Brutális bántalmazás szavakkal, amik véres nyomot is hagynak

szavak család bántalmazás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Futótűzként terjed az interneten Richard Johnson fotósorozata, melyet Weapon of Choice, azaz Választott fegyvernem címmel készített. A fotográfus célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra: szavakkal is lehet verni, azaz a lélekben igen komoly károkat tud okozni a verbális agresszió. Talán még nagyobbat, mint a fizikai erőszak.

Míg utóbbinak nyoma van, előbbi a külvilág számára láthatatlan. A rendhagyó fotósorozat szomorú hangulatú felvételein a szóbeli erőszakot próbálta meg láthatóvá tenni a fotós, méghozzá úgy, hogy a szereplők által kiválasztott legpusztítóbb szavakat sminkelték a testükre, leggyakrabban az arcukra. Mintha a szavak valóban fizikai sérüléseket okoznának.

/1406/B_nt_2014623154446

Gyakran, amikor az erőszakra gondolunk, a fizikai erőszak jut csak eszünkbe. A szóbeli erőszak esetében az elkövető nem ütésekkel félemlíti meg a partnerét, hanem szavakkal alázza meg, rombolja le önértékelését, manipulálja, zavarja össze, kényszeríti, és így hajtja őt uralma alá. Szemben a vitával, ahol mindkét fél szabadon kifejti a véleményét, és egyenlő mértékben törekszik a másik fél álláspontjának megismerésére, a szóbeli erőszak folyamán a bántalmazót nem érdekli a másik véleménye, csak a saját fölénye érvényesítése. A vitában közeledhet a felek álláspontja, vagy ha ez nem történik meg, akkor sem lehet előre tudni, kinek az akarata fog érvényesülni.

A szóbeli erőszak célja

Minden erőszaknak, így a szóbeli erőszaknak is, az a célja, hogy az elkövető megszerezze, illetve fenntartsa a másik ember feletti hatalmát, vagy megtorolja annak elvesztését. A szóbeli erőszakot alkalmazó férfiak nem tekintik egyenlő félnek a partnerüket, és a céljuk nem valami konfliktus rendezése, vagy közös álláspont kialakítása, hanem a partner feletti uralom.

Az erőszak hatása az áldozatra

Az erőszak hatására az áldozatok összezavarodnak, esetleg behódolnak az erőszakot alkalmazó félnek. Csökken a magabiztosságuk, elveszítik lelkesedésüket, állandó készenléti állapotban vannak, egyre inkább kételkednek önmagukban. Már abban sem bíznak, hogy képesek-e új kapcsolatokra, sőt akár attól is félnek, hogy megőrülnek.

A szóbeli erőszak fajtái

Titkolózás, ellenkezés, leszólás, viccnek álcázott szóbeli erőszak, a beszélgetés akadályozása és elterelése, vádaskozás és hibáztatás, ítélkezés és kritizálás, bagatellizálás, fenyegetés.

Itthon a NANE adott ki 12 pontot, mellyel abban próbálnak segíteni, hogyan lehet elkerülni, hogy a gyereken vezessük le a dühünket.

1. Fogd be a kezeddel a szádat, és számolj el tízig. Vagy inkább húszig.
2. Hagyd abba, bármit is csinálsz – szorítsd össze a szádat, és lélegezz jó mélyeket.
3. Hívd fel gyorsan az egyik barátodat, és meséld el neki, mi borított ki.
4. Hívd fel a pontos időt.
5. Kezdj el hangosan számolni vagy az ábécét felmondani.
6. Ha van, aki ott marad a gyerekekkel, menj és sétálj egyet.
7. Zuhanyozz le jó forró vízzel, vagy mosd meg az arcodat hideg vízben.
8. Keress egy tollat, és írd le, amit gondolsz.
9. Hunyd be a szemedet, és képzeld el, milyen lenne, ha neked mondaná valaki azokat a dolgokat, amit a gyereknek mondanál.
10. Kapcsold be a tévét vagy a rádiót.
11. Szoríts magadhoz egy nagy párnát.
12. Hívj fel egy segélyvonalat, és kérj információt a gyerekbántalmazás hatásairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.