Crosstréning Balogh Zsolt farizom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szuper átmozgató gyakorlatsor és a kőkemény hasizomgyakorlatok után jöhet a nők legkritikusabb testtája: a farizom. Gyúrj velünk popsira!

1. Melegíts be!

Hangold rá az izmokat az edzésre egy alapos bemelegítéssel! Erre a részre mindig szánj legalább 10-15 percet, közben ügyelj a fokozatosság elvére.

Így csináld:

Kezdd laza sétával a mozgást, majd jöhet a tempósabb gyaloglás enyhe emelkedőn. Ha otthon edzel, akkor is maradhat a séta, a tempót azonban lassan növeld. 3-4 perc után jöhet a gyorsgyaloglás vagy a laza kocogás. 6-7 perc után fogj egy ugrálókötelet, és melegíts vele 2-3 percig. Végül mozgasd át alaposan a bokákat, majd apró törzskörzésekkel a gerincet. Jöhetnek a karkörzések, végül fejkörzésekkel és billentésekkel mozgasd át a nyakcsigolyákat.

2. Kezdd egy statikus gyakorlattal: hídpóz

Nem kell ahhoz feltétlenül aktív mozgást végezni, hogy alaposan megdolgoztasd a mélyen fekvő izmokat. A hídpóz egy jógapozíció átalakított változata, nagyfarizomra szuperhatékony!

Így csináld:

Helyezkedj el hanyattfekvésben, a karok legyenek a test mellett, a lábakat húzd fel telitalpra. A lábfejek legyenek kis vállszélességű terpeszben és párhuzamosan. Emeld ki a csípődet, a popsidat, kulcsold össze magad alatt a kézfejeket, és tartsd ki minimum 3 percig a gyakorlatot. Közben próbáld alaposan összeszorítani a farizmokat.

3. Lábemelés térdelőtámaszból

Klasszikus, nagyon hatékony gyakorlat, amely az előzőhöz hasonlóan szintén a nagyfarizmokat edzi.

Így csináld:

Helyezkedj el négykézláb, a karok legyenek könyöktámaszban. Húzd be a hasad, billentsd be magad alá a csípődet, és emeld ki a jobb lábat. A jobb térdet hajlítsd be derékszögbe, majd végezz lassú emeléseket. Ügyelj arra, hogy ne lendületből, hanem erőből dolgozz, és arra is figyelj, hogy ne vigyél át minden testsúlyt a talajon lévő lábra. Oldalanként végezz 30 emelést, 3 sorozatban.

4. Gumikötéllel a csodás popsiért

A nagyfarizom után nem árt, ha a kis- és középfarizmot is átmozgatod. Ebben a nagyobb sportboltokban is kapható gumikötél lesz a segítségedre - mi itt, itt és itt találtunk párezer forintért.

Így csináld:

Helyezkedj el hanyattfekvésben, helyezd a talpadra a gumikötelet. Emeld a magasba a nyújtott lábakat, és nyisd őket akkora terpeszbe, amekkorába csak tudod. Enyhén forgasd egymás felé a lábfejeket, majd jöhet a közelítés-távolítás. Lassan, lendület nélkül végezd a mozgást, 4-5 centinél nagyobb ne legyen a mozgástér. Elág csak az órát nézni: végezd minimum 5 percig a gyakorlatot.

5. Nyújtás

A farizom rövidülésre hajlamos izom, ezért nagyon fontos, hogy alaposan megnyújtsd. A pózokat tartsd ki 30 másodpercig, kicsit pihenj, majd ismételd meg. Így elkerülöd az izomlázat, az izmok pedig rugalmasak maradnak. A széles terpeszülésben előrehajlást 2 percig is kitarthatod - próbálj egyenes háttal mindig kicsit előrébb nyújtózkodni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.