Csodaszer a hátfájásra - a vízi sportok jótékony hatásai

Forrás: Thinkstock -
derékfájdalom strand vízi sport ízületi problémák ízület hátfájás csodaszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár nemcsak a strandolni vágyók, a gyerekek, hanem az idősebb korosztály számára is felüdülést jelent - és nemcsak a kellemesebb időjárás, hanem az ízületi panaszok enyhülése miatt is.

Sajnos nemcsak az idősebbek problémája ma már a hátfájás, deréktáji sajgás, hanem a legtöbb, ülő munkát végző középkorú, sőt egyre több fiatal ember számára is. A jó idő miatt a nyári hónapokban gyakrabban űzhető vízi sportok azonban többek között ezeket a panaszokat is enyhíthetik. A víz önmagában is segít az ellazulásban, hiszen nem csak kellemesen simogatja a testünket, de felhajtó ereje révén jelentősen csökkenti a gravitáció testünkre nehezedő hatását, így könnyebbé tesz minden mozgást.

Forrás: Thinkstock

Az egyszerű pancsoláson, lábáztatáson túl, esetleg közérzetükért aktívan is tenni hajlandó emberek számára az úszás további előnyös hatásokkal jár, hiszen e remek sport űzése közben sokat nyúlnak-lazulnak izmaink, ízületeink és - ha megfelelő intenzitással végezzük - még izomerősítő hatása is van. Leginkább a hátizmok, a gerincünket tartó mélyizmok fejlődnek a leghatékonyabban a szakszerűen végrehajtott úszómozgás következtében, ezért kifejezetten javallott ez a sportág a hát- és derékpanaszokkal küszködők számára.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen úszásnemben és mennyire jó technikai szinten gyűjtjük a vízi kilométereket, mert például a sokak által kedvelt mellúszás nem feltétlenül jó hatású a nyaki és a deréktáji csigolyák és a környező izomzat befeszülése miatt. Sokkal előnyösebb a gyorsúszás és még inkább a a hátúszás a testtartásunkat is javító hatások szempontjából. A nem megfelelő technikai kivitelezésből adódó esetleges mellékhatások elkerülése végett mindenképpen javasolt úszásoktató szakember bevonása legalább az első edzések alkalmával, hogy helyes testtartásra és a mozdulatok megfelelő kivitelezésére tanítson, mert ez a továbbiakban sok kellemetlenségtől óvhat meg minket és lényegesen eredményesebb fejlődést, élvezetesebb úszást tesz lehetővé.

Ezek voltak a szakmai szempontból megfogalmazott, segítő szándékú javaslataink, melyektől függetlenül is természetesen jól érezheti magát bárki a vízpartokon - a lényeg, hogy minél többet legyünk a jó levegőn és mozogjunk a vízben is, annak érdekében, hogy jobb legyen a közérzetünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.