A várandósság egy különleges állapot, lelkileg felemelő, testileg pedig mindenki másképpen éli meg. Az első három hónapra köztudottan a hányinger folyamatos jelenléte a jellemző, a második trimeszter pedig valódi mámor. Ahogy azonban közeledünk a szülés várható időpontja felé, egyre inkább kezd kényelmetlenné, teherré válni a hatalmasra nőtt pocak. Íme, az öt legborzalmasabb dolog az utolsó héten.

1. A szülés előtti utolsó hétre a kiszámíthatatlanság jellemző – soha nem tudhatod biztosan, hogy a következő pillanatban nem indul-e be a szülés. Minden pillanatban ez jár a fejedben, bárhova indulsz – moziba, családlátogatóba, vagy éppen csak a sarki közértbe vásárolni –, soha nem lehetsz biztos benne, hogy „egy darabban” fogsz hazatérni.

Forrás: Thinkstock

2. Mondj búcsút a hosszú utaknak – úgysem bírnád ki őket! A magzat súlya ekkorra már eléri a 3-4 kilót, nem beszélve a bevizesedett lábakról, karokról. A kisbabád pedig éppen akkora, hogy kellőképpen nyomja a húgyhólyagodat is, így nagyjából tízpercenként futhatsz a mosdóba.

3. Mindegy, hogy milyen évszakban vagy: télen-nyáron egyaránt kényelmetlen ekkora hassal aludni. Sőt, majdnem hogy képtelenség is. Persze, léteznek már különböző kismamapárnák, amikkel megkönnyítheted a helyzeted, de valójában ezek sem segítenek túl sokat.

4. Az a fránya levegő! Ilyenkor már azt sem adják könnyen. Készülj fel, hogy az utolsó egy hét a hatalmas sóhajoké, és a levegő utáni kapkodásról szól majd.

5. Tudtad, hogy az utolsó időszakban gyarapodik leginkább a kisbabád? Ez pedig azt eredményezi, hogy viszonylag rövid idő alatt nagyot nő a hasad. És ekkor – bár az alját már nem is igazán látod – fedezheted fel a legaljasabb dolgot a bőrödön: a terhességi csíkokat… Habár ekkor még nem is igazán csíkok, sokkal inkább mély szakadások, ronda repedések.