Az anyává válás jobb munkaerővé teszi a nőket

Forrás: Thinkstock -
teljesítés anya munka teljesítmény gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint azok a nők, akiknek van gyereke, jobban teljesítenek a munkahelyükön, mivel a gyereknevelés során olyan készségeik alakulnak ki, amiknek a munkájukban is nagy hasznát veszik.

A dolgozó anyák közel kétharmada arról számolt be, hogy gyermeke születése után jobban ment neki a multitasking, azaz könnyebben volt képes egynél több feladatot egyszerre elvégezni. A megkérdezettek majdnem fele emellett azt tapasztalta, hogy jobban be tudta osztani az idejét, és körülbelül egynegyedük összeszedettebbé vált.

Forrás: Thinkstock

A vizsgálat során 2000 nőt és 500 munkaadót kérdeztek arról, miként változott meg a nők munkahelyi teljesítménye az anyává válás hatására. A válaszok alapján mindkét fél egyetértett abban, hogy a gyermekes nők számos tekintetben jobban teljesítettek, jobb csapatjátékosok voltak, jobban becsülték a kollégáikat és ügyfeleiket, és jóval több dologra voltak képesek egyszerre odafigyelni.

Edina, HR menedzser

"Való igaz, hogy a gyerekes anyukák jobban be tudják osztani az idejüket a munkahelyükön, mint azok, akiknek még nincsen gyerekük. Ők biztosan nem pazarolják az idejüket hosszú kávé- és ebédszünetekkel, mert pontosan tudják, hogy a munkaidő végére minden feladatot el kell végezniük, hiszen rohannak a gyerekért az óvodába, iskolába. Összeszedettebbek, egyszerre többféle természetű feladatot rájuk lehet bízni. Ugyanakkor az is tény, hogy egy kisgyerekes anyuka sokkal többet van távol a munkahelyétől - ha a gyerek beteg, mennie kell, illetve a különböző bemutatókat, műsorokat, amiket az óvodák, iskolák szerveznek, általában munkaidőben tartják meg. De tőlük az sem várható el, hogy a munkaidő lejárta után még hosszasan meetingeljenek vagy olyan eseményekre, találkozókra menjenek, amiket az esti órákra időzítenek."

A kutatásból az is kiderült, hogy a technológiának igen nagy szerepe van abban, hogy a dolgozó anyák egyensúlyozni tudjanak az otthoni és a munkahelyi teendőik között, a megkérdezettek több mind egyharmada ugyanis arról számolt, hogy ha nem jut el az irodába, otthonról is tud dolgozni, emellett számos olyan alkalmazás létezik, mellyel időt lehet megtakarítani. Sok dolgozó nő számára nyújtanak segítséget a különféle közösségi oldalak is, ahol pillanatok alatt megtudják a többiektől, mit hol találnak, ezzel szintén időt takaríthatnak meg.

"... Aztán megszületett a fiam, itthon voltam vele bő fél évet. Kerek hét hónapos volt, amikor visszamentem dolgozni. Négy napot dolgozom, ebből hármat az irodában, egyet pedig itthonról. Soma egy napot az apjával van itthon, kettőt pedig a bölcsiben tölt. Ez egyébként szuperül működik, sokat is tudok róla beszélni, de most nem erről akarok. Amíg távol voltam, a csoportomat kissé átszervezték, és kb. megduplázódott a létszám. Szóval megint nem ismertem az emberek jó felét, de már nem éreztem úgy, hogy én vagyok a legkisebb kisegér a képletben.Tegnap volt a féléves értékelőm a főnökömmel, aki nem győzött csodálkozni, hogy mennyit változtam. Magabiztos vagyok, asszertív, bevállalós, eager to learn... Szóval kb. az ellentéte annak, amit látott belőlem az első évben. Kíváncsiskodott, hogyan, én meg hebegtem-habogtam. És gondolkodásra késztetett, vajon honnan jött ez. Mert igen, én is tudom, érzem, hogy ez így van. Egyrészt nagyon jót tett az a bő fél év itthon, még ha ennél sokkal többet valószínűleg nehezen viseltem volna. Meg aztán volt az a hangyás írás a jómúltkor. Nálam valami ilyesmi a sztori: a gyerekem és a munkám a hangyáim (meg az internet). A részmunkaidővel egyikbe sem fáradok bele. Általában várom, hogy menjek dolgozni, ahogy azt is, hogy vége legyen a napnak, és azt is, hogy másnap ne kelljen mennem. A másik, hogy mióta Soma megszületett, egyszerűen mások lettek a prioritások. Fontos a meló, persze, hisz ebből élünk, és egyébként baromi érdekes, nagyon sokat ad, de nem tudom többé olyan véresen komolyan venni. Nem görcsölök rá, és ezáltal jobban teljesítek. És valahogy az, hogy látom, a gyerekemnek én vagyok a világ közepe, ad egyfajta magabiztosságot minden mással kapcsolatban is. Szóval itt vagyok kisgyerekes anyukaként, és százszor, ezerszer jobb munkaerő vagyok most, mint előtte voltam. És boldogabb, kiegyensúlyozottabb is. Leszámítva persze, hogy attól, hogy dolgozom, az én gyerekem ugyanúgy nem alussza át az éjszakát" - írja a Bezzeganya blog egyik szerzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.