Eleget iszik a gyereked?

Forrás: Thinkstock -
víz iskolakezdés család fogyasztás folyadék gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel a gyerekek testének víztartalma valamivel nagyobb, mint a felnőtteké, a megfelelő hidratáltság esetükben rendkívül fontos a testi fejlődésük és a tanulási teljesítményük szempontjából.

Ha egy gyerek nem iszik elég folyadékot a nap során, akkor romlik a koncentrációs képessége és a rövidtávú memóriája is. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy minden nap elegendő folyadékot juttasson a szervezetébe. De mi számít elegendőnek? „A felnőtteknek 10 testsúlykilogrammonként 4 deciliter folyadék bevitelére van szükségük. Egy 70 kilós ember tehát 28 deciliter folyadékot pótoljon naponta” – osztja meg velünk a hivatalos, általánosan elfogadott álláspontot Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa. Gyerekkorban azonban más a helyzet: egy kisiskolásnak, aki 6-8 éves, napi másfél liter tiszta folyadékra van szüksége.

Forrás: Thinkstock

Mit igyon?

A legjobb, ha a gyerek tiszta vizet iszik, mivel az üdítőkben és gyümölcslevekben köztudott, hogy rengeteg a cukor, így ezek nem igazán egészségesek. Érdemes már egészen kicsi korban tudatosan arra nevelni a gyereket, hogy szeressen inni: a legkisebbeket napközben félóránként kínáljuk meg vízzel, az iskolásoknál pedig mindig legyen egy kis üveg, amiből a nap során vizet ihatnak. Ha az iskolás gyereknek délutáni elfoglaltságai vannak, szakkörök, edzések, figyeljünk arra, hogy erre az időtartamra is elegendő folyadék jusson.

A szomjúság már vészjelzés

Ha a gyerek szomjas, az már azt jelenti, hogy a szervezete vízért kiált! Soha nem szabadna megvárni ezt a jelenséget. Ha a gyerekek fáradtabbak, nehezebben figyelnek, esetleg fejfájásra panaszkodnak érdemes első körben megvizsgálni, hogy eleget ittak-e.

Harc a koronáért – könnyek, koktélruhák és erőltetett mosolyok egy gyerekszépségversenyenhttp://www.life.hu/csalad/20140626-little-miss-hungary-gyerekszepsegverseny-gyerekmodellek-a-kifuton.htmlLáthattunk már műszempillás, műfogsoros, póthajas, műkörmös kislányokat talpig sminkben, tűsarkúban parádézni a színpadon – az amerikai gyerekszépségversenyek résztvevőinek látványa a legtöbb értelmes, jó érzésű és felelős emberben kiveri a biztosítékot. De mi a helyzet itthon? Vajon milyenek a magyar kislányok és kisfiúk a kifutón, hogyan viselkednek a kulisszák mögött és mi a jövőképük? Megmutatjuk!CsaládGyerekek verik egymást félholtra legálisan – ketrecharc 18 év alatthttp://www.life.hu/csalad/20140624-gyerekek-verik-egymast-felholtra-legalisan-ketrecharc-18-ev-alatt.htmlNemrég három gyereket szállítottak súlyos sérüléssel kórházba - egyes hírek szerint szegény sorsú gyerekeket ketrecharcban versenyeztettek profi versenyzők ellen, ráadásul fejvédő nélkül. Korábban pedig egy 16 éves fiúnak a tüdeje szakadt le egy viadal alkalmával. Utánajártunk a gyerekek körében egyre népszerűbb ketrecharc-jelenségnek.CsaládGyerekkatonák itthon – autóégetés és valódi fegyver használata legálisanhttp://www.life.hu/csalad/20140618-gyerekkatonakat-nevelnek-mogyorodon-a-military-taborban.htmlVan, aki imádja a háborúsdit, és olyan is, akit szülei visznek, hogy egy kis fegyelmet tanuljon. A mogyoródi Military tábor résztvevői igazi kiképzést kapnak, igazi fegyvereket forgatnak, csak épp vaktölténnyel lőnek. Ám amikor az eldörren, olyan, mintha igazi háborúban lennének a gyerekek…Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.