Tavazzak vagy maradjak? Mibe kerül a budapesti strandolás?

Forrás: Thinkstock -
úszás Palatinus strand Velencei tó strand Dagály fürdő utazás vonat Budapest autó nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kíváncsiak voltunk, érdemes-e egy nyári hétvégén egy fővárosi strandon hűsölni, vagy jobban jön ki a család, ha egy közeli természetes tó, például a Velencei-tó felé veszi az irányt? 

Ha eljön a hétvége és kitör a kánikula, mindenki valamilyen vízfelület felé indul. Megtelnek a budapesti strandok, és a Velencei-tó, a Balaton felé induló vonatok is zsúfoltak. De vajon melyik programot érdemes választani? Maradjunk egy városi medence partján, vagy vállaljuk a vonatozást a természetes vízig? Melyik változat terheli meg kevésbé a családi kasszát?

Egy hétvégi nap a strandon

Vegyünk példának egy átlagos, négytagú budapesti családot két gyerekkel, egy óvodással és egy iskolással, és vegyünk egy átlagos hétvégét, amikor a budapesti strandokon a hétköznapinál magasabb, hétvégi tarifák vannak érvényben. A jónevű budapesti strandokon (például a Palatinuson vagy a Dagályban) a felnőtt belépő 2800-3000 forintba kerül a hétvégi napokon, a gyermekbelépőért a kicsivel olcsóbb Dagályban 1900, a Palatinuson 2100 forintot kérnek. Létezik családi belépőjegy is, ezzel két felnőtt és két gyerek tud strandolni, ez a Palatinuson 8100, a Dagályban 7500 forintba kerül. A gyermekek után 3 éves kor felett kell fizetni, a bölcsődés korosztály ingyen fürödhet.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu ajánlata:

Az olcsóbb fővárosi strandok jó példája a Csillaghegyi Strandfürdő, itt felnőttnek-diáknak-nyugdíjasnak egyaránt 900 forintba kerül a jegy hétvégén, családunk tehát 3600 forintért vehet jegyet a fürdőbe egy napra.

Persze a strandon nemcsak fürdünk, hanem meg is éhezünk, és meg is szomjazunk, ennek a költségével is számolnunk kell. Az étel- és italárak strandtól függően változnak, de egy sajtos-tejfölös lángost általában 500 forint körüli összegért, egy gyrost körülbelül 700 forintért kaphatunk meg, egy hamburgerért átlagosan 600 forintot kell fizetni. A fagyi gombóconként 180-200 forintba, a félliteres ásványvíz 300-350 forintba kerül. Ha tehát ebédre a felnőttek egy-egy gyrost, a gyerekek egy-egy hamburgert esznek, és mellé ásványvizet isznak, 3800-4000 forintos költséggel kell számolni. Ha a nap folyamán még lecsúszik fejenként egy lángos, az 2000 forinttal, négy szerény, egygombócos fagyi 800 forinttal, még négy ásványvíz további 1200 forinttal növeli meg a költségeket. Összesen tehát legalább 8000 forintot érdemes számolni az evés-ivásra, úgy, hogy ekkor még semmilyen drágább húsétel nem szerepel a menüben, és nem is ittunk túl sokat, ami pedig a melegben különösen fontos. Tehát a belépővel együtt aligha úszunk meg egy napot 15 ezer forint alatt.

Irány a Velencei-tó!

Ha a kicsit távolabbi, Velencei-tavat választjuk, és ott keresünk egy szabadstrandot, például a nemrég átadott, homokos tengerpartot idéző Velence Korzót, a strandbelépővel nem kell számolnunk, növeli viszont a költségeket a vonatjegy. A Budapest-Velencefürdő táv teljes árú jeggyel 930 forint lenne, de a gyerekek 50 százalékos kedvezménye mellett az őket kísérő szülőknek is jár a 33 százalékos kedvezmény a vonatjegy árából. A két felnőtt tehát egy útra 625, oda-vissza 1250 forintért teheti meg az utat, kettejüknek tehát 2500 forintba kerül a vonat. 6 éven alul a gyerekek ingyen utaznak, a 6 éven felülieknek félárú a jegy, ez az iskolás gyereknek egy útra 465 forintot, oda-vissza 930 forintot jelent. A teljes vonatköltség tehát 3430 forintra rúg.

