Ma van a sushi világnapja – juhúúú!

Forrás: Thinkstock -
Kína Távol-Kelet Japán világnap sushi történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Távol-Keletről származó sushi egyre közkedveltebb étel hazánkban, amelynek, ha hiszed, ha nem, június 18-án van a világnapja.

A sushi története

A sushi egy tradicionális japán étel, amelynek a ma ismert változatát csupán az 1800-as évek közepén, Tokióban alkotta meg Hanaja Johei. A története ennek ellenére már az időszámításunk utáni 200-as évekig visszanyúlik, ugyanis egy abból az időből származó kínai receptkönyvben írásos utalások találhatók róla. A sushi tehát valójában Kínából került át Japánba, őshazájának mégis a szigetországot tekintjük.

Forrás: Thinkstock

Legenda is kapcsolódik az egzotikus finomsághoz. A történet szerint pusztán a véletlennek köszönhető az étel megszületése: egy idős hölgy egy sas fészkébe rejtette rizzsel teli edényeit, hogy az esetleges tolvajok ne találhassák meg. A rizs idő közben megerjedt, és a fészekben összekeveredett a sas fő táplálékával, a hallal. A nő felfedezte a finom ízek harmóniáját, és rájött, hogy a rizs tartósítja a halat.

Egy kis sushi-tananyag

Ha nehezen igazodsz ki a különböző tekercsek és tölcsérek világában, akkor most segítünk tisztába tenni a dolgokat.

Ötféle sushi létezik. A két legnépszerűbb fajtája a nigiri sushi és a maki sushi. A nigiri egy ovális rizsgombóc, amelyen a feltét rendszerint hal, ami egy vékony csíkkal van a rizshez rögzítve. A maki algába tekert sushitekercs, amelynek a többfajta töltelékkel készített verziója a futomaki, az egyfélével készült verziója pedig a hoszomaki. A temaki sushi összetételét tekintve ugyanaz, mint a maki, csupán annyi a különbség, hogy tölcsér formában készítik. Az oshi sushi egy kockaformájú oszakai, különlegesség. Az ötödik, és egyben utolsó fajtája a sushinak a nare sushi, ami hagyományos erjesztéssel készül, tehát a kibelezett halat sóval töltik meg, majd hat hónapon keresztül fahordóban erjesztik – írja közleményében a Foodpanda.

Ettől bombatested lesz! Szuper átmozgató gyakorlatsor nyárrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140616-crosstrening-edzes-balogh-zsolt-crosstrening-oktatoval-atmozgato-gyakorlatsor-nyarra.htmlHiába a kánikula és a sok-sok esti szabadtéri program, edzeni nyáron is kell, pláne, ha még előtted a nyaralás. Balogh Zsolt crosstréning-oktató ezúttal egy olyan szuper gyakorlatsort mutatott nekünk, amit hetente többször elvégezve garantáltan látványosan fejlődnek és szálkásodnak az izmok. Ez Zsír!--Ettől olyan vékony Katalin hercegnőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140618-katalin-hercegno-dietaja-ettol-olyan-vekony.htmlKülönleges diétát követ Vilmos herceg neje – mint kiderült, elsősorban nem karcsú vonalaiért teszi.Ez Zsír!--Alig ruhában jógázott Hilaria Baldwinhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140617-hilaria-baldwin-jogazott-hajovezetes-kozben-alig-ruhaban.htmlMár június van, Alec Baldwin neje azonban még mindig tartja magát újévi fogadalmához. Ezúttal hajóskapitányként szakított időt egy kis gyakorlatozáshoz. Majd a gáztűzhelyen.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.