Akár elsőbe megy a gyerek, akár már gimnazista, mindenkinek szüksége van egy praktikus tanulósarokra ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tanulhasson egész évben.

Természetesen a szoba sajátosságai nagyban befolyásolják a berendezési tárgyak, bútorok kiválasztását – ha kisebb a helyiség, vagy sokszor jönnek vendégek, érdemes szekrénybe épített tanulósarkot választani, hogy alkalomadtán könnyen elrejthessük az íróasztalunkat és a rajta illetve körülötte lévő papírhalmazokat. Ha két gyerek osztozik egy szobán, jó választás lehet olyan, szekrénnyel egybeépített íróasztalt választani, ami a térelválasztó funkciót is betöltheti.

/1408/Ikea201481814256

Előfordulhat az is, hogy a lépcsőfeljáró alá kényszerülünk helyezni a tanulósarkot, ez esetben olyan bútorokat és kiegészítőket válasszunk, amik könnyedén elférnek itt is. Ez esetben különösen nagy gonddal válasszunk fényforrást, hiszen a lépcsőfeljáró alatt - ablak hiányában - általában kevés fény jut a munkafelületre. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy mekkora gyereknek választunk bútorokat – a kisebbeket a színek és a játékos formák inspirálhatják, míg a tinédzserek már sokkal felnőttesebb, letisztultabb látványban gondolkoznak.

A tanulóhely kialakításnál az alábbi szempontokat vegyük figyelembe:

1. Nyugodt, rendezett helyre van szükség, ahol nem vonja el a gyerek figyelmét például a tévé vagy a hangoskodó testvér.

2. El kell különíteni a játékoktól, játszó helytől (de ettől még lehet a gyerekszobában).

3. Figyeljünk a természetes fény érkezési irányára (jobbkezeseknek balról, balkezeseknek jobbról).

4. Álljon rendelkezésre konnektor-csatlakozás villanylámpához.

5. Legyen hely arra, hogy kényelmesen a gyerek mellé üljünk, tehát elférjen két szék is..

/1408/Press201481814454

Ezekre is figyelj oda!

Ha íróasztalmustrára indulunk, feltétlenül vigyük magunkkal azt is, akinek a bútort vásároljuk, vagy mérjük le a szükséges ülőmagasságot és asztallap-magasságot otthon, hiszen nem minden testmagassághoz és testalkathoz alkalmas minden kereskedelemben kapható íróasztal, szék. Az íróasztal-választást mindenképpen előzze meg a szék kiválasztása. Ha ez megvan, vagy az üzletben kinéztünk egyet, akkor ellenőrizzük, hogy beállítható-e oly módon, hogy ülő helyzetben a talpak a talajon feküdjenek, a lábszár függőlegesen, a combok pedig vízszintesen álljanak. Az úgynevezett ergonomikus székek már megfelelnek minden követelménynek.

/1408/Prakt2014818141745

Ha a szék megvan, és be van állítva, akkor tudjuk az asztallap magasságát meghatározni. Ez már egyszerű, a széken ülve egyenes derékkal az alkarok kényelmesen legyenek megtámasztva az asztallapon. Az ideális asztal lapja dönthető, hogy a különféle tevékenységekhez beállítható legyen a dőlésszög.

A Life.hu tippje
Érdemes olyan széket és asztalt választani, amelyek állíthatók, így a gyerek növekedésének megfelelően mindig a kívánt magasságot állíthatjuk be.