Amikor a San Diegó-i Jeff és Hillary Whittington 2007-ben megtudta, hogy lányuk lesz, álmodni sem merték volna, hogy néhány évvel később egy kisfiút fognak nevelni.

A család megnyerte a 6. Harvey Milk Diversity Breakfast verseny inspirációs díját felkavaró kisfilmjükkel, amelyben lányuk, Ryland lányból fiúvá alakulását mutatják be. A filmben a hatéves gyerek elegáns öltönyben és nyakkendőben, rövidre vágott hajjal látható, amint a pódium mellett felolvassa az előre megírt szöveget: „A nevem Ryland Whittington. Transznemű gyermek vagyok.

A család által készített megható videó, melyet már közel hatmillióan néztek meg a YouTube-on, részletesen bemutatja, hogyan jutott el Ryland és szülei odáig, hogy elfogadják a gyermek valódi identitását. Az első nehézség akkor jelentkezett a család életében, amikor egyéves korában kiderült, hogy Ryland súlyos halláskárosodásban szenved. A szüleit összetörte a hír, de szerencsére egy kohleáris implantátumnak köszönhetően a gyermek képes lett kommunikálni.

Nem sokkal azután, hogy megtanult beszélni, Ryland a következőt jelentette be szüleinek: „Fiú vagyok.” Bár a kisgyermek egy rózsaszínre festett szobában lakott, hosszú, szőke haja volt és a szülei lányos ruhákban járatták, természetes módon vonzódott mindenhez, ami fiús. A szülők eleinte nem vették komolyan a jeleket, azt gondolták, hogy a kis Ryland egyszerűen fiús gyerek, vagy hogy ez csupán egy korszak, amit majd kinő. Ötéves korára azonban Ryland kategorikusan elutasított mindent, ami lányos, és hamarosan túláradt benne a szégyenérzet.

Amikor a család többi tagja meghal, le fogom vágatni a hajam, hogy fiú lehessek” – mondta a szüleinek egy alkalommal Ryland. Máskor pedig így kiáltott fel: „Miért teremtett ilyennek az Isten?!

A Whittington szülők szakértőhöz fordultak, és maguktól is elkezdték kutatni a gyermekek nemi identitásának kérdését. Csak egyetlen nyilvánvaló választ láttak: azt, hogy gyermekük transznemű. Jeff és Hillary megrémült attól a friss statisztikától, mely szerint a transznemű emberek 41 százaléka kísérelt meg öngyilkosságot a társadalmi elfogadás hiánya miatt.

Forrás: Youtube

A szülők ezért úgy döntöttek, nem hagyják, hogy gyerekük is ilyen statisztikai adat legyen, és teljes mellszélességgel felvállalták Ryland igazi identitását. Felújították a szobáját, és kicserélték a rózsaszín bútorokat és ágyneműket, hogy Ryland jobban érezze magát. Miközben az új valósággal ismerkedtek, azt is megtudták a szakértőktől, hogy a gyermekek nemi identitása 3 és 5 éves kor között alakul ki.

Ryland nemi identitását nem a mi szülői nevelési stílusunk, a családunk felépítése vagy más környezeti tényezők okozták” – mondta a házaspár a kisfilmben. „Az egyik legösztönzőbb dolog, amit Harvey Milk a családunkért tett az, hogy arra bátorítja az embereket, merjenek őszintén színt vallani” – nyilatkozta Jeff Whittington. „Hogy hallassák a hangjukat, döntsék le a korlátokat, és hagyják, hogy mások a valódi énjüket lássák, és igazak legyenek önmagukhoz.”

Olvasd el egy korábbi cikkünket is a témában ITT: így vált egy sportolónő tökéletes férfivá.