Kezdődik az iskola – íme, a legpraktikusabb tanulósarkok

szoba iskola ergonómia tanuló íróasztal szék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár elsőbe megy a gyerek, akár már gimnazista, mindenkinek szüksége van egy praktikus tanulósarokra ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tanulhasson egész évben.

Természetesen a szoba sajátosságai nagyban befolyásolják a berendezési tárgyak, bútorok kiválasztását – ha kisebb a helyiség, vagy sokszor jönnek vendégek, érdemes szekrénybe épített tanulósarkot választani, hogy alkalomadtán könnyen elrejthessük az íróasztalunkat és a rajta illetve körülötte lévő papírhalmazokat. Ha két gyerek osztozik egy szobán, jó választás lehet olyan, szekrénnyel egybeépített íróasztalt választani, ami a térelválasztó funkciót is betöltheti.

/1408/Ikea201481814256

Előfordulhat az is, hogy a lépcsőfeljáró alá kényszerülünk helyezni a tanulósarkot, ez esetben olyan bútorokat és kiegészítőket válasszunk, amik könnyedén elférnek itt is. Ez esetben különösen nagy gonddal válasszunk fényforrást, hiszen a lépcsőfeljáró alatt - ablak hiányában - általában kevés fény jut a munkafelületre. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy mekkora gyereknek választunk bútorokat – a kisebbeket a színek és a játékos formák inspirálhatják, míg a tinédzserek már sokkal felnőttesebb, letisztultabb látványban gondolkoznak.

A tanulóhely kialakításnál az alábbi szempontokat vegyük figyelembe:

1. Nyugodt, rendezett helyre van szükség, ahol nem vonja el a gyerek figyelmét például a tévé vagy a hangoskodó testvér.

2. El kell különíteni a játékoktól, játszó helytől (de ettől még lehet a gyerekszobában).

3. Figyeljünk a természetes fény érkezési irányára (jobbkezeseknek balról, balkezeseknek jobbról).

4. Álljon rendelkezésre konnektor-csatlakozás villanylámpához.

5. Legyen hely arra, hogy kényelmesen a gyerek mellé üljünk, tehát elférjen két szék is..

/1408/Press201481814454

Ezekre is figyelj oda!

Ha íróasztalmustrára indulunk, feltétlenül vigyük magunkkal azt is, akinek a bútort vásároljuk, vagy mérjük le a szükséges ülőmagasságot és asztallap-magasságot otthon, hiszen nem minden testmagassághoz és testalkathoz alkalmas minden kereskedelemben kapható íróasztal, szék. Az íróasztal-választást mindenképpen előzze meg a szék kiválasztása. Ha ez megvan, vagy az üzletben kinéztünk egyet, akkor ellenőrizzük, hogy beállítható-e oly módon, hogy ülő helyzetben a talpak a talajon feküdjenek, a lábszár függőlegesen, a combok pedig vízszintesen álljanak. Az úgynevezett ergonomikus székek már megfelelnek minden követelménynek.

/1408/Prakt2014818141745

Ha a szék megvan, és be van állítva, akkor tudjuk az asztallap magasságát meghatározni. Ez már egyszerű, a széken ülve egyenes derékkal az alkarok kényelmesen legyenek megtámasztva az asztallapon. Az ideális asztal lapja dönthető, hogy a különféle tevékenységekhez beállítható legyen a dőlésszög.

A Life.hu tippje

Érdemes olyan széket és asztalt választani, amelyek állíthatók, így a gyerek növekedésének megfelelően mindig a kívánt magasságot állíthatjuk be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.