A bolygónk és a testünk kb. 70%-ban vízből áll. A természetben és a testünkben is lehet nyugodt és tükörsima, tud finoman fordozódni, lágyan áramlani, hullámozni, elemi erővel mozogni, vízesésként zuhogni. Néha engedjük szétfolyni a maga útján, de ha mederbe tereljük, irányítottan lehet használni a vízben rejlő szelíd, de hatalmas erőt. Feloldja és magával viszi, elmossa azt, amire nincs már szükség. A nyári időszak tüzét jól ellensúlyozhatja a víz hűsítő lágysága.

A testünkben a vízháztartás központja a medence, ezen belül is a vesék, a húgyhólyag és a húgycső játszanak fontos szerepet a vízháztartás egyensúlyában. Energetikai szempontból pedig a szakrális vagy szex csakra (a keresztcsont magasságában található energiaközpont) felelős a testünkben lévő víz elemért. Ezért minden olyan gyakorlat, ami ezt a területet stimulálja valamilyen módon, segíthet egyensúlyba hozni, vagy egyensúlyban tartani a testünkben lévő vizet. Ilyenek például a csípőnyitások, a lágyan áramló, hullámzó vagy körkörös mozdulatok, a fordított testhelyzetek (de nem a menstruáció idején), a Hold befelé forduló, befelé figyelő energiáját kihasználó staikusabb és meditatív jellegű gyakorlások, illetve minden gyakorlat, ami a megnyílást, a befogadást segíti. A víz a változás és a megtisztulás szimbóluma is, hiszen a víz áramlik és lágyan kikerüli az útjába kerülő akadályokat, felold, és megtisztít.

Forrás: Thinkstock

A víz befogadja és átveszi a körülötte lévő rezgéseket. Egy Dr. Emoto nevű japán tudós végzett híressé vált kísérleteket, amelyekben azt vizsgálta, hogyan hatnak a szavak és gondolatok szintjén lévő rezgések a víz kristályszerkezetére. Például két pohár vizet tett egymás mellé 24 órára. Az egyik pohár alatt ez a felirat állt: „Szeretlek. Gyönyörű vagy." A másik alatt pedig: „Gyűlöllek. Felfordul tőled a gyomrom." Az első pohárban lévő víz szerkezete virághoz hasonló, harmonikus, rendezett mintázatot mutatott. A második pohárban lévő víz kaotikus, zavart és rendezetlen szerkezetű lett.

Ha egy pohár vízre így hatottak a papírra írt szavak, elképzelheted, milyen erőteljes hatással vannak az emberi testben lévő vízre a saját és mások szavai, gondolatai, érzelmei. Segíthet helyrerendezni, ami kimozdult a helyéről, ha természetes és tiszta vizekben fürdesz. Különösen jótékony hatású a tengervíz, de tavak, folyók, patakok, és különösen források vize is. Ha lehetőséged van rá, engedd, hogy ezek a természetes vizek lemossanak, megtisztítsanak, helyretegyék, ami elmozdult a helyéről és elringassanak a hullámzásukkal. A Jógaklikk ezen a héten sem hagy gyakorlás nélkül: éld meg az áramlást, a víz mozgását vinyasa flow stílusú, félórás jógavideónkkal, amelynek témája a csípő. Ha szeretnéd kipróbálni a gyakorlatsort, kattints ide!

Tippünk:

Otthoni fürdőzéshez tegyél 1 kg tengeri sót a fürdővizedbe, és kerüld a klóros fertőtlenítők használatát.