Félrelépett a párod? Így mentsd meg a házasságod!

Forrás: Thinkstock -
terápia házasság család félrelépés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor még nagyon fiatal az ember, könnyen mondja, hogy egy megcsalás azonnali szakításhoz vezet, nincs apelláta. Később viszont már kétszer is meggondolja, hogy kilépjen-e egy kapcsolatból. De mit tehetünk annak érdekében, hogy ne csaljanak meg? És mi a helyzet akkor, ha mindez egy többgyerekes családban történik?

Az a tény, hogy becsaptak, ráadásul lehet, hogy nemcsak testi, de érzelmi szinten is, igencsak aláássa az ember önbecsülését. Ilyenkor természetes a fenti reakció, s inkább lelép az ember kicsit nyalogatni a sebeit. Érzelmileg nem, de összességében mégis más a helyzet, ha egy több éve fennálló, gyermekekkel is megáldott kapcsolatban üti fel a fejét a megcsalás ténye.

Forrás: Thinkstock

Ha gyerek is van, más a helyzet

Abban a pillanatban, amikor két ember szerelemtársból szülőtársi helyzetbe is kerül, jelentősen megváltozik körülöttük a világ. A gyermek képbe kerülése azt is jelenti, hogy az immár szülők tudat alatt egy kicsit hátrébb is sorolják magukat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a megcsalás mint fájdalmas tényező már ne vezethetne szakításhoz, de biztos, hogy a gyermek jövője érdekében sokkal többet tesznek azért, hogy a kapcsolat egy kiegyensúlyozott szintre kerüljön ismét.

Így mentheted meg a kapcsolatod

Ahhoz, hogy két ember ne csak köztes megoldást találjon a megcsalás utáni helyzetre, hanem meg is mentse a kapcsolatot, sok dolognak kell egyszerre jelen lennie. Szükséges hozzá egyfajta ősszeretet a másik iránt – ami persze ebben a fájdalmas időszakban nagyon mélyre kerül -, fontos a másik tisztelete, hinnie kell még a házasság intézményében és a megcsalt félnek le kell gyűrnie magában a félelmet, hogy bárki nemet mondhat rá. A megcsalt fél soha nem fogja elfelejteni a tényt, hogy párja félrelépett, de képes lehet azt megbocsátani. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a fentieken túl szükséges megvizsgálnia, hogy ő mit nem tett meg a kapcsolatban. Nagyon könnyű a megcsalót egyből rossznak beállítani, ez tény. Azt azonban a megcsaltnak mindenképp meg kell vizsgálnia magában, hogy miként szerette eddig a társát: úgy, ahogy neki, vagy úgy ahogy a társának jó? A kettő ugyanis nagyon más” – mondja Deáki Tímea, párterapeuta.

Hajlamosak vagyunk a saját megéléseinket a másikra vetíteni. Ha valami nekünk jó vagy nem jó, feltételezzük, hogy ez a másikkal is pont így van. Pedig nem! Minden ember más és más. A gondolatolvasás helyett arra kell törekednünk, hogy valódi válaszokat kapjunk, s ehhez az is kell, hogy el is fogadjuk a másik fél tőlünk akár ellentétes válaszát is. A megbocsátás és az érzelmi feldolgozás valahonnan innen indul. Ha már bekövetkezett az egyik legrosszabbnak vélt forgatókönyv, mert az egyik felet megcsalták, ha a szíve mélyén szeretné a folytatást, el kell kezdenie egy, az eddigitől teljesen új utat járni. Nagyon nehéz, de épp most kell önbizalom-építő tevékenységeket folytatnia és megmutatni párjának – de elsősorban önmagának –, hogy igenis ő egy remek ember. Abból is ki lehet indulni, hogy a megcsaló végül is vele szeretne lenni a jövőben is” – folytatja a szakértő.

Andrea, 33 éves

Tíz éve vagyunk házasok a férjemmel, van egy nyolcéves fiúnk is. Nemrég kiderült, hogy a férjem félrelépett. Napokig bizonygatta sírva, hogy mennyire szeret és hogy soha többé nem fordul elő. Nem hittem neki. Akkor eljátszottam a gondolattal, hogy összcsomagolok, fogom a gyereket és elköltözünk. Ekkor arra gondoltam, hogy milyen lesz Daninak apa nélkül felnőni, hogy ki lesz majd a példaképe, és láttam magam előtt, ahogyan esténként sírva alszik el, hogy hiányzik neki az apja. Végül úgy döntöttem, megbocsátok. Azóta minden a régi, habár az én fejemben mindig ott vannak a "rémképek", amikor a férjem hosszabb időre elmegy otthonról. Nem tudom, hogy lehet-e így élni, vagy hogy érdemes-e, de azt tudom, ha nem lenne gyerekünk, már faképnél hagytam volna.

