Nemrég egy érdekes tanulmány látott napvilágot: fura, de igaz, hogy ma lényegesen magasabbak és teltebbek a nők, mint 60 évvel ezelőtt. A Life.hu utánajárt, mi a helyzet itthon - nem meglepő módon a magyar nők teste is megváltozott az évtizedek alatt. Lássuk is az okokat! 

1954-ben az átlagos brit nő 158 centi magas volt, 62 kilót nyomott és 40-es konfekcióméretet hordott. Vonzó homokóra alakja volt, és 80B-s melltartót viselt, a derékbősége pedig Angelina Jolie-éval vetekedett. Ma ezzel szemben az átlagos nő 163 centi magas, 65 kilót mutat alatta a mérleg, 44-es ruhaméretet visel, és 85E méretű melltartót kénytelen vásárolni. A kikerekedés mértéke kevésnek tűnhet, ám ahhoz képest, hogy ez pár évtized alatt történt, egyáltalán nem is olyan csekély. Mi lehet az oka a változásnak?

Forrás: www.retronaut.com, Thinkstock

Az Egyesült Királyság a méretek változása kapcsán készített egy átfogó felmérést, ami végül nemcsak a fenti megdöbbentő adatokkal szolgál, de a jelenség hátterében megbúvó okokat is megvizsgálja. Azok a nők, akik az ötvenes évek közepén éltek, a második világháború során voltak kisgyerekek, így minden bizonnyal sokat kellett nélkülözniük, míg ma egy brit baba már az anyaméhben bőséges tápanyagforráshoz jut, ami a csontok erejének is kedvez. Emellett 1954-ben a brit háztartásoknak mindössze 15 százalékában volt hűtőszekrény: a nők tehát naponta bevásároltak, friss ételt főztek, és nem nassoltak a főétkezések közötti szünetekben. Eleve fehérjegazdag étkezést folytattak, így ritkábban éheztek meg, ami a fölösleges kalóriabevitel lehetőségeit nagymértékben szűkítette.

Míg ma a nők többnyire irodai munkát végeznek, de legalábbis egy helyben állnak, az '50-es években az asszony élete a család, tehát a négy-öt izgő-mozgó gyerek körül forgott: így lényegesen többet mozgott, mint egy ügyfélszolgálati munkatárs 2014-ben. A házimunka jóval kisebb arányban volt gépesített, mint ma, ezért komoly fizikai munkának számított a hétköznapi teendők elvégzése is.

A stressz szintén súlygyarapodáshoz vezetett az évek során: a nők dolgozni kezdtek (sokszor a háztartás körüli teendők mellett), kevesebbet aludtak, ami a stresszhormonként is emlegetett kortizolszint növekedését idézte elő. Dr. Carina Norris dietetikus professzor a különös statisztika kapcsán megjegyezte: „A három-négy kilós súlygyarapodás igen jelentősnek számít evolúciós szempontból a nők esetében. Általános egészségi állapotunk érdekében nem hagyhatjuk, hogy a növekedés ilyen ütemben folytatódjon" – fejtette ki a szakember.

Forrás: www.retronaut.com, Thinkstock

Mi a helyzet itthon?

Megkérdeztük Zsáki Annamária egyetemi adjunktust, vannak-e arról adatok, hogy itthon hogyan változott a nők testalkata. Annamária az ELTE Embertani Tanszékének vizsgálatai alapján is hasonló eredményekről számolt be: itthon inkább gyermekek és fiatal felnőttek testszerkezetére vonatkozóan vannak vizsgálati adatok. "Az 1940-es években a 18 éves nők átlagos magassága körülbelül 161 centiméter volt, 2003-2006 között ugyanez az adat 164 centire változott. (A férfiaknál is nőtt az átlagmagasság: 171-ről 178 centire.) A súlyban is történtek változások: az 1940-es években egy átlagos, 18 éves nő 54 kiló volt, a 2003-2006 közötti vizsgálatunkban részt vett átlagos, 18 éves nő 56 kiló volt (a férfiaknál ez az adat 63 kilóró 71-re nőtt).

Mellbőséggel kapcsolatban nincs adatunk. Hallottam már korábban erről az angol tanulmányról, és olvastam olyasmit is, hogy esetleg a mezőgazdasági felhasználású, onnan nagy mennyiségben az ivóvízbe kerülő nemi hormonok mennyiségével próbálták magyarázni, de úgy emlékszem, ezt végül nem tudták tényleges vizsgálati eredményekkel alátámasztani.

A kövérség gyakorisága is fokozódott az elmúlt évtizedekben. Hazánkban minden egyes korosztályban - nemtől függetlenül - egyértelmű az életmódunk tényezőinek megváltozása: táplálkozási szokásaink és fizikai aktivitási szintünk vezethettek mindehhez" - vallja Annamária, aki hozzáteszi, az átlagos tetsmagasság a következő években biztosan nem nő jelentősen tovább, a fejlettebb nyugat-európai országokhoz hasonlóan mi is elérjük a genetikai potenciálunk által kijelölt termetet. Ám a testtömegünk még jelentősen is megváltozhat: a mozgáshiány és a rendszertelen, mennyiségben és minőségben sem megfelelő táplálkozás hozzájárulhat ahhoz, hogy a kövérség gyakorisága tovább fokozódjon. "Sajnos ez már nem csak a felnőtteket érintő probléma: eredményeink igazolták, hogy a gyerekek körében is növekszik a kövérség, a túltápláltság aránya, és feltételezhetően az ezzel járó betegségek száma is nő majd."

Szabad diétáztatni a gyereket?

Tavaly derült fény arra, hogy Gwyneth Paltrow fogyókúrára fogta gyermekeit - ennek kapcsán pedig a Life.hu utánajárt, mit kell tennie a szülőnek, hogy elkerülje a gyermek súlygyarapodását. Szendrei Zsolt dietetikus akkor elárulta nekünk, hogy néz ki a gyerekek számára megfelelő, kiegyensúlyozott étrend. A szakértő elárulta azt is, melyek azok a tényezők, amik gyermekkorban elhízáshoz vezetnek.A teljes cikket itt elolvashatod.