Forrás: Thinkstock

Ha autóval mentek, a benzin körülbelül 3500 forint egy középkategóriás autóval. Ez persze a kocsi fogyasztásától és típusától függően tág határok között változhat. Ha nem autóúton mentek, tovább növeli a költséget az autópályadíj is. A 10 napos matrica ára 2975 forint.

Enni-inni ezen a strandon is kell, és a tapasztalatok szerint az árak nem sokban különböznek a fővárosiaktól, bár leheletnyivel talán alacsonyabbak azoknál. A sajtos-tejfölös lángos itt is 500 forint körüli áron kapható, az ásványvíz viszont kicsivel olcsóbb, 250 forint. A hamburger 500, a gyros 700 forint. A gépi fagyiért a korzón adagonként 350 forintot kérnek. Az étkezési költségek tehát azonos fogyasztás mellett közel egyenlőek a budapestiekkel, itt is legalább 8000 forint körüli összeget érdemes az étel-italfogyasztásra szánni.

A Life.hu extra tippje:

Maradjatok a tónál! Ha úgy érzitek, szükségetek van pár nap pihenésre, bújjatok el Agárdon egy kellemes apartmanházban már 3 613 Ft/ fő/éjtől.

Összességében megállapítható, hogy vonatos utazás esetén, de talán még autóval is olcsóbb a Velencei-tavat választani, mint egy jobb nevű budapesti strandot, és a vonatút alig háromnegyed órát vesz igénybe. Ezzel a programmal az olcsóbb fővárosi strandok tudnak költséghatékonyságban versenyezni – innen már csak az a kérdés, hogy ki mit szeret: a medencét vagy a természetes vizet.

A „wow" faktort keresed? Ezekben a strandokban benne van!http://www.life.hu/lifeutazas/20140707-a-legjobb-kulfoldi-strandok-etretat-franciaorszag-cirali-torokorszag-calo-des-moro-mallorca-utazas.htmlHa olyan vakációról álmodozol, ami magában foglalja a napsütést, a puha homokot és a kristálytiszta vizet, jó hírünk van. Nem kell túl messzire utaznod ahhoz, hogy valóra váljon a víziód. Autentikus báj, fesztelen hangulat, időtlen szépség, mediterrán elegancia. A Life.hu tengerparti összeállítása most azoknak szól, akik tudják, hogyan kell felfedezni a világot.Utazás--„Hűvös" vakáció Európában: ide utazz, ha unod a tikkasztó hőséget!http://www.life.hu/lifeutazas/20140703-genfi-to-ch-teau-de-chillon-svajc-lausanne-villeneuve-borkum-bludenz-praga-husito-utazasai.htmlAttól, hogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, a strandok vize pocsolyalangyossá válik, a nap pedig már perzseli a bőrödet, akkor sem kell beutaznod a fél világot csak azért, hogy elmenekülhess a kánikula elől. A Life.hu most négy olyan utazási célpontot mutat be, ahol garantáltan felfrissülsz, és nem csak a jó levegőtől!Utazás--Egy tál friss osztriga a tengerparton? Bretagne, a nagy pillanatok földjehttp://www.life.hu/lifeutazas/20140625-bretagne-franciaorszag-francia-regio-nyaralas-utazas-gavrinis-szigete.htmlBretagne sokkal több, mint amire elsőre számíthatsz. 2000 kilométernyi tengerpart, vadregényes tájak, idilli városok és misztikus szigetek, figyelemreméltó történelmi örökségek és a világ legszebb őskori tereptárgyai. De ez csak néhány ok, amiért az észak-nyugati franciaországi régiót érdemes felrajzolnod az idei vakációtérképre.Utazás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.