A tészta az egyik legkreatívabb étel – amellett, hogy számos fajtája létezik, a rájuk kerülő szószoknak csak a képzelet szabhat határt. Ráadásul pillanatok alatt elkészül a legbonyolultabb kreáció is. Íme, a három legfinomabb tésztaszósz - nem csak hétköznapokra.

Csípős paradicsomos tésztaszósz

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg húsos szalonna, 1 db csípős paprika, bazsalikom (friss), só

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Mosd meg a paradicsomokat, és dobd őket forrásban lévő vízbe néhány másodpercre. Miután kivetted őket a vízből, húzd le róluk a héjukat (ezt a művelet megspórolhatod akkor, ha konzerves hámozott paradicsomot veszel), majd kockázd fel őket. Közben forrósíts fel olajat serpenyőben és a feldarabolt szalonnát dobd bele. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és párold meg. Ha megvagy, dobd bele a felkockázott paradicsomokat is és lassú tűzön főzd egy órán át. Ha elkészült, törd át, tegyél bele ízlés szerint csípős paprikát é sűrítsd be. Ízesítsd sóval, a végén pedig add hozzá a felaprított friss bazsalikomot.

TIPP
Tálald penne tésztával és egy kis parmezánnal.

Tejszínes, gombás-cukkinis feltét

Hozzávalók: 10 dkg felkockázott bacon, 1 közepes fej hagyma, 25 dkg gomba, 1 nagyobb méretű cukkini, 1 evőkanál olaj, fél teáskanál szárított oregánó, fél teáskanál szárított bazsalikom, 1 dl tejszín, só

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A szalonnakockákat süsd ropogósra, majd add hozzá a felaprított hagymát, a felszeletelt gombát és a cukkinit is. Szórd meg a szárított zöldfűszerekkel, sózd meg kedved szerint, és párold puhára a zöldségeket. Öntsd nyakon a tejszínnel, forrald fel a szószt. 

TIPP
Tálald farfalle (pillangó- vagy masni) tésztával

Avokádós-tonhalas tésztaszósz

Hozzávalók: 10 dkg tonhalkonzerv, 1 db avokádó, 2 db gombakonzerv (friss is jó), 1 gerezd fokhagyma (aprítva), 10 db olajbogyó, 150 ml főzőtejszín, 1 ek napraforgóolaj, 2 kávéskanál só, bors, majoránna, bazsalikom, petrezselyem ízlés szerint, 100 g füstölt sajt (reszelt), fél csokor snidling

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Tedd a tonhalkonzervet olajostul egy wokba, és add hozzá a felkockázott avokádót. Miután kevergetés mellett kicsit átpirultak, egy krumplinyomóval törd kissé át. Add hozzá a gombát és az olívabogyót és pirítsd tovább. Fűszerezd sóval, fokhagymával, borssal, majoránnával, bazsalikommal és petrezselyemmel, majd öntsd hozzá a tejszínt is. Forrald össze az egészet és már kész is!

TIPP
Tálald szélesmetélttel és reszelt füstölt sajttal.