdiétát, ez leginkább azoknak ajánlott, akik könnyű vagy maximum közepesen nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak és szeretik a halat. Íme 3 finom és könnyű recept:

Mennyei tonhalkrém

Hozzávalók:
1 doboz tonhal (olajos, darabolt), 1 kis fej apróra vágott lilahagyma, 2-3 db főtt tojás, kb. 3 evőkanál friss citrom leve,1-2 evőkanál majonéz, ízlés szerint só

Elkészítés:
A tonhalkonzervről öntsd le az olajat és tedd egy tálba, majd keverd össze a citromlével, sóval, majonézzel és az apróra vágott lilahagymával. A főtt tojást sajtreszelőn reszeld le és tedd az összekevert hozzávalókhoz, majd az egészet jól dolgozd össze és 15-20 percre tedd be a hűtőbe.
Pirítóssal fogyasztva a legjobb!

Forrás: Thinkstock

Diétás paradicsomos hal

Hozzávalók:
2 szardíniakonzerv, 2 nagy sűrített paradicsom konzerv, 25 dkg durumtészta, fűszerek, olaj vagy margarin, pici liszt

Elkészítés:
A lisztet az olajon keverd el, majd öntsd rá a paradicsomkonzerveket, majd fűszerezd ízlés szerint (sót, kevés pirospaprikát, kis édesítőt, oregánót, petrezselymet, kurkumát teszek bele). Utána a halkonzervről öntsd le az olajat és a hal húsát keverd a felforrósodott paradicsomos szószhoz. Közben főzd ki a tésztát, és ha minden kész, együtt tálald.

Forrás: Thinkstock

Korianderes tengeri rántott hal

Hozzávalók:
4 db nagyobb ( kb. 25 cm hosszú) fagyasztott tengeri hal, egy nagy pohár kefir, fél zacskó koriander (a panírhoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa)

Elkészítés:
A halat olvaszd fel és felolvadás után szórd meg halfűszerrel, majd fél órára tedd be korianderrel meghintett kefirbe. Kissé húzd le róla a kefírt és panírozd be, majd forró olajban süsd ki. Friss zöldségekkel mennyei lesz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.