Ami biztos, hogy nem visz előre!

Persze most felmerülhet a kérdés, hogy miért az változzon, akit megcsaltak? Jogos a kérdés. Nem is erről van szó vegytisztán. Ha a megcsaló nem bonyolódott bele érzelmileg a másik viszonyba – vagy már kijött belőle –, és folytatni akarja a kapcsolatát párjával, valószínűsíthető, hogy ő is kész a változásra. Sőt, azzal, hogy a megcsalt új alapra helyezi a kapcsolatot, a megcsaló is belekényszerül ebbe a változó helyzetbe. Biztos, hogy nem visz előre a folyamatos vádaskodás, az, ha minden pillanatban visszavág a megcsalt fél. Az önbecsülés egy nagyon kényes terület.

Forrás: Thinkstock

Persze nem állíthatjuk, hogy nem érdemel a megcsaló büntetést. De ha a megcsalt fél egy új emberként, kellő magabiztosságot sugallva áll ki önmagáért, a megcsaló lelkifurdalása csak tovább nő, s mindent meg fog azért tenni, hogy a lehető legjobb szintre állítsa vissza a békét a kapcsolatban. Ahhoz persze idő kell, hogy újra olyan szépnek, okosnak lássák egymást a párok, mint előtte, de apró lépsekkel elérhető a szeretettel és tisztelettel teli, vádaskodásmentes légkör.

Ki a szerelmesebb típus?

Vannak olyan emberek, akik a szerelembe szerelmesek, nekik mindegy, hogy van-e gyerek a kapcsolatban, ha menniük kell, mennek. De nem ez a többség. Aki elkötelezte magát és nagyon nagy gondok nincsenek a kapcsolatban, általában nem kockáztatja azt még egy kis kalanddal sem. Ha mégis megteszi, akkor feltételezhető, hogy olyan problémák vannak a háttérben, amit valahogy eddig nem tudtak orvosolni. Ennek lehet, hogy csak a félrekommunikálás az oka, és persze lehet egészen más is. Az nem jelenthető ki, hogy egyik vagy a másik fél a szerelmesebb típus. Tény azonban, hogy a férfiakra inkább jellemző, de nem azért, mert egy nő ne tenné meg ugyanúgy. A nő sokkal jobban mérlegel egy adott helyzetben, lejátssza előre az összes lehetséges forgatókönyvet, majd ezek alapján belemegy vagy nem megy bele egy viszonyba. A férfiak nem gondolnak bele a hosszú távú következményekbe szerelemérzéskor, valahol remélik, hogy fent tudják tartani mindkét kapcsolatot. Persze ez a legtöbbször nem jön össze.

Hova tegyük a gyereket a nyári szünetben?http://www.life.hu/csalad/20140528-nyari-sporttaborok-orszagszerte-nagy-mozgasigenyu-gyerekeknek.htmlItt a nyár, a felhőtlen kikapcsolódások ideje. A gyerekek öröme mellett azonban a szülők aggodalma is egyre nagyobb: hová tegyük a gyereket három hónapon keresztül, ahol jól érzi magát, és egyúttal felnőtt felügyelet alatt is lesz? Ahol fejlődik a személyisége, a kifejező képessége, miközben új dolgokat sajátít el? A megoldás a nyári táborokban rejlik, amik ugyan jelentős anyagi terhet rónak a szülőkre, de legalább biztonságban tudhatjuk a csemetéket.Család--Sérült gyerek érkezik a családba – mi a teendő?http://www.life.hu/csalad/20140528-serult-gyerek-erkezik-a-csaladba-ilyenkor-mi-a-teendo.htmlTény, hogy minden szülő egészséges gyermekre vágyik, ám vannak olyan családok, ahová szellemileg vagy testileg fogyatékos kisbaba születik. A szülők reakciói ez esetben igen eltérőek lehet – többen állami gondozásba adják csemetéiket, de sokan döntenek úgy, hogy idejüket, erejüket nem kímélve a lehető legnagyobb szeretetben nevelik fel a világra jött gyermekeiket. Ezúttal nekik adunk néhány tanácsot. Család--Amikor egy kislány azt mondja: "Fiú vagyok!"http://www.life.hu/csalad/20140605-megindito-kisfilmben-mutattak-be-transznemu-oteves-fiukat-az-amerikai-szulok.htmlAmikor a San Diegó-i Jeff és Hillary Whittington 2007-ben megtudta, hogy lányuk lesz, álmodni sem merték volna, hogy néhány évvel később egy kisfiút fognak nevelni.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.